Netanijahu zahvalio Bajdenu na pet decenija podrške Izraelu

Tanjug
Netanijahu zahvalio Bajdenu na pet decenija podrške Izraelu

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden razgovarao je u Biijeloj kući sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, koji mu je zahvalio na podršci državi Izrael koja, kako je istakao, traje 50 godina.

Netanijahu je rekao da poznaje Bajdena 40 godina, a da je predsjednik SAD poznavao svakog izraelskog premijera u posljednjih pola vijeka, prenosi BBC.

Netanijahu je dodao da se raduje saradnji sa Bajdenom na velikim pitanjima koja su pred njima u narednih nekoliko mjeseci.      

Američki predsjednik se našalio da je Golda Meir prva izraelska premijerka koju je sreo, a da je tada kao pomoćnik bio njen nasljednik Jicak Rabin.

Sastanak Bajdena i Netanijahua održan je dan nakon što je izraelski premijer održao vatreni govor u Kongresu, dok su hiljade propalestinskih demonstranata demonstrirale ispred zdanja.

Sastanku su prisustvovali i američki državni sekretar Entoni Blinken, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven, zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džon Fajner, američki ambasador u Izraelu Džek Lev, najviši zvaničnik Bijele kuće za Bliski istok Bret Mekgurk i specijalni izaslanik Bijele kuće za Bliski istok Amos Hohštajn.

U delegaciji Izraela na sastanku su, osim Netanijahua, bili ministar za strateška pitanja Ron Dermer, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Cači Hanegbi, izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog, Netanijahuov šef kabineta Cači Braverman, premijerov vojni sekretar Roman Gofman i njegov savjetnik za spoljnu politiku Ofir Falk.

Netanijahu bi danas trebalo da se sastane sa bivšim predsjednikom SAD i republikanskim kandidatom na predstojećim predsjedničkim izborima Donaldom Trampom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana