Napad na američke marince izazvao burne reakcije (VIDEO)

Agencije
Napad na američke marince izazvao burne reakcije (VIDEO)

IZMIR - Članovi nacionalističke omladinske organizacije napali su u ponedjeljak dva američka marinca u turskom gradu Izmiru.

Pripadnici službe su se iskrcali sa amfibijskog jurišnog broda USS Vasp, koji je stigao ranije tog dana tokom svog raspoređivanja u Sredozemnom moru, prenosi NBC Njuz.

Na snimku se vidi kako grupa muškaraca drži marinca u civilu, a jedan od napadača mu stavlja bijelu vreću preko glave. Muškarci viču „Jenki, idi kući“.

Prema kancelariji guvernera Izmira, bezbjednosne snage su „brzo intervenisale“, i privele 15 osumnjičenih. Prema njegovim riječima, pet pripadnika američkih službi u civilu je incident „posmatralo iz daljine“, pa su, kako je zaključio, i oni na neki način umiješani u incident.

- Dvojici marinaca pomogli su drugi marinci u toj oblasti i nakon toga su iz predostrožnosti odvedeni u lokalnu bolnicu na procjenu, ali nisu povrijeđeni i vratili su se na USS Vasp, rekao je komandant Timoti Gorman, portparol američkih pomorskih snaga za Evropu.

Ambasada SAD objavila je saopštenje u kojem se navodi da su Amerikanci „sada sigurni“. Diplomate su zahvalile turskim vlastima na „njihovom brzom odgovoru i istrazi koja je u toku“.

Napadači su članovi nacionalističke Unije mladih Turske (TGB), koja je povezana sa malom Patriotskom partijom.

- Američki vojnici koji imaju krv naših vojnika i hiljada Palestinaca na svojim rukama ne mogu da zagade našu zemlju, navodi se u saopštenju stranke na Iks mreži (bivši Tviter).
 

ABD'NİN EN BÜYÜK TAARRUZ GEMİSİ USS WASP'TA GÖREVLİ ABD ASKERLERİNE ÇUVAL GEÇİRDİK!

Mehmetçiğimizin ve binlerce Filistinlinin kanını elinde taşıyan ABD askerleri ülkemizi kirletemez.

Bu topraklara her adım attığınızda sizi hak ettiğiniz gibi karşılayacağız!
@USEmbassyTurkeypic.twitter.com/Brzr6KZP8m

— TGB (@genclikbirligi) September 2, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana