Netanijahu:Rat se nastavlja do uništenja Hamasa

GS/Agencije
Netanijahu:Rat se nastavlja do uništenja Hamasa

TEL AVIV, GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 71. dan. Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven izjavio je da rat ulazi u novu fazu "preciznog ciljanja" lidera palestinskog Hamasa. Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze.Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze "gori od groblja za djecu" i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša.

Netanijahu nagovijestio da su u toku novi pregovori o povratku talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nagovijestio je danas da su u toku novi pregovori o povratku talaca koje drži Hamas, nakon što se šef obaveštajne službe Mosad David Barnea sastao sa premijerom Katara, zemlje koja posreduje u izraelsko-palestinskom sukobu.

Na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, dan nakon što su izraelske snage greškom ubile tri od više od 100 talaca koje drži Hamas.

Netanijahu je sukob u Gazi nazvao egzistencijalnim ratom koji se mora voditi  do pobjede, uprkos pritiscima i troškovima i istakao da će ta teritorija biti demilitarizovana i pod izraelskom bezbjednosnom kontrolom, preneo je Rojters.

On je rekao da je izraelska ofanziva u Gazi pomogla da se u novembru postigne djelimičan sporazum o oslobađanju talaca.

- Uputstva koje dajem pregovaračkom timu zasnovana su na ovom pritisku, bez kojeg nemamo ništa - kazao je on.

Netanijahu je govorio nakon što se šef izraelske obavještajne službe Mosad David Barnea sastao sa premijerom Katara Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem u Evropi kasno sinoć, prema izvoru koji ima saznanja o tome, a pažnja skrenuta ka mogućem novom primirju u Gazi i dogovoru o zatvorenicima i taocima.

Netanijahu je izjbegao pitanje o sastanku, rekavši da ne želi da oda informacije Hamasu.

Hamas: Nema novog sporazuma o taocima ako ne prestane izraelska agresija na Gazu

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je večeras da neće pristati na još jedan dogovor o oslobađanju talaca koje drži u Gazi ako ne prestane izraelska agresija na Pojas Gaze.

-Potvrđujemo naš stav da nećemo otvarati nikakve pregovore o razmjeni zarobljenika ukoliko jednom zauvijek ne prestane agresija na naš narod - piše u saopštenju Hamasa.

Navodi se da je Hamas ovaj stav prenio posrednicima, prenosi Tajms of Izrael.

Militantna grupa Islamski džihad takođe je saopštila da će se o sporazumu o oslobađanju talaca raspravljati tek nakon opšteg prekida vatre.

-Spremni smo za razmjenu zarobljenika, ali nakon opšteg prekida vatre. Posvećeni smo ovom uslovu - izjavio je predstavnik Islamskog džihada.

Izraelski predstavnici razgovarali su danas u Oslu o obnovi pregovora o dodatnoj razmjeni zatvorenika kako bi se oslobodili izraelski taoci u Gazi, u zamjenu za humanitarni prekid vatre i oslobađanje, kako su naveli izraelski zvaničnici, ''osuđenih terorista''.

Penzionisani izraelski general: Hamas se ne može pobijediti ako se ne vrate taoci

Ako izraelski taoci ostanu u Gazi, njihovo prisustvo će predstavljati teret koji bi mogao da potraje decenijama, upozorio je izraleski general-major u penziji Amos Gilad tokom današnjeg skupa solidarnosti na takozvanom Trgu talaca u Tel Avivu.

-Nikakva pobjeda nad Hamasom nije moguća ako se kasnije ispostavi da nije učinjeno sve što je bilo moguće da se vrate taoci - rekao je Gilad, koji je sada na funkciji izvršnog direktora Instituta za politiku i strategiju, a prethodno je bio na čelu Odjeljenja za istraživanje vojne obavještajne službe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Prema njegovim reijčima, razmjena je pitanje nacionalne bezbjednosti, prenosi Tajms of Izrael.

-Vaše prisustvo ovdje na mitingu je najvažnije za njeno postizanje - dodao je Gilad.

Netanijahu:Rat se nastavlja do uništenja Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je tragična smrt trojice talaca, koje su greškom ubili  pripadnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak, slomila srce nacije i poručio da će se kopnena operacija IDF nastaviti sve dok Hamas ne bude uništen.

-Borimo se za svoj opstanak i moramo nastaviti do pobjede, uprkos međunarodnom pritisku i gubicima koje Izrael trpi - istakao je Netanijahu na konferenciji za novinare.

On je rekao da žali zbog "tragične smrti trojice talaca - Jotama Haima  (28), Samera  Talalke (22) i Alona Šamriza (26), koje su greškom ubili vojnici IDF-a u petak ujutro, prenosi Tajms of Izrael.

-Dodirnuli su spas, a onda se dogodila katastrofa. Pitao sam se, a nesumnjivo su se i svi Izraelci pitali: „Šta bi bilo da…“ i „Da je samo nešto bilo drugačije“…. Bili smo tako blizu da ih zagrlimo. Ali ne možemo da vratimo sat unazad - rekao je Netanijahu, napominjući da svi ratnici znaju da je "tanka linija između pobede i katastrofe".

-Naučićemo lekcije - poručio je on, napominjući da će Izrael nastaviti “vojne i diplomatske napore” da vrati sve taoce.

Al Džazira pokreće slučaj na Međunarodnom krivičnom sudu zbog ubistva snimatelja

Al Džazira će proslijediti slučaj, kako je navela, "atentata" na jednog od svojih snimatelja u Gazi Međunarodnom krivičnom sudu, saopštila je danas ta medijska kuća.

Snimatelj Samer Abu Daka, nastradao je u napadu dronom u petak dok je izvještavao o ranijem izraelskom bombaškom napadu na školu, koja je korišćena kao sklonište za raseljene osobe u južnom Pojasu Gaze, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

Ksamir Abu Daka posljednji je među novinarima koji su ubijeni u izraelskim akcijama u Pojasu Gaze i sahranjen je danas u Kan Junisu, na jugu te enklave.

Novinar te agencije, Vael Dadu, ranjen je u istom izraelskom napadu dronom i trenutno se nalazi u bolnici Naser u Gazi.

Izraelski ratni kabinet raspravlja večeras o sporazumu o oslobađanju talaca

Izraelski ratni kabinet trebalo bi da se sastane večeras kako bi raspravljao o  dogovoru o spasavanju više talaca iz zarobljeništva u Gazi, javili su izraelski mediji.

Dogovor koji je bio tema razgovora između šefa Mosada Davida Barnee i premijera Katara Mohameda bin Abdulrahmana Al Tanija uključuje oslobađanje starijih muškaraca i civila u zamjenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Barnea je razgovarao kasno sinoć s katarskim premijerom u Oslu u okviru napora da se postigne dogovor o oslobađanju talaca koje drži Hamas u Gazi.

On se takođe sastao s egipatskim zvaničnicima, prenosi Džerusalem post.

Egipatski bezbjednosni izvori rekli su kako se čini da je Izrael spremniji u razgovorima s posrednicima za postizanje novog dogovora o prekidu vatre  i oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamjenu za oslobađanje talaca držanih u Gazi.

Takođe su napomenuli da su izraelski zvaničnici promenili mišljenje o nekim tačkama koje su prethodno odbili, ali nisu naveli detalje.

IDF i Šin Bet: Zarobljeno 90 terorističkih operativaca u bolnici na sjeveru Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna agencija Šin Bet saopštile su danas da su tokom posljednjih nekoliko dana izraelske snage zarobile oko 90 terorističkih operativaca u bolnici Kamal Advan na severu Gaze i zaplijenile brojno oružje.

U zajedničkom saopštenju se navodi da su neki od zarobljenih u bolnici, koja je navodno služila kao baza Hamasa, učestvovali u masakru 7. oktobra na jugu Izraela, prenio je Tajms of Izrael.

Pripadnici 460. oklopne brigade i komandosa mornaričke jedinice Šajet 13 izvršili su raciju u bolnici, locirajući oružje, uključujući jurišne puške, RPG, eksplozivne naprave i vojnu opremu koja pripada Hamasovim operativcima, saopštile su IDF.

Kako se dodaje, agenti Šin Beta i islednici Jedinice 504 Vojnoobavještajne uprave ispitivali zaposlene u bolnici, koji su priznali da je oružje bilo sakriveno u inkubatorima u porodilištu.

Abas razgovarao sa kraljem Bahreina o napadu Izraela na Pojas Gaze

Predsjednik palestinske samouprave Mahmud Abas i kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Kalifa razgovarali su danas telefonom o najnovijim dešavanjima na palestinskim teritorijama, posebno o tekućem izraelskom napadu na Pojas Gaze.

Abas je obavijestio kralja Hamada o aktuelnoj situaciji u Palestini, ističući izraelske napade i naglašavajući potrebu za koordinisanim naporima sa arapskom braćom kako bi se osiguralo zaustavljanje izraelske agresije, spriječilo raseljavanje palestinskog naroda i olakšala brza isporuka humanitarne pomoći, vode i distribucija struje, prenijela je WAFA.

Lideri su razgovarali o bilateralnim odnosima između dvije bratske zemlje, istražujući puteve za njihovo unapređenje u različitim sektorima.

Abas je iskoristio priliku da uputi čestitke kralju Hamadu povodom Dana državnosti Bahreina.

Šef IDF: Ne možemo ubijati one koji dižu bijelu zastavicu u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) u potpunosti su odgovorne za tragično ubistvo tri taoca u Gazi, priznao je načelnik Generalštaba IDF Herci Halevi u večernjem obraćanju, prenosi Jerusalim Post.

-Tri taoca su učinila sve što je bilo moguće da shvatimo (ko su oni). Ne možemo da pucamo na one koji podižu bijelu zastavicu. Međutim, pucnjava se dogodila u oblasti borbe pod visokim pritiskom - dodao je Halevi.

Ranije danas saopšteno je da je istraga pokazala da su tri izraelska taoca koje su izraelske odbrambene snage (IDF) greškom ubile u naselju Šejaja u gradu Gazi, bila bez majice, kao i da je jedan od njih nosio štap sa improvizovanom bijelom zastavom, prenosi Tajms of Izrael.

Portparol IDF-a ranije je naveo da vojska vjeruje da su greškom usmrćeni taoci "pobjegli iz zarobljeništva Hamasa ili da su ih pustili teroristi koji su ih držali zarobljene".

Vojni zvaničnik pojasnio je tada da se incident dogodio u oblasti gdje militanti Hamasa "deluju u civilnoj odjeći u sklopu taktike zavaravanja", dodajući da je na taoce pucano u skladu sa izraelskim pravilima borbe.

Uslijedili su protesti nekoliko stotina građa ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da smrt tri taoca  predstavlja "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "cijeli Izrael tuguje zbog gubitka".

je po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, donela rešenje o zadržavanju A.B.Š. (1981), majke maloletnog A.Š. koji je danas identifikovan kao jedan od osumnjičenih za slanje lažnih dojava o bombama, saopšteno je večeras iz tog tužilaštva. 

Izraelski ratni kabinet  večeras razgovara o obnovljenim naporima da se postigne dogovor o oslobađanju talaca

Očekuje se da će se izraelski ratni kabinet sastati kasnije večeras kako bi razgovarali o obnovljenim naporima da se postigne dogovor o oslobađanju talaca, javljaju izraelski mediji.

Šef Mosada David Barnea sinoć se sastao sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem u pokušaju da započne pregovore, prenosi Tajms of Izrael.

Mediji: Izrael i Katar će pokušati da obnove pregovore o oslobađanju talaca

Izraelski i katarski zvaničnici susrešće se danas u Norveškoj kako bi pokušali da obnove razgovore o oslobađanju talaca u Gazi, a da zauzvrat doće do prekida vatre i oslobađanja palestinskih zatvorenika iz Izraela, objavio je danas njujorški Vol Strit džornal.

Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman al Tani susrešće se u Oslu sa Davidom Barneom, direktorom izraelske obaveštajne službe Mosad

Katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman al Tani susrešće se u Oslu sa Davidom Barneom, direktorom izraelske obaveštajne službe Mosad, preneo je Rojters.

Barnea bi trebalo da se susretne i sa egipatskim zvaničnicima.

Tokom sedmodnevnog primirja krajem novembra, Hamas je oslobodio više od 100 žena, djece i stranaca, a zauzvrat je pušteno 240 žena i tinejdžera iz palestinskih zatvora.

IDF: Izraelska vojska ubila taoce dok su mahali bijelom zastavom

Tri izraelska taoca koja je IDF greškom ubila u Gazi držala su u tom trenutku bijelu zastavu, pokazala je istraga, a navodi vojni zvaničnik.

- Incident se dogodio u oblasti intenzivne borbe u kojoj teroristi Hamasa djeluju u civilnoj odjeći i koriste taktiku obmane - rekao je neimenovani oficir južne komande IDF.

Oficir, pozivajući se na prvobitnu istragu, navodi da je incident počeo nakon što je jedan vojnik, stacioniran u obližnjoj zgradi, identifikovao tri sumnjive osobe koje su izlazile iz objekta nekoliko desetina metara dalje. Sva trojica su bila bez majica, a jedan je nosio štap sa improvizovanom bijelom zastavom.

Vojnik je vjerovao da je posredi pokušaj Hamasa da namami vojnike IDF u zamku i odmah otvorio vatru.

- Teroristi - navodno je upozorio druge vojnike.

Vojnik je ubio dvojicu muškaraca, dok je treći, koji je pogođen i ranjen, pobjegao nazad u zgradu iz koje je došao.

Komandant bataljona, koji se nalazio u zgradi odakle je prvi vojnik pucao, izašao je napolje i pozvao snage da obustave vatru. Vojnici su potom čuli da neko viče „upomoć“ na hebrejskom. Nekoliko trenutaka kasnije treći muškarac je izašao iz zgrade u koju je pobjegao, međutim, drugi vojnik je otvorio vatru na njega i ubio ga.

Komandant bataljona je tada shvatio da je izgled trećeg čoveka neobičan i ispostavilo se da je u pitanju izraelski talac. Sva tri tijela su sakupljena i odvezena u Izrael na identifikaciju.

Vojnik koji je odmah otvorio vatru nakon što je primjetio trojicu muškaraca, učinio je to protivno protokolima, a ni drugi vojnik, koji je ubio trećeg taoca, takođe nije poštovao procedure, pokazala je istraga.

Oficir kaže da su vojnici ubili najmanje 38 palestinskih militanata u Šedžaji poslednjih dana. Jedini ljudi koji su viđeni u civilnoj odeći bili su operativci Hamasa, koji prema navodima izarelskih medija prikupljaju oružje koje je zaostalo, otvaraju vatru na trupe, a zatim ponovo bježe.

IDF je takođe nailazila na nekoliko naizgled nenaoružanih civila u Šedžaji za koje se kasnije ispostavilo da su bombaši samoubice Hamasa.

Takođe je bilo nekoliko pokušaja Hamasa u toj oblasti da namami vojnike u zasjedu

Od početka sukoba Izraela i Hamasa nastradalo 66 novinara, većinom Palestinaca

Međunarodna federacija novinara (IFJ), Komitet za zaštitu novinara (CPJ) i Al Džazira objavili su zajedničku listu imena 66 nastradalih novinara u sukobu Izraela i Hamasa, od kojih su 59 Palestinci.

Među poginulima se nalaze i tri libanska i četiri izraelska novinara, prenosi Al Džazira.

UN: Na Zapadnoj obali od početka godine ubijeno 477 Palestinaca

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) saopštila je da je ova godina najsmrtonosnija za Palestince na Zapadnoj obali od 2005, kada je ta agencija UN počela da vodi evidenciju.

Ukupno 477 Palestinaca ubijeno je na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu od 1. januara, a više od polovine tog broja nastradalo je od početka rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze 7. oktobra, saopštava OCHA.

U saopštenju se naglašava da se dve trećine ubistava dogodilo tokom "hapšenja i pretresa" i drugih operacija koje su izvele izraelske snage.

Od 278 Palestinaca na Zapadnoj Obali i Istočnom Jerusalimu od 7. oktobra, među kojima je 70-oro dece, 268 je ubijeno od strane izraelske vojske, osam od strane izraelskih doseljenika, dok za dvoje nije utvrđeno, prenosi Si-En-En.

Primjećen je porast nasilja izraelskih doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali, gde je od početka sukoba Izraela i Hamasa broj mjesečnih incidenata porastao na 35, u poređenju s prosekom od 21 u periodu između 1. januara i 6. oktobra ove godine.

Izraelska vojska vrši pretrese škola u Gazi

Pripadnici izraelske 401. oklopne brigade i mornaričke jedinice Šajetet 13 izveli su racije u dve škole u naselju Rimal, u Gazi, gdje su se, kako tvrde Izraelske odbrambene snage (IDF), krili operativci Hamasa.

Prema saopštenju IDF, izraelske trupe su ubile nekoliko boraca Hamasa u toj oblasti, dok su se operativci koji su se nalazili u školama navodno predali izraelskoj vojsci.

Trupe brigade Kirijati izvršile su pretrese nekoliko stanova u južnom gradu Kan Junis u Gazi gde je pronađeno oružje i tuneli koje su navodno koristili borci Hamasa, saopštile su izraelske snage, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se dodaje da je 551. brigada izraelske vojske identifikovala sumnjivo kretanje na krovu zgrade u oblasti Džabalija, odakle je prethodno bila otvorena vatra na izraelske trupe, nakon čega je izvršen vazdušni napad na tu zgradu.

Istraga o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali

Izraelske vlasti su saopštile da otvaraju vojnopolicijsku istragu o ubistvu dvojice Palestinaca na Zapadnoj obali, nakon što je drupa za zaštitu ljudskih prava B’Tselem optužila izraelsku vojsku (IDF) za "nezakonita pogubljenja", prenosi Gardijan.

Grupa B’Tselem je objavila video-zapis na kojima se vidi kako izraelski vojnici ubijaju dvojicu nenaoružanih muškaraca tokom racije u izbjegličkom kampu Fara, na severu Zapadne obale.

Treći dan prekida komunikacija u Gazi

Nastavak prekida komunikacije, koji je odsjekao internet i telefonske veze, pogoršao je situaciju u Pojasu Gaze, i ometa isporuke pomoći i operacije spasavanja.

Prekid se dogodio u četvrtak, i UN su saopštile da je zbog otežane komunikacije nivo gladi u Gazi značajno porastao poslednjih dana, prenosi Tajms of Izrael.

"Prekid internet komunikacije i dalje traje, a prema našoj evidenciji ovo je najduži takav incident", rekao je Alp Toker, direktor grupe za pristup internetu NetBloks.org.

Odjeljenje za humanitarna pitanja Ujedinjenih nacija saopštilo je da je komunikacija s Gazom "ozbiljno ometena" zbog oštećenja telekomunikacionih linija na jugu te enklave.

Hamas: Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i djece, poginulo na sjeveru Gaze

Najmanje 14 Palestinaca, uglavnom žena i djece, poginulo je rano jutros u izraelskom vazdušnom napadu na Džabaliju na sjeveru Pojasa Gaze, a devet je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja Munir al-Burš rekao je za CNN da ima još tijela pod ruševinama i da stanovnici i ekipe civilne zaštite učestvuju u akciji spasavanja.

Al-Burš je iz poljske bolnice u Džabaliji rekao da su meta izraelskog napada bile dvije kuće u kojima je bio veliki broj raseljenih Palestinaca.

Protesti u Tel Avivu nakon što je vojska priznala da je greškom ubila tri taoca

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred Ministarstva odbrane u Tel Avivu nakon što je izraelska vojska priznala da je greškom ubila tri taoca u Pojasu Gaze, koje je držala palestinska militantna grupa Hamas.

Okupljeni su nosili transparente i fotografije nekih od 130 talaca, za koje Izrael vjeruje da ih Hamas još uvijek drži kao taoce u Pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

Demonstranti su pozvali vladu Benjamina Netanijahua da osigura oslobađanje svih talaca koje drži Hamas.

Netanijahu je smrt tri taoca ocijenio kao "nepodnošljivu tragediju" i dodao da "cijeli Izrael tuguje zbog gubitka".

Izraelska vojska saopštila je u petak da su njeni pripadnici tokom borbi na sjeveru Pojasa Gaze greškom ubili tri taoca koje je držao Hamas.

Portparol vojske Danijel Hagari naveo je da su izraelske trupe u Šedžaji, predgrađu Gaze, tri izraelska taoca greškom identifikovale kao prijetnju, na njih otvorile vatru i usmrtile ih.

Hagari je rekao da vojska snosi odgovornost za "tragični incident".

Portparol Unicefa: Pojas Gaze je "gori od groblja za djecu"

Portparol Unicefa Džejms Elder izjavio je da je Pojas Gaze "gori od groblja za djecu" i upozorio da bi situacija mogla da se pogorša.

Elder, koji se upravo vratio iz višenedjeljne posjete Pojasu Gaze, rekao je da mališani u toj palestinskoj enklavi žive u paklenim uslovima i upozorio na ozbiljne posljedice po djecu zbog nestašice hrane, vode i lijekova, objavio je CNN.

Elder je ukazao da deci u Gazi prijete glad, žeđ i bolesti i istakao da nikada do sada ni na jednom mjestu nije vidio takav nivo razaranja i očaja.

On je ranije rekao za CNN da su roditelji sa kojima je razgovarao u Gazi shvatili da bolnice više nisu opcija za njihovu dejcu zbog neprekidnih napada, zbog kojih je do bolnica teško doći.

-U većini sukoba u posljednjih 15 do 20 godina, od ukupnog broja poginulih, ima oko 20 odsto dece, a u sukobu u Pojasu Gaze taj broj je dvostruko veći - 40 odsto - rekao je Elder.

Blinken pozdravio podršku Njemačke pravu Izraela da se brani od Hamasa

Američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok pozdravio podršku Njemačke pravu Izraela da obezbijedi da Hamas više nikada ne ponovi napade od 7. oktobra, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da su Blinken i Berbok razgovarali u petak o hitnosti isporuke humanitarne pomoći za Pojas Gaze, zaštiti civila od napada i naporima da se spriječi dalje širenje sukoba.

Blinken je, takođe, naglasio da međunarodna zajednica ulaže napore da se zaustave napadi jemenskih Huta na komercijalne brodove koji plove u Crvenom moru i da se osigura pomorska bezbednost.

Blinken i Berbok su takođe potvrdili zajedničku podršku SAD i Nemačke Ukrajini, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana