Nekada podržavao Hamas, danas ga zovu političkim "živim mrtvacem"

Srna
Foto: Tanjug/AP

Benjamin Netanjahu je politički "živi mrtvac" i ostaće na funkciji samo do kraja rata sa Hamasom - navode politički analitičari.

Netanjahu je po dolasku na vlast 2009. godine odlučio da podrži Hamas kao alternativu palestinskim vlastima, dajući mu novac. Bio je uvjeren da će tako steći veću kontrolu nad tim pokretom.

Sada je jasno da se preračunao. Njegovo uvjerenje da je u stanju da kontroliše Hamas ugrozila je bezbjednost Izraela i izazvala krvavi rat - navode svjetske agencije.

U vrijeme napada Hamasa Izrael je imao samo 800 vojnika sposobnih da čuvaju granicu između Pojasa Gaze i južnog Izraela.

AFP prenosi da je mjesecima izraelska vojska upozoravala "na prijetnju višefrontalnog napada na izraelske civile", ali ih je izraelska vlada ignorisala.

Netanjahu je odbacio tvrdnje da je iz Egipta primio bilo kakvo prethodno upozorenje o skorašnjem Hamasovu napadu.

Sada je formirana vlada nacionalnog jedinstva koja će uključiti i umjerene političare i dokazane stručnjake za bezbjednost na ključnim dužnostima.

Ali, analitičati se slažu da će trenutno jedinstvo teško potrajati nakon rata.

Netanjahu će teško izbjeći odogvornost jer nije imao spremne mehanizme kojima će zaštititi narod nastanjen uz granicu Gaze - smatraju politički analitičari.

Službene istrage Hamasovih napada vjerovatno će razotkriti propuste u bezbjednosti Izraela, a sve će to pasti na Netanjahuova leđa.

Rejven Hazan, profesor političkih nauka na Univerzitetu Jerusalem smatra da je cjelokupan tradicionalni Netanjahuov pristup Hamasu doživio poraz.

- Netanjahu može ostati na vlasti nekoliko mjeseci, ali je već sada `mrtvac koji hoda` - zaključuje Hazan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana