NBC njuz: Menendez saradnicima rekao da će podnijeti ostavku u Kongresu SAD

Tanjug
NBC njuz: Menendez saradnicima rekao da će podnijeti ostavku u Kongresu SAD

VAŠINGTON- Američki demokratski senator Bob Menendez rekao je svojim saradnicima da će podnijeti ostavku u Kongresu nakon što je proglašen krivim po šest tačaka optužnice za primanje mita, prenio je sinoćNBC njuz.

Menendezu (70), koji je poznati albanski lobista, se sudilo zbog primanja mita u gotovini i zlatnim polugama kako bi učinio uslugu biznismenima iz Nju Džerzija, kao i da je radio kao strani agent u korist Egipta, što je Menendez negirao.

Nakon izricanja presude, lider većine u Senatu SAD Čak Šumer pozvao je Menendeza da podnese ostavku, a guverner Nju Džerzija Fil Marfi pozvao je Senat da, ukoliko Menendez odbije da podnese ostavku, glasaju za to da on bude izbačen.

Tužioci su insistirali na tome da je u senatorovom domu tokom pretrage FBI 2022. zaplijenjeno više od 480.000 dolara u gotovini, kao i zlatnih poluga vriednih 150.000 dolara, navodeći da je to prihod od primanja mita.

Prije nego što je optužen, Menendez je bio na čelu uticajnog Odbora za spoljne poslove u Senatu.

Menendez je srpskoj javnosti poznat kao albanski lobista, koji je tražio od administracije u Vašingtonu da izvrši pritisak na Srbiju da prizna nezavisnost tzv. Kosova.

On je tokom karijere izjavljivao da je ponosan što su SAD 2008. godine među prvima priznale nezavisnost južne srpske pokrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana