Nebenzja: Nijedan element rezolucije SAD o prekidu vatre u Gazi nije sproveden

Tanjug
Nebenzja: Nijedan element rezolucije SAD o prekidu vatre u Gazi nije sproveden

NjUJORK - Nijedan element rezolucije SAD o faznom prekidu vatre u Gazi, koja je usvojena Savetu bezbjednosti UN, nije sproveden, a njeni konačni parametri su nejasni, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

On je rekao da će tokom ruskog predsjedavanja Savetom bezbjednosti UN, koje je počelo 1. jula, situacija u Palestini ostati u fokusu pažnje Saveta i dodao da nema znakova prestanka neprijateljstava ili poboljšanja situacije u enklavi, prenijela je agencija RIA Novosti.

-Kako je Rusija više puta upozoravala, nijedan element najnovije rezolucije koju je Savjet bezbjednosti usvojio na inicijativu Sjedinjenih Američkih Država nije sproveden, a još uvijek je nejasno koji su konačni parametri prijedloga i da li su se strane složile da to prihvate - rekao je Nebenzja na konferenciji za novinare.

Savjet bezbjednosti UN je sredinom juna usvojio rezoluciju SAD sa planom za postepeni prekid vatre u Pojasu Gaze koji je ranije iznio predsjednik SAD Džozef Bajden.

Za rezoluciju je glasalo 14 zemalja, dok je Rusija bila uzdržana.

U dokumentu se poziva Hamas da prihvati inicijativu koju je "Izrael već prihvatio", a pozivaju se obe strane da u potpunosti sprovedu uslove ove inicijative bez odlaganja ili preduslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana