Netanijahu: Rat se nastavlja

GS/Agencije
Foto: Tanjug

TEL AVIV/GAZA - Četrdeset sedmi je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Postignut je sporazum o četvorodnevnom prekidu vatre u Gazi radi oslobađanja50talaca Hamasa, odnosno 150 Palestinaca koje Izrael drži u zatvorima. Katar je posrednik dogovora. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je prenio američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa, nakon što istekne dogovor o privremenom prekidu vatre.

Rojters: Najmanje četiri osobe stradale u izraelskom napadu na jug Libana

Najmanje četiri osobe su stradale u izraelskom napadu na južni Liban, objavio je danas Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je ranije danas grupu Hezbolah da "ono što se dešava" na sjeveru Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.

-Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju -rekao je Ganc na konferenciji za medije.

 Netanijahu: Rat se nastavlja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je večeras da je prenio američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa, nakon što istekne dogovor o privremenom prekidu vatre.

-Rat se nastavlja. Nastavićemo dok ne ostvarimo sve naše ciljeve - rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare i istakao da je to rekao Bajdenu tokom telefonskog razgovora, prenosi AP.

Netanijahu je rekao da se rat protiv Hamasa nastavlja uprkos dogovoru o kratkom prekidu vatre i oslobađanju pojedinih talaca, koji su kidnapovani tokom napada na Izrael 7. oktobra.

On je zahvalio saveznicima Izraela na pomoći u pregovorima o sporazumu sa Hamasom za oslobađanje desetina talaca iz Pojasa Gaze, u zamjenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael, navodi Gardijan.

Netanijahu je, međutim, rekao da Izrael neće prestati da se bori dok svi taoci ne budu izvedeni iz Gaze.

On je dodao da će u sklopu postignutog sporazuma sa Hamasom predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta biti dozvoljeno da posjete taoce koji ostanu u Pojasu Gaze nakon što pojedini od njih budu vraćeni u Izrael.

-Očekujem da Crveni krst radi svoj posao, da ih posjeti i da im donese lijekove koji su im potrebi - rekao je Netanijahu.

Ganc poručio Hezbolahu: Ono što se dešava u Gazi može da se dogodi i Libanu

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je danas militantnu grupu Hezbolah da "ono što se dešava" na sjeveru Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.

-Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju - rekao je Ganc na konferenciji za medije, prenosi Tajms of Izrael.

Poručio je da nijedan napad na suverenitet Izraela neće ostati bez odgovora.

-Mi smo narod koji dugo pati i strpljivi smo. Izraelci su uspeli da izgrade državu i vojsku nakon što su preživeli Holokaust i ne razmišljamo „u danima, već u vječnosti“- rekao je Ganc.

Izraelska vojska: Uništili smo obavještajno sjedište Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su uništile obavještajno sjedište Hamasa u gradu Gaza nakon što su padobranske brigade izvršile upad.

Izraelska vojska je saopštila da su tokom upada vojnici ubili Hamasove borce, otkrili objekte za proizvodnju oružja i sakupili obavještajne podatke, navodi list Harec.

Dodaje se i da su oduzeli tehnologiju, kao i da su saznali značajne informacije o podzemnoj strukturi Hamasa.

Prema navodima izraelske vojske, racije su bile dio aktivnosti Komando brigade u naseljima Isa i Tel Al-Hava, u gradu Gaza.

IDF: Čekamo konačne detalje sporazuma

Portparol Izraelse vojske (IDF) potpukovnik Ričard Heht rekao je da će vojska primeniti dogovorenu „operativnu pauzu“, ali da oružane snage još uvek čekaju konačne detalje sporazuma.

Heht nije mogao da potvrdi kada će borbe prestati ili kako će prekid vatre funkcionisati jer IDF nije dobio naređenja od političkih lidera.

Izrael je već ponudio produženje planirane četvorodnevne pauze u sukobima za jedan dan za svakih dodatnih 10 talaca koje oslobodi Hamas.

SAD se protive raseljavanju stanovnika Gaze u drugu zemlju

Sjedinjene Američke Države su protiv raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze u druge zemlje, izjavio je danas specijalni izaslanik SAD-a za humanitarna pitanja u Gazi Dejvid Saterfild.

On je rekao da stanovnicima raseljenim na jug Gaze zbog izraelskih vojnih operacija mora biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama na sjeveru što je pre moguće

Hezbolah u Iraku: Napašćemo više ciljeva SAD

Militantna grupa Hezbolah u Iraku upozorila je danas da bi mogla da izvede više napada na ciljeve SAD, nakon što su američki avioni ubili nekoliko militanata kao odgovor na korištenje balističkih raketa kratkog dometa protiv američkih snaga u vazdušnoj bazi Al-Asad ranije ove sedmice.

Američki borbeni avioni napali su u utorak Hezbolahov operativni centar Kataib, kao i komandni centar i kontrolni čvor Kataib u blizini Al Anbara i Džurf al Sakra, južno od Bagdada, rekla su dva američka vojna zvaničnika koja su željela da ostanu anonimna, prenio je AP.

Oni su dodali da su na napadnutim mjestima bili prisutni Hezbolahovi operativci, ali nisu mogli da potvrde da li je neko ubijen.

Zvaničnici milicija u Iraku rekli su da je u napadu ubijeno osam pripadnika grupe Kataib Hezbolah.

Američki napadi došli su kao odmazda na napad Hezbolaha na avion AC-130, koji je bio u letu kada su militanti ispalili dva kratkometna balistička projektila na Al-Asad bazu u ponedeljak naveče.

Posada aviona je locirala odakle su ispaljeni projektili i gađala militante, koji su pobjegli vozilom, ali su uspjeli da ubiju neke od njih, dodaje američka novinska agencija.

Izraelska vojska se oglasila o "operativnoj pauzi"

GAZA - Portparol izraelskih odbrambenih snaga, potpukovnik Ričard Heht, naglasio je da će vojska privremeno primirje u Gazi označiti kao "operativnu pauzu" umjesto prekida vatre, kao i da snage još uvek čekaju na konačne detalje sporazuma, prenosi Gardijan.

On nije bio u mogućnosti da potvrdi kada će borbe prestati ili kako će prekid vatre funkcionisati, jer nisu dobili naređenja od političkih lidera, ali je nagovijestio da privremeno primirje neće početi u naredna 24 sata.

U izvještajima medija u Egiptu i Izraelu ranije je nagoviješteno da će primirje stupiti na snagu sutra u 10 sati ujutru.

Svjetski lideri se nadaju da će sporazum Izraela i Hamasa pomoći okončanju rata

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je danas dogovor koji je postignut između Izraela i Hamasa.

"To je važan korak u pravom smjeru, ali mnogo više mora da se uradi. Ujedinjene nacije će mobilisati sve svoje kapacitete kako bi podržale implementaciju (dogovora) i maksimalan pozitivan uticaj na humanitarnu situaciju u Gazi", naveo je Gutereš na platformi "Iks".

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus takođe je pozdravio primirje, ali ističe da ono nije dovoljno da se okonča patnja civila i poziva na nastavak napora za oslobađanje preostalih talaca i na prekid vatre u Gazi.

Jordanski kralj Abdulah krenuo je na razgovore sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el Sisijem o tome kako da se okonča „agresija Izraela na Palestince", navodi se u saopštenju palate.

Američki predsjednik Džo Bajden je rekao da je "izuzetno zadovoljan" što će "više hrabrih duša biti ponovo ujedinjeni sa svojim porodicama kada taj sporazum bude sproveden". 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken napisao je na mreži "Iks" da SAD pozdravljaju oslobađanje 50 talaca zarobljenih u Gazi, i zahvaljuje Kataru i Egiptu na njihovom partnerstvu i dodao da cijeni podršku Izraela za humanitarnu pauzu koja će dozvoliti da dodatna humanitarna pomoć stigne Palestincima u Gazi.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ispratila sporazum o humanitarnom primirju u Gazi i osobađanju talaca koje su militanti Hamasa oteli iz Izraela. Ona je apelovala da se ta pauza iskoristi da se pojača humanitarna pomoć, navodeći da će Evropska komisija učiniti sve da organizuje pojačano dostavljanje humanitarne pomoći Gazi.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron napisao je da je sporazum o oslobađanju nekih talaca u Gazi "presudni korak".

"Ova pauza u borbama je šansa da se osigura dostava mnogo veće količine hrane, goriva i druge važne pomoći Gazi", napisao je on na mreži "Iks" i pozvao sve strane da osiguraju da se sporazum u potpunosti sprovede.

Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o privremenom primirju i razmjenu 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra za 150 Palestinaca koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

Izraelski kabinet zvanično je objavio odluku o primirju sa Hamasom, navodeći da će prekid vatre biti ograničen na 10 dana od prvog oslobađanja talaca. U prvoj fazi, Izrael će osloboditi 150 palestinskih zatvorenika kada 50 talaca bude vraćeno u Izrael.

Zvaničnik Hamasa Muza Abu Mazruk izjavio je da privremeno primirje s Izraelom počinje sutra u 10.

Modi: Osigurati da se konflikt između Izraela i Hamasa u Gazi ne pretvori u regionalni konflikt

Indijski premijer Narendra Modi izjavio je da je neophodno da se osigura da se konflikt između Izraela i Hamasa u Gazi ne pretvori u regionalni konflikt. On je to rekao na virtuelnom samitu G20, kojim trenutno predsjedava Indija.

Papa Franja: Sukob Izraela i Hamasa više nije rat, već terorizam

Papa Franja, koji se u Vatikanu odvojeno sastao sa članovima porodica izraelskih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u Izraelu, izjavio je da sukob Izraela i Hamasa više nije rat, već terorizam.

Zaharova: Turska se nije obraćala Rusiji u vezi nuklearnog oružja u Izraelu

Turska se nije obraćala Rusiji sa zvaničnim predlogom po pitanju provjere postojanja nuklearnog oružja u Izraelu, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu.

Gutereš pozdravio dogovor Izraela i Hamasa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je dogovor koji je postignut između Izraela i Hamasa.

„To je važan korak u pravom smjeru, ali mnogo više mora da se uradi. Ujedinjene nacije će mobilisati sve svoje kapacitete kako bi podržale implementaciju (dogovora) i maksimalan pozitivan uticaj na humanitarnu situaciju u Gazi", naveo je Gutereš.

Izraelski avioni ispalili dve rakete na Siriju

Sirijska državna agencija Sana je, pozivajući se na vojne izvore, javila da su izraelski avioni ispalili dve rakete. Sirijski PVO je oborio jednu od raketa, dok je druga pričinila, kako se navodi, materijalnu štetu.

U napadu nema povrijeđenih.

Sporazum o primirju između Izraela i Hamasa poštovaće i Hezbolah

Sporazum o primirju između Izraela i Hamasa poštovaće i Hezbolah, javila je „Al Džazira", pozivajući se na neimenovane izvore tog libanskog pokreta.

„Hezbolah će poštovati primirje ukoliko ga se budu pridržavale izraelske okupacione snage", naveo je izvor.

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja pozdravili  četvorodevno primirje između Izraela i Hamasa

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja pozdravili su četvorodevno primirje između Izraela i Hamasa, ističući da bi prekid vatre trebalo da bude produžen, kao prvi korak ka potpunom prekidu neprijateljstava.

Ministri iz Egipta, Saudijske Arabije i Jordana su, na konferenciji za novinare u Londonu, poručili da bi dogovor, koji uključuje puštanje talaca i pojačanu pomoć Gazi, trebalo da vodi ka nastavku pregovora o rješenju o dve države.

Izraelske odbrambene snage pozvale su civile u gradu Džabalija i naselju Šejaja u gradu Gazi, na severu Pojasa Gaze, da počnu da se evakuišu prema jugu tokom dnevnog humanitarnog koridora koji će biti otvoren do 16 časova.

Erdogan uskoro u Egiptu, razgovaraće o evakuaciji pacijenata iz Gaze

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi uskoro mogao da otputuje u Egipat da razgovara o tome kako ubrzati evakuaciju pacijenata iz Gaze.

Obraćajući se novinarima u avionu u povratku iz Alžira, Erdogan je rekao da islamski svijet mora da djeluje u duhu jedinstva i da bude „jedinstvena pesnica" po pitanju Gaze.

„Kada ta pesnica svom snagom udari o sto, neće biti moguće da Izrael nastavi svoju okupaciju ili ugnjetavanje", istakao je Erdogan.

Borelj: Pojas Gaze ne može biti podijeljen

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je, na plenarnoj sjednci Evropskog parlamenta, da Pojas Gaze ne može biti podijeljen i da bi u budućnosti trebalo da bude pod Palestinskom upravom, a ne pod kontrolom Hamasa ili Izraela.

Hamas objavio kada na snagu stupa sporazum o primirju

Sporazum Izraela i Hamasa o primirju stupiće na snagu sutra u 10 časova po lokalnom vremenu, izjavio zvaničnik palestinskog pokreta Abu Marzuk.

Većina talaca koji će biti oslobođeni imaju strano državljanstvo, rekao je Marzuk za „Al Džaziru", ne precizirajući da li neko od njih ima i državljanstvo Izraela.

Putin: Situacija u Pojasu Gaze veoma teška, 900 ljudi nam se obratilo za evakuaciju

Situacija u Pojasu Gaze veoma je teška, oko 900 ljudi se obratilo Rusiji za evakuaciju iz tog područja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade.

„Situacija tamo je odavno prešla kritičnu granicu, obratilo nam se 900 ljudi sa zahtevom da ih izvučemo odatle, od kojih je 639 državljana Rusije i još 271 osoba – članovi njihovih porodica", rekao je Putin.

Izrael očekuje da će sutra biti oslobođeni prvi taoci iz pojasa Gaze

Izrael očekuje da će sutra biti oslobođeni prvi taoci iz pojasa Gaze od strane Hamasa, izjavio je izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen za „Vojni radio".

On nije želio da potvrdi navode da će razmjena talaca početi u pet ujutru po srednjoevropskom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana