Nebenzja: Moskva zadržava pravo da neutrališe prijetnje zbog vojne pomoći Kijevu

Tanjug
Nebenzja: Moskva zadržava pravo da neutrališe prijetnje zbog vojne pomoći Kijevu

NjUJORK - Rusija zadržava pravo da preduzme mjere za neutralisanje prijetnji po svoju bezbjednost, koje su posljedica aktivne vojne podrške koju Zapad pruža Kijevu, izjavio je danas na sjednici Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja, stalni predstavnik Rusije u toj organizaciji.

„Zapadne zemlje su otvoreno sabotirale primjenu sporazuma iz Minska kako bi nastavile da koriste kijevske vlasti za sopstvene interese. Rusija zadržava pravo da preduzme sve neophodne mjere za neutralisanje prijetnji po svoju bezbjednost, a ciljevi specijalne vojne operacije biće ispunjeni”, poručio je Nebenzja, prenosi RIA novosti.

Diplomata je skrenuo pažnju i da zapadne zemlje nije briga za sudbinu Ukrajinaca, jer se njihova zemlja smatra samo poligonom, a to se posebno odnosi na Britaniju, koja Kijevu šalje projektile sa osiromašenim uranijumom.

„Srbi se još uvek sećaju stravičnog bombardovanja NATO snaga koje su pretrpeli 1999. godine, kada je bilo bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. Evidentirani su brojni dokazi o porastu onkoloških bolesti i drugih patologija. To su na svojoj koži osetili i u Iraku, na koji su Amerikanci bacili stotine hiljada takvih granata”, podsjetio je Nebenzja.

Prema njegovim riječima, Zapadne zemlje koje isporučuju oružje Kijevu su saučesnici u ratnim zločinima Oružanih snaga Ukrajine.

Kako je dodao, zemlje NATO-a nisu zainteresovane za mirno riješenje u Ukrajini, a priliv oružja sa Zapada je u porastu.

„Zapadne zemlje tvrdoglavo insistiraju na tome da one nisu strane u sukobu, već samo ‘pomažu Ukrajini da se odbrani’. Međutim, u stvarnosti je sve upravo suprotno. Zapad vodi proksi rat sa Rusijom u Ukrajini”, rekao je Nebenzja.

Ovo ukazuje na raspoloženje zemalja NATO-a za eskalaciju, ocijenio je ruski diplomata, napominjući da je očigledno da Zapad ne zanima bilo kakvo mirno riješenje sukoba.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom” isporukom oružja Ukrajini.

 Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov primjetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspjehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat, podsjeća ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana