Nastavljaju se žestoke borbe u Kan Junisu, brojne države obustavljaju pomoć za UNRWA

GS/Agencije
Nastavljaju se žestoke borbe u Kan Junisu, brojne države obustavljaju pomoć za UNRWA

TEL AVIV, GAZA - Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 113. dan. Međunarodni sud pravde naredio je Izraelu da preduzme sve da spriječi genocid u Pojasu Gaze. Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su njeni pripadnici ubili najmanje 11 militanata tokom protekla 24 sata u borbama u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

Izrael nastavio kampanju protiv Hamasa u Kan Junisu

Izrael je danas nastavio sa kampanjom protiv Hamasa u Kan Junisu u Pojasu Gaze, dok su raseljeni Palestinci u centralnim i sjevernim dijelovima te palestinske enklave zbog jake kiše, koja je poplavila njihove šatore, morali tokom noći da potraže alternativni smještaj.

Prema navodima stanovnika, širom Kan Junisa čuje se jaka vatra iz vazduha i tenkova, prenio je Rojters.

Hamas je saopštio da su njegovi borci ispalili protivtenkovsku raketu na izraelski tenk u jugozapadnom dijelu Kan Junisa.        

Izraelska vojska je navela da je ubila najmanje 11 naoružanih napadača koji su pokušali da podmetnu eksploziv u blizini njenih trupa i pucali iz pušaka i raketnih granata na vojnike u Kan Junisu.

Palestinska grupa Islamski džihad saopštila je da su njeni borci ispalili rakete na Izrael.

Ministarstvo zdravlja Gaze navelo je da su izraelske snage pogodile područje u blizini bolnice Al-Amal i najveće medicinske ustanove na jugu koja još funkcioniše - bolnice Naser.

-Izraelsko bombardovanje ugrožava zdravstvenu zaštitu i živote ljekara, pacijenata i raseljenih lica - rekao je portparol ministarstva, Ašraf Al-Kidra.

Izraelska vojska je navela da je u kontaktu sa direktorima bolnica i medicinskim osobljem preko telefona i na terenu da bi bila sigurna da one funkcionišu.

Stanovnici i pripadnici Hamasa kazali su da se borbe odvijaju u centralnim i sjevernim dijelovima enklave gdje je obila kiša poplavila šatore raseljenih, primoravajući neke da njih da traže alternativno sklonište usred noći.

Ministarstvo zdravlja Gaze je navelo da su u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, gdje se sada nalazi više od polovine stanovnika enklave u skloništima i šatorima, u izraelskom vazdušnom napadu poginule tri osobe u jednoj kući.   

Na okupiranoj Zapadnoj obali jedan čovjek je ubijen u razmeni vatre sa izraelskim snagama u blizini Dženina, izjavili su stanovnici.           

Kac: Izrael će tražiti da UNRWA prestane sa radom posle rata sa Hamasom

Izrael će tražiti da Agencija UN za palestinske izbjeglice u Gazi  (UNRWA) prestane sa radom poslije rata, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac, nakon što je UNRWA otpustila nekoliko zaposlenih zbog njihovog učešća u Hamasovom napadu izvedenom 7. oktobra.

Kac je na platformi Iks (Tviter) naveo da će pokušati da obezbijedi podršku SAD, EU i drugih velikih donatora Agencije, od kojih je nekoliko već obustavilo finansiranje nakon otkrića, prenio je Tajms of Izrael.

-Godinama upozoravamo: UNRWA ovjekovječuje pitanje izbjeglica, ometa mir i služi kao civilna ruka Hamasa u Gazi -naveo je Kac u saopštenju za "Šabat".

Dodao je da UNRWA nije rješenje.

- Mnogi njeni zaposleni su povezani sa Hamasom i njegovim ubilačkim ideologijama i pomažu u terorističkim aktivnostima - naglasio je Kac.

On je, takođe, uputio zahtjev UN da "odmah preduzmu lične mjere" protiv rukovodstva UNRWA.

Hamas i PLO osudili obustavu finansiranja UNRWA pozvali na poništenje te odluke

Palestinska militantna organizacija Hamas i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) osudili su odluku o obustavi finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), koju je donijelo nekoliko zemalja.

Hamas je pozvao međunarodne organizacije da, kako je navedeno, "ne pokleknu pred prijetnjama Izraela", nakon što je nekoliko zemalja donijelo odluku da suspenduje finansiranje UNRWA.

Tražimo od UN i međunarodnih organizacija da ne pokleknu prijed prijetnjama i ucjenama iz Izraela", objavila je pres-služba Hamasa na platformi Telegram, prenosi Tajms of Izrael.

Husein Al-Šeik, generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), upozorio je da odluke pojedinih zemalja da ukinu finansijsku podršku UNRWA nose sa sobom političke rizike i ugrožavaju isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze, navodi Rojters.

-Pozivamo zemlje koje su najavile prestanak podrške UNRWA da odmah ponište svoju odluku - poručio je Al-Šeik na mreži Iks.

Obustavu finansiranja Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama najavile su SAD, Australija, Kanada i Italija, zbog sumnji Izraela da su pojedini  zaposleni u toj organizaciji navodno bili umiješani u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Italija obustavila finansiranje UNRWA

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je danas da je ta zemlja obustavila finansiranje Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA) zbog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

-Radimo na humanitarnoj pomoći za Palestince dok štitimo bezbjednost Izraela - rekao je Tajani u objavi na platformi Iks.

Prethodno su Australija i Kanada takođe suspendovale finansiranje UNRWA, nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih te Agencije za umiješanost u Hamasov napad na jug Izraela u oktobru.

Peni Vong, ministarka spoljnih poslova Australije, izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRWA, prenosi Gardijan.

Prema njenim riječima, Australija podržava najavu pokretanja istrage o optužbama protiv te organizacije.

Vong je, takođe, napomenula da UNRWA spašava živote i pruža osnovne usluge u Gazi direktno onima kojima je to potrebno.

Kanadski ministar za međunarodni razvoj Ahmed Husen juče je saopštio da Otava "privremeno pauzira finansiranje UNRWA dok se ne sprovede detaljna istraga".

Odluke Australije i Kanade su uslijedile nakon što su SAD u četvrtak obustavile finansiranje UNRWA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih "možda umiješano" u napad koji je izveo Hamas, a koji je izazvao rat u Gazi.

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umiješanosti nekoliko svojih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je generalni komesar UNRWA Filipe Lazarini.

Agencija UN je, prema njegovim riječima, okončala saradnju sa pojedincima za koje se sumnja da su umešani u napad Hamasa, u kojem je, prema izraelskim podacima, ubijeno oko 1.200 ljudi i oteto više od 250 talaca.

Australija i Kanada suspendovale finansiranje UNRWA

Australija i Kanada obustavile su finansiranje Agencije UN za palestinske izbjeglice (UNRWA), nakon što je Izrael optužio nekoliko zaposlenih iz te Agencije za umiješanost u Hamasov napad na jug Izraela izveden 7. oktobra.

Peni Vong, ministarka inostranih poslova Australije, izjavila je danas da je veoma zabrinuta zbog optužbi protiv UNRWA, prenosi Gardijan.

-Razgovaramo sa partnerima i privremeno ćemo pauzirati isplatu sredstava - napisala je ona na platformi Iks.

Prema njenim riječima, Australija podržava najavu pokretanja istrage o optužbama protiv te organizacije.

Vong je, takođe, napomenula da UNRWA  spašava živote i pruža osnovne usluge u Gazi direktno onima kojima je to potrebno.

Kanadski ministar za međunarodni razvoj Ahmed Husen juče je saopštio da Otava "privremeno pauzira finansiranje UNRWA dok se ne sprovede detaljna istraga".

-Kanada shvata ove izvještaje izuzetno ozbiljno i blisko sarađuje sa UNRWA i drugim donatorima po ovom pitanju - napisao je on na paltformi Iks.

-Ukoliko se optužbe pokažu tačnim, Kanada očekuje da UNRWA odmah reaguje protiv onih za koje bude utvrđeno da su umiješani u Hamasove terorističke napade - naveo je on.

Odluke Australije i Kanade su uslijedile nakon što su SAD juče obustavile finansiranje UNRWA, zbog postojanja sumnje da je 12 zaposlenih "možda umiješano" u napad koji je izveo Hamas, a koji je izazvao rat u Gazi.

UNRWA je otvorila istragu povodom navodne umiješanosti nekoliko svojih zaposlenih u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštio je juče generalni komesar UNRWA A Filipe Lazarini.

Agencija UN je, prema njegovim riječima, okončala saradnju sa pojedincima za koje se sumnja da su umiješani.

 

IDF: Izraelske snage za 24 sata ubile najmanje 11 militanata u Kan Junisu

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da su njeni pripadnici ubili najmanje 11 militanata tokom protekla 24 sata u borbama u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze.

U saopštenju se navodi da su izraelske snage ciljale militante koji su pokušavali da podmetnu eksploziv u blizini njenih trupa, kao i one koji su pucali iz pušaka i ispaljivali granate na izraelske vojnike, prenosi Rojters.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana