Netanjahu: Kopnena operacija je druga faza rata

Srna
Netanjahu: Kopnena operacija je druga faza rata

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je kopnena operacija koju su pokrenule izraelske trupe u Gazi druga faza u ratu protiv islamističke grupe Hamas.

Netanjahu je rekao na konferenciji za novinare da će rat u Pojasu Gaze biti dug i težak i ponovio apel Izraela palestinskim civilima da napuste sjeverni dio Pojasa Gaze, gdje je Izrael fokusirao svoj napad.

On je dodao da će biti uloženi svi napori da se spase više od 200 talaca koje drži Hamas.

"Ovo je druga etapa rata čiji su ciljevi jasni - uništiti Hamasove vladajuće i vojne kapacitete i vratiti taoce kući", rekao je izraelski premijer.

Netanjahu je izjavio da se u izraelskom ratnom kabinetu razgovaralo o ideji razmjene talaca za palestinske zatvorenike, ali je odbio da pojasani, rekavši da bi otkrivanje bilo kakvih detalja bilo kontraproduktivno.

Izrael je blokirao i bombardovao Gazu u prethodne tri sedmice, nakon što je u napadu islamističke grupe Hamas 7. oktobra ubijeno 1.400 Izraelaca u najsmrtonosnijem danu u istoriji Izraela dugoj 75 godina.

Abas zatražio hitan samit arapskih lidera

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je danas arapske lidere da sazovu hitan samit da bi pokušali da zaustave izraelske napade u Pojasu Gaze.
"Pozivam arapske lidere da održe hitan arapski samit da bi zaustavili /izraelsku/ brutalnu agresiju protiv Palestinaca, da se /udruže/ u suprotstavljanju međunarodnim izazovima i da ulože mnogo truda da bi naš narod mogao da ostane na svojoj zemlji", rekao je Abas.

Abas je govorio na sastanku Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije /PLO/ u Ramali, na Zapadnoj obali, prenio je TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana