Nebenzja: Ukrajinska kontraofanzivu formalno završena

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 596 dana. Tokom protekla 24 časa zabilježena su 64 sukoba, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine

Nebenzja: Ukrajinsku kontraofanzivu možemo formalno da smatramo završenom

Ukrajinsku kontraofanzivu možemo formalno da smatramo završenom, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti.

„Već nekoliko dana ruska vojska je krenula u aktivne borbe praktično na svim dijelovima fronta. Na taj način ukrajinsku kontraofanzivu možemo da smatramo formalno završenom. Njena cijena je, nažalost, desetine hiljada regruta koje je mobilisao režim u Kijevu od kojih većina nije željela da se bori“, kazao je on.

Borelj: zatražio od Pekinga da iskoristi „svoj uticaj na Rusiju“ za prekid sukoba u Ukrajini

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je tokom posjete Kini da je zatražio od Pekinga da iskoristi „svoj uticaj na Rusiju“ za prekid sukoba u Ukrajini i obnavljanje prehrambenog sporazuma.

Borelj je takođe ponovio stav EU da bi „vojna pomoć Pekinga Moskvi izazvala ozbiljnu zabrinutost u EU“.

On je dodao da se sukob u Ukrajini „mora okončati i da su za to potrebni mirovni pregovori“. Borelj je istakao i da Brisel „želio da se oni odvijaju u skladu sa mirovnom formulom (ukrajinskog lidera Vladimira) Zelenskog“.

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska je u roku od nedelju dana izvela osam napada sistemima „iskander“ i dronovima na vojne objekte Ukrajine, uništen je hangar sa čamcima američke vojske;

- Ruska vojska je u periodu od nedelju dana odbila četiri napada ukrajinske vojske u Zaporoškom pravcu, a protivnik je izgubio 400 vojnika, tri tenka, devet oklopnih vozila i 14 komada artiljerijskog naoružanja;

- Grupa „Istok“ Oružanih snaga Rusije je u istom periodu na južnodonjeckom pravcu odbila osam napada i poboljšala svoje položaje, ukrajinska vojska je izgubila više od 1.285 vojnika i 47 jednica tehnike:

- Ruska vojska uništila je ukrajinski PVO sistem S-300 u oblasti oko Nikolajeva;

- Vazdušne snage Rusije i mornarica Crnomorske flote su u proteklih nedelju dana uništile ukrajinski avion Su-25 i bespilotni čamac;

- Ruske jedinice su na hersonskom pravcu likvidirali 325 ukrajinskih vojnika, devet komada artiljerijskog oruđa, sistem „Grad“, 53 automobila, tri skladišta sa municijom i dve diverziono-obavještajne grupe

Oružane snage Ukrajine našle su se u užasnoj situaciji u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, izjavio je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter na Jutjub kanalu „Through the eyes of“.

Prema njegovim riječima, sukob će se veoma brzo okončati potpunim slomom ukrajinske vojske, jer im ponestaje ljudstva i oružja.

„Rusi su ih satjerali u zamku. Uskoro će se ukrajinski vojnici naći u kotlu. Kijev umesto povlačenja sa položaja šalje pojačanja, što situaciju čini mnogo gorom. Ruske snage ih jednostavno uništavaju“, ocenio je Riter.

Bogomaz:  Sredstvima radioelektronske borbe oborena ukrajinska bespilotna letjelica

Sredstvima radioelektronske borbe ruska vojska je oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu dok se približavala Brjansku, izjavio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. Nema žrtava ni štete.

Rogov: Ruska vojska zarobila ukrajinsko oklopno vozilo pešadije i puno američkog i švedskog oružja

Pripadnici ruske vojske zarobili su u Zaporoškoj oblasti ukrajinsko oklopno vozilo pešadije i puno američkog i švedskog oružja, rekao je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata ispalila 145 projektila na lijevu obalu Hersona, naveo je gubernator regiona Vladimir Saljdo.

Ukrajina nastavlja ofanzivu ka Melitopolju i Bahmutu

Ruske snage nastavljaju napade na više pravaca fronta, a tokom jučerašnjeg dana zabilježena su 64 sukoba, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Navodi se da ukrajinske odbrambene snage nastavljaju odbranu na istoku i jugu zemlje, kao i ofanzivna dejstva u pravcu Melitopolja i Bahmuta, prenosi Unian.

Generalštab Ukrajine ističe da su odbijeni napadi ruskih snaga kod Avdijevke, na pravcu Kupjanska, Limana i Marinke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana