Netanjahu izašao iz bolnice pred današnje ključno glasanje u Knesetu

Tanjug
Netanjahu izašao iz bolnice pred današnje ključno glasanje u Knesetu

TEL AVIV- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pušten je danas iz bolnice nakon hitnog hiruškog zahvata na srcu.

Istovremeno, predsjednik vlade Izraela se suočava sa neviđenom nacionalnom krizom i demonstracijama uoči ključnog glasanja u izraelskom parlamentu o prvom velikom zakonu u okviru preuređenja nacionalnog pravosudnog sistema, navodi AP.

Veliki broj demonstranata smatra da su sami temelji države urušavaju ovim planom vlade i pojačavaju proteste blokirajući put koji vodi do Kneseta, a preduzeća širom zemlje zatvorila su svoja vrata u znak protesta povodom današanjeg glasanja.

Vladajuća koalicija koju čine ultranacionalističke i ekstremno religijske stranke rukovodi reformom pravosuđa koja je podelila Izrael i stavila na probu delikatne društvene veze, narušila koheziju moćne izraelske vojske i izazivala zabrinutost čak i u Americi koja je najbliži saveznik jevrejske države, navodi AP.

U toku su napori da se pronađe kompromis, u kojima učestvuje i izraelski predsjednik Hercog, ali za sada nije jasno da li će ti pokušaju uroditi plodom.

Rano jutros demonstranti su blokirali ulicu koji vodi do Kneseta, a policija je upotrebila vodene topove da ih potisne i rastera.

Izraelski mediji su izvijestili da je kasno sinoć konzorcijum preduzeća objavio da neki od članova tog tijela danas neće raditi u znak protesta zbog vladinih planova, a danas su poslovanje obustavili i veliki lanci tržnih centara i neke benzinske pumpe.

 Događaji u Izraelu se pomno prate u Vašingtonu, a predsjednik Džozef Bajden je u izjavi za sajt Akios kasno sinoć upozorio da ne bi trebalo nastaviti sa zakonskim promenama koje su izazvale tako duboke podele u izraelskom društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana