Nebenzja: Rusija zadržava pravo da samostalno istraži eksploziju Sjevernog toka

Tanjug
Nebenzja: Rusija zadržava pravo da samostalno istraži eksploziju Sjevernog toka

NjUJORK - Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da Moskva zadržava pravo da samostalno istraži mjesto eksplozije gasovoda “Sjeverni tok”.

-Zadržavamo pravo da sprovedemo sopstvenu istragu. Skrenuli smo pažnju na tvrdnju u pismu vlasti Njemačke, Danske i Švedske da je pristup mjestu zločina navodno otvoren. Polazimo od činjenice da u tom slučaju naši istražni organi i stručnjaci mogu da ga nezavisno i u bilo kom trenutku da ispitaju u okviru krivičnog postupka koji je pokrenulo Generalno tužilaštvo Ruske Federacije po članu o aktu međunarodnog terorizma - rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, prenosi TASS. Dodao je da Moskva čeka konkretne korake Danske, Švedske i Njemačke za sprovođenje transparentne istrage o diverziji.

-Svaki napori da se prikriju tragovi diverzije u Baltičkom moru osuđeni su na neuspjeh. Očekujemo konkretne korake od vlasti Njemačke, Danske i Švedske da sprovedu objektivnu i transparentnu istragu svih okolnosti onoga što se dogodilo uz obavezno učešće ruskih istražnih organa i drugih zainteresovanih strana - rekao je Nebenzja.

On je poručio da će Rusija nastaviti da pokreće temu diverzije gasovoda u Savetu bezbjednosti UN dok počinioci ne budu pozvani na odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana