Narodna banka Švajcarske: Teške posljedice rata u Ukrajini po evropsku ekonomiju

Srna
Foto: Ilustracija

CIRIH - Rat u Ukrajini umanjio je evropski ekonomski rast i "značajno" pogurao inflaciju širom kontinenta, saopštila je Narodna banka Švajcarske u danas objavljenoj studiji, uz napomenu da teže posljedice tek predstoje.

Evropa je od početka rata doživjela skok cijena energenata, previranja na finansijskom tržištu i značajan pad u ekonomijama i Rusije i Ukrajine, navodi se u izvještaju.

U analizi ekonomskog uticaja rata na Njemačku, Britaniju, Francusku, Italiju i Švajcarsku navodi se da bi proizvodnja bila veća za 0,1 do 0,7 odsto u četvrtom kvartalu 2022. godine da Rusija nije pokrenula vojnu akciju.

Potrošačke cijene u svakoj od ovih zemalja bile bi između 0,2 i 0,4 odsto niže, navodi se u studiji koja ima status radnog dokumenta i nije nužno stav Narodne banke Švajcarske.

"Negativne posljedice rata vjerovatno će biti daleko veće srednjoročno i dugoročno, posebno u pogledu realne ekonomije. Za godinu do dvije, ovaj efekat će vjerovatno biti otprilike dvostruko veći", piše u dokumentu.

Njemačka je najteže pogođena i njen bruto domaći proizvod bio bi veći za 0,7 odsto, a inflacija za 0,4 odsto niža u četvrtom kvartalu 2022. godine da nije bilo rata.

Velika Britanija je, takođe, teško pogođena, sa smanjenjem ekonomskog prozvoda za 0,7 odsto i inflacijom povećanom za 0,2 odsto.

Autori napominju da njihove procjene teže nižim vrijednostima jer su u fokusu bile cijene nafte, a manje cijene hrane i gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana