Ne postoje neposredni planovi raspoređivanja britanskih instruktora

GS/Agencije
Foto: NTV.ru

MOSKVA/KIJEV – Nastavlja se operacija ruske vojske u Ukrajini. Borbe se vode oko Avdejevke gdje su ruske snage odbile pokušaj kontraofanzive Kijeva. Ruska vojska i na rugim dijelovima fronta uspješno napada protivnika, nanoseći mu gubitke u ljudstvu i tehnici.

Borelj: Ukrajini potrebno još vojne pomoći, EU će joj pružiti stalnu podršku

 Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj je danas tokom posjete Kijevu izjavio da je Ukrajini potrebno još vojne pomoći i obećao stalnu podršku EU.

On je rekao da je razgovarao o kontinuiranoj vojnoj pomoći EU tokom prvog sastanka sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, prenio je Rojters.

"Pripremamo dugoročnu bezbjednosnu podršku Ukrajini", dodao je Borelj.

Sunak: Ne postoje neposredni planovi raspoređivanja britanskih instruktora

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas da ne postoje neposredni planovi za raspoređivanje vojnih instruktora u Ukrajini, što je donekle povlačenje u odnosu na komentare ministra odbrane Granta Šapsa koji je rekao da želi da počne obuku ukrajinskih vojnika u Ukrajini.
Britanija i njeni saveznici do sada su izbjegavali formalno vojno prisustvo u Ukrajini kako bi se umanjio rizik od direktnog sukoba sa Rusijom.

Šnaps, koji je postavljen prošlog mjeseca, rekao je za "Sandej telegraf" da želi da rasporedi vojne instruktore u Ukrajini.

Ali nekoliko sati kasnije Sunak je rekao da ne postoje neposredni planovi za slanje britanskih vojnika u Ukrajinu.

"Ono je što je ministar odbrane želio da kaže jeste da postoji mogućnost jednog dana u budućnosti da učestvujemo u dijelu takve obuke u Ukrajini", rekao je Sunak na konferenciji Konzervativne partije u Mančesteru.

On je dodao da je to nešto dugoročno, a ne sada i ovdje. "Ne postoje britanski vojnici koji će biti poslati da se bore u aktuelnom sukobu", rekao je Sunak.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da će britanski vojnici, instruktori ukrajinskim trupama u Ukrajini biti legitimna meta ruskih snaga.

Britanija je tokom prošle godine obezbjedila petonedjeljne kurseve vojne obuke za oko 20.000 Ukrajinaca i namjerava da obuči sličan broj ubuduće.

Gončarenko: Ukrajina praktično nema nikakve šanse da pobijedi u sukobu sa Rusijom bez finansijske podrške SAD

Ukrajina praktično nema nikakve šanse da pobijedi u sukobu sa Rusijom bez finansijske podrške SAD, smatra poslanik Rade Aleksej Gončarenko.

„SAD su naš ključni saveznik. Bez podrške SAD šanse da dobijemo praktično ne postoje. Ono što se juče dogodilo u Kongresu je zvono za uzbunu. Treba mijenjati strategiju, treba drugačije postupati“, napisao je Gončarenko na Telegramu.

Podsjetimo, američki predsednik je potpisao zakon koji omogućava da se nastavi finansiranje rada vlade do 17. novembra ali bez pomoći Ukrajini.

Iznad Smolenske oblasti Rusije od jutros je uništeno pet ukrajinskih dronova, saopštio je gubernator oblasti Vasilij Anohin.

 

Volski: Ukrajinska vojska nije mogla da ostvari uspjeh u kontraofanzivi jer je Rusija mudro osmislila odbranu

Ukrajinska vojska nije mogla da ostvari uspjeh u kontraofanzivi jer je Rusija mudro osmislila odbranu, rekao je za TV „Velt“ general u ostavci Rajnhard Volski.

„Veoma je teško probiti dobro osmišljenu odbranu.. To je ozbiljan zadatak koji neminovno vodi ka velikom broju žrtava“, rekao je on.

Ukrajina: Ruski napadi na Dnjepropetrovsku,Hersonsku i Černigovsku oblast

Ruske snage napale su noćas Dnjepropetrovsku, Hersonsku i Černigovsku oblast, saopštile su vlasti tih ukrajinskih regiona. 

Načelnik Hersonske oblasne uprave Oleksandar Prokudin izjavio je da su dvojica muškaraca povrijeđeni u ruskom granatiranju sela Stanislav, dok je načelnik Dnjepropetrovske oblasne uprave Sergej Lisak saopštio da su ruske snage noćas napale dronovima Krivi Rog i da je jedan dron uništen, ali da je oštećena civilna infrastruktura. 

Ruske snage su teškom artiljerijom gađale i Nikopolj, a oštećeni su dalekovodi i gasovodi, naveo je Lisak, prenosi agencija Unian.

Načelnik Černigovske oblasne uprave Vjačeslav Čaus saopštio je da su ruske snage šest puta gađale tu oblast iz minobacača i artiljerije.

Tri ukrajinska teretna broda isplovila iz crnomorskih luka

Nakon što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica, a vlasti u Kijevu uspostavile privremeni humanitarni koridor, tri ukrajinska teretna broda isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka poslije utovara, evidentirano je u bazi podataka pomorske plovidbe.

Zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov potvrdio je prošlog mjeseca da su tri teretna broda krenula ka Ukrajini zbog nastavka izvoza hrane i čelika, podsjeća Rojters.

Na teretne brodove Azara, Jing Hao 01 i Eneida trebalo je da bude utovareno 127.000 metričkih tona poljoprivrednih proizvoda i gvozdene rude za Kinu, Egipat i Španiju.

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba prošle godine, zvanična Moskva je zatvorila ukrajinske crnomorske luke za izvoz žitarica iz Ukrajine, a zvanični Kijev i njegovi saveznici to su okarakterisali kao pokušaj da hrana bude upotrebljena kao sredstvo ucjene.

Moskva tvrdi da bi ukrajinske luke mogle da budu iskorišćene za uvoz naoružanja.

Regionalne vlasti: Tri osobe ranjene u ukrajinskom napadu na pijacu u Belgorodu

Tri osobe su danas ranjene kada su Oružane snage Ukrajine granatirale pijacu u Šebekinu, saopštio je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov. 

„Oružane snage Ukrajine u nedelju ujutru granatirale su područje centralne pijace u Šebekinu. Prema preliminarnim informacijama, tri osobe su povrijeđene“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

U napadu je ranjena jedna žena, a još dvojica muškaraca zadobila su rane na nogama od gelera, prenosi agencija Interfaks.

Gladkov je dodao da su u napadu oštećene fasade tržnih paviljona na pijaci, opštinske garaže i tri automobila.

Belgorodska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

MO Rusije: Oborena tri ukrajinska drona iznad Smolenske oblasti

Ruska PVO oborila je jutros tri ukrajinske bespilotne letjelice iznad Smolenske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gubernator Smolenske oblasti Vasilij Anohin izjavio je da nije bilo povrijeđenih, prenosi agencija RIA Novosti.

Smolenska oblast nalazi se na zapadu Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana