Netanjahu: Bilo kakav dogovor mora omogućiti nastavak borbe i ispunjenje ciljeva

Srna
Netanjahu: Bilo kakav dogovor mora omogućiti nastavak borbe i ispunjenje ciljeva

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da bilo kakav dogovor o prekidu vatre u Pojasu Gaze mora omogućiti Izraelu da nastavi svoju borbu do ispunjenja ciljeva.

Palestinska militantna organizacija Hamas prije pet dana prihvatila je ključni dio američkog plana za okončanje devetomjesečnog sukoba u Pojasu Gaze.

Nešto ranije su dva zvaničnika Hamasa navela da grupa očekuje odgovor Izraela na njihov posljednji prijedlog.

Netanjahu bi tokom večeri trebao da održi konsultacije o narednim koracima u pregovorima o trostepenom planu, koji je u maju iznio američki predsjednik DŽozef Bajden uz posredovanje Katara i Egipta.

Cilj je okončanje sukoba i oslobađanje oko 120 izraelskih talaca.

Hamas je odustao od svog ključnog zahtjeva da se Izrael mora posvetiti trajnom prekidu vatre prije potpisivanja sporazuma i umjesto toga dozvoliće pregovore za ostvarivanje tog cilja kroz prvu fazu plana.

Međutim, Netanjahu insistira na tome da dogovor ne smije spriječiti Izrael da nastavi borbu dok ne budu ostvareni ratni ciljevi.

“Plan sa kojim se saglasio Izrael i koji je pozdravio predsjednik Bajden omogućiće Izraelu da vrati taoce bez narušavanja drugih ratnih ciljeva”, naglasio je Netanjahu.

Neimenovani izvor rekao je nešto ranije da će se direktor američke Centralne obavještajne agencije Viljem Berns sredinom sedmice u Dohi sresti sa katarskim premijerom Muhamed bin Abdulrahman bin Džasim el Tanijem, te egipatskim i izraelskim zvaničnicima obavještajnih službi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana