Nastavlja se drama na Svetoj Gori, 118 monaha prijeti da će pružiti otpor

Agencije
Nastavlja se drama na Svetoj Gori, 118 monaha prijeti da će pružiti otpor

ATOS - Manastir Esfigmen na Atosu ponovo je pod policijskom opsadom: organi reda pokušavaju da iz svetogorske svetinje isele monahe koji su se odvojili od zvanične pravoslavne crkve, dok njih 118 koji su se zabarikadirali unutra poručuju da će pružiti otpor i žrtvovati se.

Prema izvještaju koji je objavio grčki portal Pronjuz ispred manastira je stotine policajaca sa vozilima i očekuje se naredba da se započne racija i iseljenje monaha.

Kako se navodi u tekstu, radi se o monasima koji su tu od 1972. i koji su zauzeli oštar stav prema pravoslavnim prvojerarsima i prekinuli svaki kontakt sa Vaseljenskom patrijaršijom zbog, između ostalog, sastanka vaseljenskog patrijarha sa rimskim papom. Vaseljenski patrijarh, inače, ima duhovnu nadležnost nad Svetom Gorom, koja uživa posebnu vrstu autonomije u pravoslavnom svijetu.

Otkako su se odvojili od Vaseljenske patrijaršije, na manastiru visi zastava sa natpisom "Pravoslavlje ili smrt", parola po kojoj su postali poznati. Bratstvo se od 2002. smatra nelegalnim, a u međuvremenu izabrano je novo bratstvo Esfigmena koje više od 20 godina ne može da uđe u sopstveni manastir.

U ovoj posljednjoj intervenciji policije, organi reda zatražili su dozvolu od svetogorske monaške uprave da uđu na teritoriju Atosa sa svojim vozilima i jakim policijskim snagama kako bi evakuisali manastir.

Portal prenosi riječi starca Metodija iz Esfigmena koji kaže da su "spremni da brane manastir do smrti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana