Nastavljen „rat balonima“: Sjeverna Koreja u Južnu poslala više od 300 paketa smeća

Agencije
Nastavljen „rat balonima“: Sjeverna Koreja u Južnu poslala više od 300 paketa smeća

PJONGJANG - Sjeverna Koreja je od sinoć poslala oko 330 balona s vrećama smeća svom južnom susjedu, a 80 ih je sletjelo u Južnu Koreju, saopštio je Zajednički štab Seula (JCS).

U paketima su pronađeni otpadni papir i plastika i nije bilo supstanci opasnih po bezbjednost, dodaje se u saopštenju.

Od 28. maja do danas iz Sjeverne u Južnu Koreju stiglo je blizu 1.060 balona, prema podacima CNN-a.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje održao je hitan sastanak u nedjelju kako bi razgovarali o odgovorima na najnoviji talas balona.

Prošle sedmice, Pjongjang je tvrdio da je svom susjedu poslao ukupno 3.500 balona sa 15 tona smeća, javio je državni medij KCNA, pozivajući se na zamjenika ministra odbrane Sjeverne Koreje Kim Kang Ila.

Južnokorejska vojska odgovorila je u nedjelju popodne po lokalnom vremenu puštajući preko zvučnika emitovanje u Sjevernu Koreju, navodi JCS.

Vojska Južne Koreje je zagovarala propagandne emisije kao dio psihološkog rata protiv Sjeverne Koreje, sve dok nije povukla opremu nakon samita između zemalja 2018. godine.

JCS je rekao da je Sjeverna Koreja "potpuno odgovorna" za trenutnu situaciju i pozvala Sjever da "odmah zaustavi takva zla djela poput slanja otpadnih balona".

Da li će vojska ponovo pustiti još jednu emisiju preko zvučnika, "u potpunosti zavisi od akcije Sjeverne Koreje", upozorio je JCS.

Zemlje su odsječene jedna od druge otkako je Korejski rat okončan primirjem 1953. One su još uvijek tehnički u ratu, a balon sukob traje decenijama, prenosi Kliks.

Grupe poput Boraca za slobodnu Sjevernu Koreju dugo su slale balone s predmetima zabranjenim u izoliranoj totalitarnoj diktaturi – uključujući hranu, lijekove, radio, propagandne letke i južnokorejske vijesti.

Sjeverna Koreja je u maju odgovorila slanjem vlastitih džinovskih balona na jug – koji su sadržavali smeće, zemlju, komade papira i plastike i ono što su južnokorejske vlasti opisali kao “prljavštinu”.

Kim je rekao da su baloni "strogo odgovorni čin" na dugogodišnju praksu Južne Koreje slanja balona s lecima protiv Sjeverne Koreje na drugu stranu.

Ministar je prošle sedmice rekao da će Sjeverna Koreja "privremeno zaustaviti bacanje smeća preko granice", ali u četvrtak su južnokorejski aktivisti poslali balone svom sjevernom susjedu noseći stotine hiljada letaka u kojima osuđuje lidera Kim Jong Una.

Južnokorejski JCS saopštio je u subotu naveče da Sjeverna Koreja "pojačava svoje pretpostavljene balone za smeće" i upozorio da bi smjer vjetra mogao dovesti do pomjeranja balona na jug. Ljudima je savjetovano da paze na predmete koji padaju, da ne dodiruju pale balone i da prijave sve što pronađu najbližoj vojnoj bazi ili policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana