Nastavljen protest zatvorskog osoblja zbog ubistva kuvarice

Tanjug
Foto: Agencije

MADRID - Zatvorsko osoblje u španskom zatvoru Mas d'Enrik u Taragoni danas je nastavilo proteste zbog ubistva glavne kuvarice Nurije Lopez.

Nju je prošle srijede ubila grupa zatvorenika, prenosi Pais.

Tokom vikenda, protesti su obustavljeni, ali su zatvorski zvaničnici danas odlučili da nastave s demonstracijama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je poslalo Mosos d'Eskuadra, policijske snage pod upravom Katalonije, da garantuje funkcionisanje zatvora, ali će zatvorenici biti zatvoreni u ćelijama zbog manjka osoblja.

Ministarstvo pravde saopštilo je da će mjere uticati na 3 zatvora, dok se blokada korišćenja zajednčkih zatvorskih prostorija u dvije dodatne institucije i dalje razmatra.

Očekuje se da će nove mjere bezbjednosti uticati na oko 5.000 zatvorenika.

Ministarka pravde Katalonije, Đema Ubasart, upozorila je u nedjelju da se situacija zatvaranja zatvorenika u ćelije zbog nedostatka radnika ne može ponoviti, a iz katalonskog MUP-a uvjeravaju da je pristup svim zatvorima zagarantovan i da svako ko ne ide na posao, to radi zato što ne želi.

Interventna policija katalonske policije reagovala je u Kuatre Kamins, jednom od najopasnijih zatvora, koji je ostao blokiran u petak i subotu. 

Policija je razdvojila tom prilikom demonstrante i tako omogućila pristup radnicima.

U otvorenom pismu, sekretar za alternativne mjere, rehabilitaciju i brigu o žrtvama, Amand Kaldero, ohrabrio je radnike da "pristupe ovoj situaciji sa maksimalnom osjetljivošću i empatijom“ i uverio da je njihova bezbjednost "apsolutni prioritet" odjeljenja. 

Kaldero je podsjetio da ograničenja na uobičajeni zatvorski život nametnuta blokadom "podrazumijevaju povećanje rizika za sve“ i "mogu da izazovu kritične situacije" u centrima.

Sindikati zahtijevaju Kalderovu ostavku kao neophodan uslov da za pregovare sa katalonskim MUP-om o mogućnosti okončanja sukoba, a protestuju i protiv Ubasart.

Situacija je eskalirala u petak, kada su najveći zatvori ili blokirani, a 5.000 zatvorenika prisilno  zatvoreno u ćelije zbog nedostatka osoblja. 

Protesti u subotu bili su ograničeni na Kuatre Kamins, Vomen-Vad Ras i Jut, sa 1.200 zatvorenika. 

Zbog protesta su obustavljene i posjete, izlazne dozvole i druge usluge poput dostave paketa, napominje Pais.

Ministarstvo pravde zatražilo je u petak od Uprave unutrašnjih poslova da mobiliše policiju kako bi se izbjegla nova ograničenja, što je direktor policije odbio, ali je ponudio posredovanje. 

Situacija se promenila ovog ponedjeljka, kada su se katalonske policijske snage uključile u upravljanje protestima.

Ubistvo Nurije Lopez (48), nastradale usljed nasilničkog ponašanja zatvorenika prošle srede, dovelo je do rasprostranjenih protesta zatvorskog osoblja.

Oni su se u petak sukobili s katalonskom policijom u neuspjelom pokušaju da upadnu u zgradu Ministarstva pravde, noseći transparente s natpisima "Svi smo Nurija" i "Savjetnica (Ubasart) -ubica".
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana