Nema pomaka u pregovorima o miru u Gazi

Agencije
Nema pomaka u pregovorima o miru u Gazi

DOHA - Tokom posljednje runde pregovora o primirju u Gazi, koja je danas završena u Dohi, nije došlo do pomaka zbog insistiranja izraelskih pregovarača da se u sporazum uvrste novi uslovi, rekao je neimenovani zvaničnik Hamasa za libansku televiziju Al Majadin.

On je rekao da je rukovodstvo Hamasa obaviješteno da se razgovori sa sastanaka u Dohi ne obavezuju na prethodno dogovorene uslove, nakon što su američki zvaničnici opisali pregovore kao ''obećavajuće''.

Zvaničnici Hamasa, koji nisu prisustvovali razgovorima, rekli su za BBC da okvir novog prijedloga sadrži nove uslove koje ta grupa ne može da prihvati.

Kako navode izvori, Izrael je postavio nove uslove, koji uključuju zadržavanje trupa unutar Gaze duž granice sa Egiptom, dok Hamas zahtijeva potpuni prekid vatre, potpuno povlačenje Izraela iz Pojasa, normalan povratak raseljenih Palestinaca i dogovor o razmjeni zatvorenika.

Ovo je uslijedilo nakon saopštenja da će se visoki zvaničnici vlada SAD, Katara i Egipta ponovo sastati u Kairu sljedeće sedmice s ciljem zaključenja sporazuma o prekidu vatre u Gazi i sporazuma o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela.

Zvaničnici SAD su takođe saopštili da je posljednja runda pregovora bila najproduktivnija u posljednjih nekoliko mjeseci, a izraelski mediji su prenijeli da su razgovori bili ''pozitivni i konstruktivni''.

Ranije danas, vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova Ali Bageri Kani rekao je da je katarski šef diplomatije Mohamed bin Abdulrahman opisao rezultate ove faze pregovora kao ''osjetljive“.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana