Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju

GS/Agencie
Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju

TEL AVIV - Osamnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Vlasti u Gazi tvrde da je IDF pojačao napade.Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu.

Netanjahu: Izrael spreman za kopnenu operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da je Izrael spreman za kopnenu operaciju, ali nije otkrio kada će se i kako ona desiti.

„Nalazimo se na vrhuncu borbe za opstanak“, rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji.

Naveo je da Izrael ima dva cilja pred sobom - da uništi Hamas i da oslobodi taoce koje drži Hamas.

On je rekao da će odluku o tome kada će vojska ući u Gazu biti donijeta na sastanku vladinog ratnog kabineta, prenosi Rojters.

Izraelski premijer ponovo je pozvao palestinske civile da napuste sjeverni dio Pojasa Gaze.

Netanjahu je kazao da Izrael ima podršku svjetskih lidera i da oni sada razumiju da je „Hamas ISIS (Islamska država), a ISIS Hamas“.

Makron: Masovna kopnena intervencija u Gazi bila bi greška za Izrael

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da vjeruje da bi za Izrael bila „greška“ ako bi pokrenuo „masovnu kopnenu intervenciju“ u Gazi, iako je ponovo potvrdio pravo Izraela da se brani.

„Francuska priznaje pravo Izraela da se brani. Što se tiče kopnene intervencije, ako je u potpunosti usmjerena protiv terorističke grupe, to je izbor koji ima, ali ako je to masovna operacija koja bi ugrozila civilno stanovništvo, u tom slučaju mislim da bi to bila greška za Izrael“, rekao je Makron novinarima u Kairu, preneo je Rojters.

Makron je dodao da je ukupno 31 francuski državljanin poginuo u napadima Hamasa u Izraelu ranije ovog meseca.

Erdogan: Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru

Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru, izjavio je danas predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, pozivajući na hitan prekid vatre.

Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je prije 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da posjeti Izrael, ali je potom otkazao takve planove, prenijela je Anadolija.

On je poručio da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.

Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su djeca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovječnosti, ocijenio je Erdogan.

On je istakao da oni koji su se, u ratu Rusije protiv Ukrajine, „zalagali za svet“, sada ćute o „masakru“ u Gazi, što je, kako je rekao, „najkonkretniji izraz licemerstva“.

Erdogan je optužio države van regiona Bliskog istoka da su samo „dolile ulje na vatru“ pružanjem podrške Izraelu, dodajući da će SAD, takođe, biti na gubitku, jer ne žele da se pravedno vlada svijetom.

Kritike Turske prema nepravednoj strukturi Savjeta bezbjednosti UN ponovo su potvrđene najnovijim dešavanjima, dodao je predsjednik Turske i podsjetio da je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti uložila veto na rezoluciju o prekidu vatre na Bliskom istoku.

Erdogan je ponovio svoj poznati slogan za reformu UN, poručivši: „Svijet je veći od pet“, aludirajući na pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN sa pravom veta, navela je agencija.

„Izraelski napadi na Gazu su za one koji ih izvode i za one koji ih podržavaju znak stanja koje ukazuje na ubistvo i mentalnu bolest“, dodao je on.

Erdogan je, takođe, kazao da „Hamas nije teroristička organizacija“, već grupa „oslobodilaca i mudžahida“ (boraca) koji se bore da zaštite svoju teritoriju i ljude.

„Zajedničko djelovanje islamskih zemalja dovelo bi najprije do primirja, a potom do trajnog mira na Bliskom istoku“, smatra je on.

Jevrejski narod dobro zna da je Turska jedina zemlja koja je stoljljećima bez antisemitizma, dodao je Erdogan.

„Pozivam sve zemlje sa razumom i savešću da izvrše pritisak na Netanijahuovu (izraelski premijer Benjamin) vladu da vrati državu Izrael zdravom razumu“, istakao je on.

Erdogan je poručio je da je Turska spremna da bude jedan od garantora mira za palestinsku stranu, sa svojim humanitarnim, političkim i vojnim kapacitetima.

IDF napao aerodrome u Siriji

Izraelska vojska napala je aerodrom u Alepu, navode sirijski mediji. 

Pogođena je poletno-sletna staza i nanijeta materijalna šteta, žrtava nije bilo.

Izrael je u nekoliko navrata od eskalacije sukoba sa Palestincima gađao sirijske aerodrome, a rusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je takve postupke grubim kršenjem međunarodnog prava.

Protivtenkovska raketa ispaljena je sa teritorije Libana na izraelski tenk, a izraelska vojska uzvratila je vatru.

Izrael prestao da izdaje vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija

Izraelske vlasti su prestale danas da izdaju vize zvaničnicima Ujedinjenih nacija, dan nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da je napad Hamasa na Izrael izazvan izraelskom okupacijom Pojasa Gaze, objavio je danas „Tajms of Izrael", pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika.

Ranije je izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan najavio da zvaničnici Ujedinjenih nacija neće dobiti vize zbog izjave generalnog sekretara.

„Vrijeme je da im održimo lekciju", poručio je Erdan.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi „nisu dogodili u vakuumu", prenosi Tanjug.

Gutereš je napisao na društvenoj mreži Iks (Tviter) da patnje palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, preneo je Rojters.

U Pojasu Gaze je ostalo još po tri litra vode po stanovniku, saopštila je humanitarna organizacija Oksfam, koja je dodala da je to pet puta manje od minimuma koji navode UN.

Papa Franja rekao je da „ohrabruje oslobađanje talaca i ulazak humanitarne pomoći u Gazu", dodajući da se „nastavljaju molitve za one koji pate i za nadu za mir na Bliskom istoku i drugim regionima koje pogađa rat".

Hamas ispalio raketu dugog dometa ka Haifi

Raketa dugog dometa ispaljena je danas iz Pojasa Gaze i aktivirala sirene za uzbunu u naseljima južno od Haife, saopštila je izraelska vojska.

Beta prenosi da je navedeno da je raketa eksplodirala u vazduhu, a izraelska služba hitne pomoći je rekla da nije bilo izvještaja o povređenima.

Odgovornost za napad preuzeo je palestinska ekstremistička organizacija Hamas koja vlada Pojasom Gaze, rekavši da je ispaljena raketa R160 za koju se veruje da ima domet 160 kilometara.

Avad: Uništena gotovo polovina stambenih objekata u pojasu Gaze

Izraelski projektili i vazdušni napadi uništili su gotovo polovinu stambenih objekata i tako ostavili bez skloništa desetine hiljada Palestinaca, izjavio je palestinski ambasador u Uzbekistanu i Kirgiziji Džavad Avad.

"Izrael namjerno gađa stambene objekte. Gotovo 50 odsto njih uništeno je u Gazi, a Izraelci žele da unište sve što je ostalo. Kao rezultat toga, desetine hiljada Palestinaca ostalo je bez skrovišta", rekao je Avad za TASS.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi postupke Izraela koji donose civilne gubitke u Gazi.

"Rezolucija UN mora biti sprovedena i moraju se stvoriti dvije države za dvije nacije. Izrael mora da napusti okupiranu palestinsku zemlju sa prijestonicom u Istočnom Jerusalimu. To je naš stav i to se mora desiti. Zapravo, to će se desiti", dodao je Avad.

Palestinska grupa Hamas izvršila je veliki raketni napad na Izrael iz Pojasa Gaze 7. oktobra. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima i zaprijetio kopnenom operacijom u Gazi, a izvršio je i udare na teritoriju Libana i Sirije.

U sukobima od 7. oktobra do sada je poginulo više od 5.000 Palestinaca, a ranjeno je više od 15.000. Broj poginulih Izraelaca dostigao je 1.500, a ranjeno je više od 4.500.

Američki vojni savetnici pokušavaju da ubijede Izrael da ne počinje kopnenu operaciju

Američki vojni savjetnici pokušavaju da ubijede Izrael da ne počinje kopnenu operaciju u Pojasu Gaze i ne ponavljaju iskustvo teških gradskih borbi kakve su vođene u vrijeme iračke kampanje, tvrdi Si-En-En.

Umjesto toga, predlažu izvođenje preciznih vazdušnih udara i lokalne napade ili racije.

Hamnei optužio SAD da „usmjeravaju" napade Izraela na Pojas Gaze

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei optužio je SAD da „usmjeravaju" napade Izraela na Pojas Gaze.

„Sjedinjene Države na neki način usmjeravaju zločin koji se čini u Gazi", rekao je on.

Sunak založio se za „pauzu u borbama kako bi pomoć mogla da uđe u Gazu",

Britanski premijer Riši Sunak založio se za „pauzu u borbama kako bi pomoć mogla da uđe u Gazu", ali je odbio pozive za potpuni prekid vatre u ratu Izraela i Hamasa.

Sunak je, govoreći u donjem domu britanskog parlamenta, rekao da „Izrael ima pravo da vojno odgovori na napad Hamasa od 7. oktobra, sve dok poštuje međunarodno pravo".

Britanski premijer kazao je da je London poslao avion sa 21 tonom humanitarne pomoći u Egipat, koja treba da bude proslijeđena Pojasu Gaze.

Jordanski kralj: Neophodno je zaustaviti rat u Gazi

Jordanski kralj Abdulah Drugi pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Izrael kako bi se zaustavilo bombardovanje Gaze i prekinula opsada više od dva miliona Palestinaca.

„Mi smo protiv bilo kakvog pokušaja Izraela da izazove egzodus Palestinaca ili da izvede unutrašnje premještanje stanovnika Gaze", rekao je jordanski kralj.

Zaustavljanje rata u Gazi je apsolutno neophodno i svijet mora odmah krenuti u tom smjeru, rekao je kralj Abdulah.

On je upozorio da bi konflikt „mogao da dovede do eksplozije situacije u regionu".

IDF objavio snimak kako je mornarica spriječila pokušaj Hamasa da se infiltrira

Izraelska vojska objavila je snimak mornaričkih snaga koje su spriječile pokušaj palestinske militantne grupe Hamas da pošalje ronioce da se infiltriraju u Izrael preko mora.

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je mornarica u utorak ubila dvojicu terorista, objavio je Tajms of Izrael navodeći da su hebrejski mediji prethodno javili da je ubijen veći broj pripadnika Hamasa.

Na snimku se takođe vidi vazdušni napad na kompleks iz kojeg su krenuli Hamasovi ronioci, kao i napad na skladište oružja koje pripada pomorskim snagama Hamasa.

UNRWA:Skoro 600.000 interno raseljenih trenutno u 150 objekata u Gazi

Skoro 600.000 interno raseljenih ljudi trenutno se nalazi u 150 objekata u Gazi agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), dok je najmanje 40 takvih objekata pogođeno, objavila je danas agencija UN.

-Naša skloništa su četiri puta više opterećena od svojih kapaciteta, mnogi ljudi spavaju na ulicama jer su trenutni kapaciteti preopterećeni - dodaje se u saopštenju UNRWA na platformi IKs (Tviter).

Agencija je ranije upozorila da će biti primorana da obustavi svoje operacije u Gazi do večeras ako u tu oblast ne bude isporučeno gorivo.

Kraljica Jordana Ranija:Dvostruki standardi Zapada

Jordanska kraljica Ranija optužila je zapadne lidere da imaju “očigledne dvostruke standarde” zbog toga što nisu osudili ubistvo civila u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze.

-Ljudi širom Bliskog istoka, uključujući Jordan, šokirani su i razočarani zbog reakcije svijeta na ovu katastrofu koja se odvija.

U posljednjih nekoliko sedmica, vidjeli smo očigledne dvostruke standarde u svijetu - navela je kraljica Ranija za CNN.

Ona je podsjetila da je cijeli svijet odmah poslije 7. oktobra nedvosmisleno stao uz Izrael i njegovo pravo da se brani i osudio napad Hamasa a da posljednjih nekoliko sedmica cijeli svijet ćuti o ubistvima palestinskih civila u Pojasu Gaze.

-Ovo je prvi put u modernoj istoriji da postoji takva ljudska patnja, a da svijet čak ni ne poziva na prekid vatre - tvrdi kraljica Ranija, navodeći da je “tišina zaglušujuća” i da mnogi u regionu Bliskog istoka zbog izostanka osude Izraela smatraju da je Zapad saučesnik u zločinu nad Palestincima u Pojasu Gaze.

Gutereš: Nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš saopštio je danas da nema opravdanja za smrtonosni napad Hamasa na Izrael, nakon što su ga izraelski zvaničnici pozvali da podnese ostavku zbog izjave da se Hamasovi napadi “nisu dogodili u vakuumu”. Gutereš je napisao na platformi Iks (Tviter) da žalbe palestinskog naroda ne mogu da opravdaju užasne napade Hamasa, kao ni da napadi te grupe ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda, prenio je Rojters

Izraelski zvaničnici kritikovali su u utorak Gutereša nakon što je on rekao pred Savjetom bezbjednosti UN da je takođe važno priznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu.

Mnogi izraelski zvaničnici su nakon toga pozvali Gutereša da podnese ostavku. Stalni predstavnik Izraela u UN Gilad Erdan pozvao je u utorak Gutereša da odmah podnese ostavku zbog toga što je, kako je naveo, nesposoban da vodi svjetsku organizaciju.

-Generalni sekretar UN koji pokazuje razumijevanje za kampanju masovnog ubijanja djece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku - napisao je Erdan na platformi Iks (Tviter).

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen kritikovao je na sjednici Saveta bezbjednosti Gutereša zbog njegove kritike izraelskih napada na Gazu, upitavši ga “u kojem svijetu živi”. Koen je kasnije na platformi Iks napisao da je otkazao planirani sastanak sa Guterešom.

Gutereš je prethodno pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da “užasni napadi” palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati “kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

-Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava - poručio je generalni sekretar UN. Istakao je da se napadi Hamasa 7. oktobra na Izrael nisu dogodili “u vakuumu” i naglasio da je palestinski narod 56 godina pod okupacijom.

Sirene se oglasile u kibucima istočno od Gaze, Izrael izvršio napad na Dženin

U Kisufimu, izraelskom kibucu istočno od pojasa Gaze, čulo se jutros upozorenje na raketni napad, prenosi Tajms of Izrael. Sirene su se tokom noći čule i u još dva kibuca u okolini. Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko je povrijeđeno u izraelskom vazdušnom napadu na Dženin, na Zapadnoj obali, javila je danas palestinska novinska agencija Vafa.

Izraelska vojska je saopštila da je napad bio usmjeren na palestinske militante koji su pucali na izraelske vojnike i bacali eksploziv.

Američki obavještajci: Eksploziju u bolnici u Gazi izazvala palestinska raketa

Američke obavještajne agencije vjeruju da je eksploziju u bolnici Al Ahli u Gazi prije nedjelju dana izazvala palestinska raketa kojoj je otkazao motor i koja se raspala na dva dijela, dok je bojeva glava udarila u bolničko parkiralište, prenosi NBC njuz.

Izraelska vojska pogodila infrastrukturu sirijske vojske

Izraelska vojska saopštila je jutros da su izraelski borbeni avioni pogodili infrastrukturu sirijske vojske i lansirali minobacačke rakete kao odgovor na napade iz Sirije prema Izraelu prethodnog dana.

Vojska nije saopštila detalje o tim napadima, prenio je Rojters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su sinoć da su dvije rakete ispaljene iz Sirije na sjeverni dio Izraela, kao i da su uzvratile vatrom.

Kako je navedeno, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u mjestima Neot Golan, Bnej Jehuda i Givat Joav na Golanskoj visoravni, prenosi "Tajms of Izrael".

Prema saopštenju, oba projektila su pala na nenaseljeno područje.

IDF navodi da je uzvratio artiljerijskom vatrom na rakete iz Sirije.

Golanska visoravan je oblast na granici Izraela i Sirije, čije je dvije trećine Izrael anektirao nakon šestodnevnog rata 1967. godine, dok je istočna trećina ostala deo Sirije.

Netanijahu vojnicima: Nalazimo se pred sljedećom fazom, ona dolazi

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sugerisao je u obraćanju vojnicima da je kopnena ofanziva na Pojas Gaze i dalje u planu, iako se ta najavljena akcija i dalje odlaže, javlja CNN.

-Nalazimo se pred sledećom fazom, ona dolazi. Vi to znate i vi ste dio toga, vi ste dio prethodnica / poručio je Netanijahu pripadnicima jedinice Jahalom, specijalne jedinice Borbenog inženjerskog korpusa, koja je obučena za obavljanje specijalnih inženjerskih zadataka.

U saopštenju kabineta izraelskog premijera je navedeno da je Netanijahu tokom posjete bazi Imanuel informisan o nedavnim aktivnostima jedinice i o njenoj pripremi za budućnost.

-Imamo samo jednu misiju - da razbijemo Hamas. Nećemo stati dok to ne završimo, uz vašu pomoć. Oslanjam se na vas; narod Izraela se oslanja na vas - rekao je Netanijahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana