Netanijahu objavio za koja četiri zahtjeva o kojima ne može biti pregovora

Tanjug
Netanijahu objavio za koja četiri zahtjeva o kojima ne može biti pregovora

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je četiri uslova o kojima ne može da bude pregovora, kako bi se postigao bilo kakav sporazum sa Hamasom o prekidu vatre ili oslobađanju talaca, uključujući garancije da Izrael može nastaviti borbe do postizanja konačnog ratnog cilja. Objavljivanje ovih uslova uslijedilo je dok se izraelski pregovarački tim priprema na put u Kairo i Dohu da bi razgovarao o oslobađanju talaca kasnije ove nedjelje, prenosi danas Tajms of Izrael.

Među četiri izraelska zahtjeva koja je naveo kabinet Netanijahua prvi glasi da bilo kakav potencijalni dogovor mora da “omogući Izraelu da se vrati borbama sve dok ne postigne sve ciljeve rata”.

Takođe mora da obezbijedi da sporazum ne omogući šverc oružja iz Egipta u Gazu, kao ni “povratak hiljada naoružanih terorista na sjever Pojasa Gaze”. Navodi se i da plan po kojem Izrael može da vrati taoce kući, ne smije da ugrozi druge ciljeve rata. Ovakva objava Netanijahua u ključnoj fazi uoči nastavka pregovora izazvala je negodovanje u Izraelu, ali i među pregovaračima, pri čemu neki optužuju premijera da nastoji da sabotira dosadašnji s mukom postignut napredak.

Obnovljeni pregovori o oslobađanju talaca u Egiptu i Kataru dolaze nakon što je Hamas u subotu saopštio da je spreman da razgovara o toj temi kao i o okončanju rata u Gazi, ne tražeći prethodno od Izraela da se obaveže na “potpuni i trajni prekid vatre”.

Ta izjava predstavlja promjenu pozicije koju je Hamas zauzimao sve vrijeme tokom prethodnih pregovora još od novembra prošle godine i mogla bi da otvori put ka prvoj pauzi u borbama od novembra, iako su sve strane upozorile da postizanje sporazuma nije zagarantovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana