Nebenzja: Moskva traži istragu o napadu na bolnicu u Gazi

Tanjug
Nebenzja: Moskva traži istragu o napadu na bolnicu u Gazi

NjUJORK - Rusija zahtjeva objektivnu istragu napada na bolnicu Al-Ahli u Pojasu Gaze i kažnjavanje odgovornih, rekao je danas stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Savjeta bezbednosti.

"Duboko smo šokirani onim što se dogodilo. Uslijed napada na bolnicu, prema posljednjim podacima, broj poginulih i povređenih premašio je 800. Zahtjevamo objektivnu istragu ovog zločina i kažnjavanje počinilaca", rekao je Nebenzja.

Baptistička bolnica Al-Ahli u Pojasu Gaze pogođena je u utorak. Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je poginula 471 osoba, a da je više od 300 povrijeđeno, većina žena i djece.

Palestinci i Izraelci okrivljuju jedni druge za napad, pri čemu je palestinsko ministarstvo spoljnih poslova navelo da su napad izveli izraelski avioni, dok izraelska vojska tvrdi da je bolnica pogođena raketom koju je neuspješno lansirala palestinska grupa Islamski džihad.

Savjet bezbjednosti na današnjoj sjednici nije usvojio rezoluciju Brazila kojom se, pored rata, osuđuju i "gnusni teroristički napadi" palestinske militantne grupe Hamas.

Od 15 država članica SB UN, 12 je glasalo za, dve su bili uzdržane, uključujući Rusiju, dok su SAD, kao stalna članica, bile protiv, zbog čega rezolucija nije prošla, prenijela je francuska BFMTV.

Oko hiljadu rusa taoci zbog blokade Gaze

Oko hiljadu Rusa, zajedno sa porodicama, taoci su blokade Pojasa Gaze, rekao je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

"Oko hiljadu Rusa i članova njihovih porodica postali su taoci vojne blokade Gaze", izjavio je Nebenzja tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN.

Američki predsjednik Džozef Bajden prethodno je tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da napad na bolnicu nije izvršio Izrael, već najvjerovatnije "suprotni tim".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana