Netanijahu: Spremni smo na produženje primirja, poslije toga nastavljamo operaciju

GS/Agencije
Netanijahu: Spremni smo na produženje primirja, poslije toga nastavljamo operaciju

TEL AVIV, GAZA - Treći je dan primirja u sukobu Izraela i Hamasa koji je počeo prije 51 dana. Poslije višesatnog odlaganja Hamas je oslobodio i treću grupu talaca . Prema dogovoru, Izrael je zauzvrat oslobodio još 39 palestinskih zatvorenika od kojih je većina maloljetna.

Bijela kuća: Bajden nije za uslovljavanje pomoći Izraelu

Savjetnik Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven rekao je danas da američki predsjednik Džozef Bajden ne uslovljava pomoć Izraelu, nakon poziva krajnje ljevičarskog krila Demokratske stranke da se uslovi pomoć Tel Avivu zbog kršenja ljudskih prava, posebno na Zapadnoj obali.

-To jeste vrijedno pomisli, ali ne vjerujem da bismo došli do ovdje gdje smo danas da smo počeli sa takvim pristupom. Treba da radimo, jedno po jedno pitanje - odgovorio je Saliven.

Kako navodi Tajms of Izrael, Salivena su novinari pritisli da direktno kaže da li Bajden podržava priedlog o uslovljavanju i on je "ukazao da predsjednik SAD nije za to".

-Predsjednik Bajden je saslušao predlog, ali je dodao da je njegov pristup, koji je diplomatski na najvišem nivou, zapravo doneo rezultate - rekao je Saliven, aludirajući na ulazak humanitarne pomoći u Gazu, nakon što je Izrael kategorički odbijao bilo kakvu pomoć prve dvije nedjelje rata.

Tajms of Izrael navodi da je Saliven poručio i da je Bajdenova politika omogućila izlazak hiljadama stranih državljana iz Pojasa Gaze, prvu pauzu u borbama i prvo veće puštanje talaca.

Još jednom upitan da li bi Bajden možda mogao da uslovi pomoć Izraelu u doglednoj budućnosti, Saliven je odbio da na to odgovori, piše izraelski list.

Netanijahu: Spremni smo na produženje primirja, poslije toga nastavljamo operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsjedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

-Doveli smo kući još jednu grupu talaca, djece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cijela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile - rekao je on u video izjavi.

Netanijahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno djevojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Abigejl Idan.

- Kakva je radost vidjeti je sa nama. Ali s druge strane, kakva tuga što se vraća u stvarnost bez roditelja -rekao je Netanjahu, prenosi Tajms of Izrael.

On je istakao da se sadašnje četvorodnevno primirje može produžiti kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca "za svaki dan još 10".

- Na kraju sporazuma vraćamo se punom snagom da ostvarimo svoje ciljeve: uništimo Hamas, osiguramo da se Gaza neće vratiti na ono što je bila i naravno da oslobodimo sve naše taoce. Siguran sam da ćemo uspeti u ovoj misiji jer nemamo drugog izbora - poručio je on.

Palestinski pokret Hamas pozvao je ranije danas na produženje primirja sa Izraelom i nakon dogovorena četiri dana, kako bi, kako su naveli, se povećao broj oslobođenih.

Lazarini: Pomoć koja stiže kamionima u Gazu dalje nedovoljna

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) Filip Lazarini izjavio je danas da humanitarna pomoć koja trenutno stiže u Gazu "teško da je dovoljna" za veću pomoć narodu Gaze.

Lazarini je za Si-Bi-Es rekao da je mnogo više pomoći potrebno Gazi.

- Od početka primirja, vidjeli smo mnogo više kamiona kako ulazi u Gazu. Rekao bih da smo prvog dana imali prosjek od 40 kamiona, što je daleko, daleko ispod hitnih potreba za stanovnike Pojasa -istakao je Lazarini.

On je dodao da je prethodna dva dana bilo između 160 i 200 kamiona koji su ušli iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa.

- I sa tom brojkom, verujem da 200 kamiona jedva pokriva humanitarne potrebe, ukoliko želimo da preokrenemo efekat koji ima opsada Gaze. Takođe, potreban nam je komercijalan protok robe - istakao je Lazarini, prenio je Gardijan.

Hagari: Žena koju je oslobodio Hamas u teškom stanju

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je žena Elma Avraham (84), koju je Hamas oslobodio danas, odvedena u bolnicu u gradu Ber Ševa u teškom zdravstvenom stanju.

- Elma, koja se vratila iz zarobljeništva u teškom je stanju, odmah je prebačena helikopterom u bolnicu. Evakuisale su je trupe IDF dok je još bila u Gazi - rekao je Hagari, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da je zbog "medicinskih razloga" i bezbjednosti oslobođenih talaca, 13 osoba ispraćeno iz Gaze u pratnji specijalnih snaga u blizini opštine Beri, u saradnji sa egipatskim bezbjednosnim vlastima.

Hagari je rekao i da se rat neće zaustaviti dok se svi taoci ne oslobode.

-Ovo je moralna obaveza svakog izraelskog vojnika i vojnog establišmenta - poručio je Hagari.

Zaharova: Ruski državljanin oslobođen posle direktnog dogovora sa Hamasom

Talac sa ruskim pasošem pušten je na osnovu direktnog dogovora sa Hamasom, a ne u sklopu dogovora o razmjeni zatvorenika, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Napori koje ulažu ruske diplomate u kontaktima sa Hamasom, povodom oslobađanja talaca, daju rezultate. Danas je osoba sa ruskim pasošem oslobođena i predata Crvenom krstu. Ruske diplomate će ga posjetiti što prije . navela je Zaharova na Telegramu.

Prema njenim riječima, do oslobađanja je došlo zahvaljujući "direktnom sporazumu između ruskih predstavnika i Hamasa".

-Ovakvi napori će se nastaviti - poručila je Zaharova.

Taher al Nunu, portparol visokog Hamasovog zvaničnika Ismaila Hanijea, rekao je ranije za TASS da je Hamas oslobodio ruskog državljanina i predao ga Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Sijarto: Oslobođene dvije mađarske djevojčice

Hamas je danas oslobodio novu grupu talaca, a među njima i dva djeteta mađarskog državljanstva, naveo je večeras na Fejsbuku mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je dodao da su sa oslobađanjima od subote, sva tri mađarska taoca koja su bila u zatočeništvu Hamasa, oslobođena - žena i dva djeteta, prenio je MTI.

-Hvala katarskom kolegi što je pomogao u puštanju mađarskih talaca, kako je obećano ranije - rekao je Sijarto.

Dvije devojčice, Ela (8) i Dafna Eljakim (15) imaju dvojno državljanstvo po majci - mađarsko i izraelsko.

Dodaje se da je njihov otac ubijen kada je Hamas napao južni Izrael 7. oktobra.

Izraelska zatvorska služba: Oslobođeno 39 Palestinaca

Izraelska zatvorska služba saopštila je večeras da je oslobodila 39 palestinskih zatvorenika.

Oni su pušteni u sklopu dogovora Izraela i Hamasa, pošto je prethodno Hamas oslobodio 14 izraelskih talaca i troje stranih državljana iz Gaze.

Bi-Bi-Si navodi da je među oslobođenima devetoro djece, kao i četvorogodišnja američka devojčica Abigejl Idan.

Kanal 12: Mask se sutra sastaje sa Netanijahuom i Hercogom

Američki milijarder i vlasnik platforme Iks (Tviter), koga kritičari optužuju za pojačavanje antijevrejske mržnje na njegovoj društvenoj mreži, susrešće se sutra sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i predsednikom Izraela Isakom Hercogom, prenio je izraelski Kanal 12.

Erdogan i Raisi razgovarali o trajnom prekidu vatre

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegov iranski kolega Ebrahim Raisi razgovarali su o koracima ka trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopšteno je iz kabineta turskog predsjednika.

U saopštenju se navodi da su dva predsjednika telefonom razgovarala o ilegalnim napadima Izraela na Pojas Gaze, naporima da se pruži humanitarna pomoć Palestincima i koracima koji bi mogli da se preduzmu da bi se obezbijedio trajni prekid vatre u regionu.

Erdogan i Raisi saglasili su se da nastave zajedničke napore za postizanje održivog mira u regionu.

Hamas spreman da produži primirje do četiri dana

 Hamas je spreman da produži sporazum o primirju sa Izraelom za još dva do četiri dana, javio je AFP pozivajući se na izvor u palestinskom pokretu.

-Hamas je obavijestio posrednike da su pokreti otpora spremni da produže sadašnje primirje za dva do četiri dana. Otpor vjeruje da je moguće obezbijediti oslobađanje 20 do 40 izraelskih zatvorenika - rekao je izvor.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je ranije da je Hamasu ponuđen aranžman u kojem bi Izrael pristao da produži primirje za svaki dan kada palestinski pokret pristane da oslobodi 10 talaca.

Hamas oslobodio četvorogodišnju djevojčicu, državljanku SAD

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je četvorogodišnja djevojčica, američki talac, oslobođena iz Gaze i da se nada da će pauza u borbama između Izraela i militantne grupe Hamas da dovede do nastavka razmjene zatvorenika, javlja Rojters.Galant: IDF ubio više od 100 pripadnika Hezbolaha u sukobima na sjeveru Izraela

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su Izraelske odbrambene snage (IDF) ubile više od 100 pripadnika Hezbolaha i uništile desetine njihovih posmatračkih punktova, skladišta oružja i drugih ciljeva u sukobima na sjeveru Izraela.

-Kombinacija svih ovih taktičkih dostignuća će se pretvoriti u drugačiju situaciju, koja će kasnije omogućiti povratak stanovnika (sjevernog Izraela) pod potpuno drugačijim uslovima nego kada smo započeli ovu kampanju - rekao je Galant nakon procjene stanja na sjeveru Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Šukri razgovarao sa Blinkenom o primirju između Izraela i Hamasa

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri razgovarao je danas telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o preprekama koje prijete primirju Izraela sa Hamasom i načinima za postizanje sveobuhvatnog prekida vatre, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tokom telefonskog razgovora, Šukri je naglasio potrebu da se nastavi sa primirjem dok se sprovodi rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija od 15. novembra kojom se poziva na uspostavljanje humanitarnnih pauza koje bi omogućile slanje pomoći u Gazi, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenio je Rojters.

Izrael i Hamas su postigli dogovor o četvorodnevnom primirju tokom kojeg je predviđena razmjena 50 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi za 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, kao i značajno povećanje humanitarne pomoći za Gazu.

Hamas potvrdio oslobađanje 17 talaca

Vojno krilo Hamasa "Brigade Al Kasam" predalo je Međunarodnom komitetu Crvenog krsta 13 izraelskih talaca, tri državljana Tajlanda i jednog građanina Rusije, prema sporazumu o primirju sa Izraelom.

-U okviru humanitarnog primirja i kao dio treće faze razmjene, predali smo Crvenom krstu 13 izraelskih zatočenika, tri tajlandska i jednog ruskog zatočenika - objavio je Hamas na "Telegramu".

Hamas je prethodno najavio oslobađanje ruskog državljanina "kao odgovor na napore ruskog predsjednika Vladimira Putina i kao znak uvažavanja stava Rusije u podršci palestinskoj stvari".

Saliven: Vjerujemo da će američki talac biti danas oslobođen iz zarobljeništva

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven rekao je da SAD "imaju razlog" da vjeruju da će američki talac biti danas oslobođen iz zarobljeništva.

-Međutim, dok ne vidimo taoca na bezbjednom, kako izlazi iz Gaze i nalazi se sa porodicom, ne možemo biti sigurni - rekao je Saliven za En-Bi-Si.

Upitan da kaže da li je riječ o četvorogodišnjoj Evigejl Idan, on je odgovorio da se SAD nadaju da će ona biti oslobođena.

-Nadamo se da će je pustiti. Odavno je bilo vrijeme da ova djevojčica, koja je tek proslavila četvrti rođendan, bude puštena. Nažalost, ostala je bez roditelja u ovom užasnom, brutalnom terorističkom napadu (Hamasa) 7. oktobra - istakao je Saliven, prenosi Tajms of Izrael.

U sklopu dogovora Izraela i Hamasa nalaze se oko 50 žena i djeca, a među njima i troje američkih državljana - dvije žene i djevojčica Evigejl.

Ranije u toku dana, Hamas je saopštio da je oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Hamas oslobodio treću grupu talaca

Hamas je oslobodio treću grupu talaca koji su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su na "Telegramu", pozivajući se na informacije dobijene od Crvenog krsta, da je toj organizaciji predato 14 izraelskih talaca i tri strana taoca.

Mediji navode da je Crveni krst prihvatio grupu od 13 izraelskih talaca i pet državljana drugih zemalja koje je oslobodio palestinski pokret Hamas.

Hamas oslobodio ruskog državljanina

Hamas je oslobodio taoca iz Gaze koji ima rusko državljanstvo i da ga je predao Međunarodnom Crvenom krstu, objavio je ovaj palestinski pokret.

U saopštenju se navodi da je ovo učinjeno kao znak uvažavanja stava Moskve.

Nije poznato da li je ovo povezano sa dogovorom između Izraela i Hamasa koji je prije dva dana sklopljen.

Prema uslovima četvorodnevnog primirja, Hamas treba da oslobodi 50 Izraelaca, uključujući žene i djecu, koje je uzeo za taoce 7. oktobra, a zauzvrat bi Izrael oslobodio 150 palestinskih zatvorenika, uključujući žene i tinejdžere.

Sirijski mediji: Izraelske snage gađale aerodrom u Damasku, pogođena pista

Međunarodni aerodrom u Damasku pogođen je u izraelskim vazdušnim napadima, prenose sirijski mediji. 

Sirijski radio Šam FM navodi da je, između ostalog, pogođena pista na aerodromu. 

Avioni koji treba da slete u sirijsku prestonicu preusmjereni su na aerodrome u Latakiji i Alepu, navodi provladin list Al Vatan.

Mediji prenose da su pogođeni i „drugi ciljevi“ u blizini sirijske prijestonice, navodi Tajms of Izrael. 

Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama napada. 

Izrael dobio spisak talaca, mediji: Katar kaže da se oslobođa 13 žena i djeca 

Izrael je dobio spisak talaca koji bi danas, trećeg dana primirja, trebalo da budu oslobođeni, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik. 

Kako prenosi Tajms of Izrael, pozivajući se na medije, Katar je navodno saopštio da će Hamas danas osloboditi još 13 žena i djece, koji su držani 51 dan kao taoci u Pojasu Gaze.  

U okviru odvojenog sporazuma, biće oslobođeno sedam stranih državljana, navode mediji da je rečeno iz Dohe.  

Zauzvrat, Izrael će osloboditi 39 palestinskih zatvorenika. 

Kabinet premijera Benjamina Netanijahua je u međuvremenu saopštio da je Izrael o spisku, koji je predao Katar sa imenima osoba koje bi trebalo da budu oslobođene, obavjestio njihove porodice, prenosi Tajms of Izrael. 

Danas je treći dan četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, za koje je Katar ranije izrazio nadu da će biti produženo. 

U drugom krugu razmjene zarobljenika, Hamas je, poslije višesatnog odlaganja, oslobodio 13 Izraelaca i četiri državljana Tajlanda. 

Četvorica komandanata Hamasa ubijena u Pojasu Gazu

Vojno krilo Hamasa saopštilo je da su četvorica njenih komandanta ubijena u Pojasu Gazu, među kojima je i komandant brigade Sjeverne Gaze, Ahmad el Gandur.

Izraelski general: Posle primirja, odlučno se vraćamo borbi protiv Hamasa

Načelnik Generalštaba izraelske vojske, general potpukovnik Herci Halevi, poručio je da će se vojska odlučno vratiti borbi protiv Hamasa kada se okonča primirje u Pojasu Gaze i ostvariti cilj, što je, kako je naveo, uništenje tog palestinskog pokreta.

„Izraelski vojnici se žestoko bore da zaštite živote naših ljudi, istovremeno podržavajući vrednosti Izraelskih odbrambenih snaga. Stvorili smo uslove za oslobađanje prve grupe djece i majki talaca tokom ove pauze u borbama“, naveo je Halevi u poruci vojnicima.

Brigade iračkog Hezbolaha se pridružile primirju, smanjuju i napade na snage SAD 

Brigade iračkog Hezbolaha, koje deluju odvojeno od libanskog Hezbolaha, saopštile su danas da su se pridružile primirju Izraela i Hamasa i najavile da će, dok traje prekid vatre, obustaviti napade na Izrael. 

Brigade iračkog Hezbolaha najavile su i „smanjenje tempa eskalacije napada“ na američke snage u Iraku i Siriji, prenosi Tajms of Izrael.  

Iran i paravojne grupe koje ova zemlja podržava izveli su najmanje 73 napada na američke i koalicione baze u Iraku i Siriji od 17. oktobra, navodi Si-En-En.  

Brigade Hezbolaha, šiitska paravojna organizacija koju direktno kontroliše iranski Korpus čuvara Islamske revolucije (IRGC), jedna je od nekoliko iračkih šiitskih grupa koje su prisutne u jugozapadnoj Siriji i južnom Libanu, a koje su navodno izvodile napade nakon 7. oktobra, zajedno sa Hamasom i libanskim Hezbolahom.  

Libanski Hezbolah ranije je saopštio da će poštovati privremeno primirje.  

Hamas priprema oslobađanje treće grupe talaca 

Militanti Hamasa tokom dana bi trebalo da oslobode treću grupu izraelskih talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike, objavio je izraelski sajt „Inet“. 

Hamas je dostavio je Izraelu spisak od 13 talaca koje namjerava da oslobodi u okviru bilateralnog sporazuma o primirju, prenio je sajt „Inet“ pozivajući se na izraelske zvaničnike. 

Vojno krilo islamističkog pokreta u Gazi saopštilo je u međuvremenu da su tokom izraelske ofanzive ubijeni jedan od najviših komandanata Hamasa i još tri lidera visokog ranga, navodi AFP. 

Četvorodnevni sporazum o primirju potpisan je u petak, 24. novembra. 

Izrael dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni

Izrael je dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, izjavio je neimenovani izraelski zvaničnik.

Kabinet premijera Netanijahua je u međuvremenu saopštio da je Izrael o spisku, koji je predao Katar sa imenima osoba koje bi trebalo da budu oslobođene, obavijestio njihove porodice, prenosi Tajms of Izrael.

Danas je treći dan četvorodnevnog primirja, za koje je Katar ranije izrazio nadu da će biti produženo oslobađanjem dodatnog broja otetih koje drži Hamas.

Hamas oslobodio 13 Izraelaca i četvoro Tajlanđana, Izrael pustio 39 Palestinaca

U drugom krugu razmjene zarobljenika između Hamasa i Izraela, palestinska ekstremistička organizacija oslobodila je 13 Izraelaca i četiri državljana Tajlanda koji su danas stigli u Izrael, a izraelske vlasti su oslobodile 39 palestinskih zatvorenika, uključujući šest žena, prenijeli su svjetski mediji.

Dogovor o razmeni zarobljenika postignut uz posredovanje Katara i Egipta na kratko je bio ugrožen zbog spore isporuke humanitarne pomoći u Pojas Gaze, što je razotkrilo koliko je osjetljivo sprovođenje dogovorene razmene 50 zarobljenika koje drži Hamas i 150 Palestinaca koje u zatvorima drži Izrael, prenosi Rojters.

Šest od 13 oslobođenih Izraelaca bile su žene, a sedam djeca i tinejdžeri, saopštile su izraelske vlasti.

Prema pisanju palestinske novinske agencije VAFA, 39 Palestinaca oslobođeno je iz dva izraelska zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana