Nastavlja se vreli talas

GS
Nastavlja se vreli talas

ATINA - Vrele vazdušne mase iz sjeverne Afrike nastaviće da donose veliku vrućinu u Grčkoj, a najveća temperatura očekuje se sutra i u četvrtak, 18. jula, na kopnu, uglavnom u zapadnom, centralnom i sjevernom dijelu zemlje, saopšteno je iz Nacionalne meteorološke službe Meteo.

Najviša temperatura danas će biti od 39 do 41 stepen Celzijusov u kontinentalnim područjima i dva stepena više lokalno na zapadu i sjeveru. U Jonskoj oblasti, na Dodekanezima i na jugu Krita temperatura će biti između 37 i 38 stepeni Celzijusovih, a na ostalim ostrvima od 33 do 35 stepeni.

U Atici i prefekturi Solun temperatura će biti oko 40 stepeni Celzijusovih, piše "Katimerini".

Sutra i u četvrtak, 18. jula, maksimalna temperatura dostizaće 41 do 42 stepena Celzijusova na kopnu, a lokalno u zapadnom, centralnom i sjevernom dijelu zemlje 43 stepena Celzijusova.

U Jonskom moru, ostrvima istočnog Egeja, oblasti Dodekanezi i južnom Kritu, očekuje se između 38 i 40 stepeni, a u ostalim regionima dva do tri stepena niže.

Ista temperatura očekuju se i u Atini i Solunu.

Usljed vrelog talasa, upućen je apel stanovnicima i firmama u Atini da iznesu smeće prije 11.00 ili nakon 17.00 časova, jer komunalci neće raditi u najtoplijem dijelu dana zbog higijene i bezbjednosti.

Turistički radnici upozoravaju da iako je Atina i dalje veoma omiljena i popularna destinacija, i pored određenih mana, vreli talas polako uzima danak.

Sve duži periodi visoke temperature od preko 36 stepeni Celzijusovih često odvraćaju posebno starije posjetioce od obilaska grada od podneva do večeri, a toplo vrijeme zadržava se čak i nakon ponoći.

Stručnjaci najavljuju da je postoji mogućnost da se vrh turističke sezone na kraju prebaci sa jula i avgusta na umjerenije mjesece, navodi "Katimerini".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana