NATO još traži naziv za novu operaciju pomoći Ukrajini

Tanjug
Foto: Fajnenšnl Tajms

BRISEL - Lideri NATO zemalja trebalo bi da na samitu u Vašingtonu naredne sedmice usvoje plan operacije za koordinaciju isporuke oružja Ukrajini i obuku ukrajinskih snaga, ali još uvijek nije pronađen naziv za tu inicijativu.

Alijansa, naime, nastoji da smisli naziv koji bi zadovoljio predstavnike svih zemalja članica NATO, što odražava osjetljivost na ulogu ovog saveza u pružanju pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Ministri NATO su se prošlog mjeseca složili da će taj vojni savez preuzeti na sebe veliki dio posla Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koju predvode SAD, poznate i pod nazivom Ramštajn grupa, a koja je započela koordinaciju vojne pomoći Kijevu nakon invazije Rusije 2022., podseća britanska agencija.

Neki zvaničnici su pominjali prvobitno naziv “misija” kako bi označili novu operaciju, na čijem čelu bi, kako se očekuje, trebalo da bude NATO general sa tri zvjezdice čija je baza u Njemačkoj, navodi agencija.

Korišćena je pri tom skraćenica NMU (Nato misija u Ukrajini), ali su diplomate navele da je Njemačka imala primedbu na upotrebu reči “misija”, jer bi to, kako su naveli, moglo da sugeriše da će NATO slati trupe u Ukrajinu, što je Alijansa isključila kao mogućnost kako bi izbegla direktni konflikt sa ruskim snagama.

Zvaničnici su onda smislili novi naziv koji glasi NATO pomoć u bezbednosti i obuci Ukrajine (NSATU), ali su neke zemlje izrazile nezadovoljstvo tim imenom jer je, kako su naveli, neodređeno.

Jedan visoki diplomata NATO izjavio je da sve te skraćenice zvuče čudno i nemaju politički prizvuk.

Diplomate još uvijek tragaju za novim nazivom koji bi bio svima prihvatljiv dok se samit NATO u Vašingtonu približava narednog utorka.

“Još uvek tragamo za dobrim nazivom”, izjavio je visoki diplomata koji nije želio da bude imenovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana