Netanjahu saziva hitan sastanak

Tanjug
Netanjahu saziva hitan sastanak

​TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvaće sastanak bezbjednosnog kabineta na kojem će biti razmotren prijedlog Hamasa o mogućem prekidu vatre i sporazum vezan za taoce.

To je danas potvrdio neimenovani izvor u kabinetu predsjednika Vlade Izraela.

Prema istom izvoru, prije sastanka kabineta, Netanjahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom, prenosi "Times of Israel".

Izrael proučava odgovor Hamasa na prijedlog koji bi uključivao razmjenu talaca i primirje u Pojasu Gaze, saopšteno je juče iz izraelske obavještajno-bezbjednosne agencije Mosad.

"Izraelski pregovarački tim dobio je od posrednika odgovor Hamasa na okvirni predlog razmjene talaca. Izrael proučava taj dokument i odgovoriće preko posrednika", navodi se u saopštenju Mosada objavljenom u ime kabineta premijera Benjamina Netanjahua, prenosi "Reuters".

U saopštenju nema detalja, a palestinska militantna grupa Hamas nije odmah bila dostupna za komentar.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države, već mjesecima pokušavaju da obezbijede primirje i oslobađanje preostalih 120 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, ali mirovni napori su u zastoju.

Hamas tvrdi da se bilo kojim dogovorom mora okončati rat uz potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze, a Izrael uzvraća da će prihvatiti samo privremeni prekid borbi jer je cilj jevrejske države potpuno uništenje Hamasa.

Plan primirja koji je krajem maja ove godine objavio predsjednik SAD Džozef Bajden, uključuje postepeno oslobađanje izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi i povlačenje izraelskih snaga u dvije faze, prenosi "b92".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana