Napadi SAD na ciljeve u Iraku i Siriji: IRCG: Nećemo rat, ali ga se ne plašimo

GS/Agencije
Napadi SAD na ciljeve u Iraku i Siriji: IRCG: Nećemo rat, ali ga se ne plašimo

SAD su počele da izvode vazdušne napade na ciljeve u Iraku i Siriji, gađani su objekti koje Iranska revolucionarna garda i sa njom povezane grupe koriste za napade na američke snage, saopštio predsednik Džozef Bajden. Američka vojska tvrdi da je pogođeno preko 85 ciljeva.

Iračka vojska: Napadi pokrenuti na pogranične oblasti

Američki vazdušni udari pokrenuti su na iračke pogranične oblasti, saopštila je iračka vojska, upozoravajući da bi napadi mogli da izazovu nestabilnost u regionu.

"Vazdušni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla da dovede do strašnih posledica u Iraku i regionu", rekao je portparol iračke vojske Jahja Rasol.

Komandant IRGC-a: Nećemo rat sa SAD, ali ga se ne plašimo

Komandant Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), general-major Hosein Salami poručio je da Teheran ne traži rat sa Vašingtonom, ali i da se toga ne plaši.

"Već ste nas testirali. Zajedničko nam je da se poznajemo. Ne tražimo rat, ali ga se i ne plašimo. Nismo ratni huškači, već branimo sebe i svoju čast. Nećemo dozvoliti da bilo koja pretnja ostane bez odgovora", rekao je Salami.

Arapski mediji: Najmanje šestoro mrtvih u Istočnoj Siriji

Najmanje šest osoba je poginulo u vazdušnim napadima koje su izveli američki avioni na objekte u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji.

Kako je objavio arapski televizijski kanal Al Hadat, ratni avioni su izveli tri serije udara na položaje proiranskih jedinica.

Bajden: Odgovor počeo danas, nastaviće se kad mi izaberemo

Nakon vijesti da su počeli vazdušni udari SAD na ciljeve u Iraku i Siriji, američki predsjednik Džo Bajden saopštio je da je odgovor na napade na američke snage počeo danas, a da će se nastaviti u vrijeme i na mjestima koje SAD izaberu.

“Prošle nedjelje, tri američka vojnika su ubijena u Jordanu dronom koji su lansirale militantne grupe koje podržava Iranska revolucionarna garda (IRGC). Ranije danas, prisustvovao sam dostojanstvenom povratku ovih hrabrih Amerikanaca u vazdušnu bazu Dover i razgovarao sa svakom od njihovih porodica. Danas popodne, prema mom naređenju, američke vojne snage su gađale mete na objektima u Iraku i Siriji koje IRGC i sa njom povezane milicije koriste za napad na američke snage. Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vrijeme i na mjestima koje mi izaberemo“, naveo je Bajden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana