Napad dronovima na Kijev tokom noći; Moskva: Uništeni ukrajinski gliseri kod Zmijskog ostrva

G.S.
Napad dronovima na Kijev tokom noći; Moskva: Uništeni ukrajinski gliseri kod Zmijskog ostrva

Rat u Ukrajini – 564. dan. Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija tokom noći izvela napad dronovima na Kijev, kao i da su eksplozije odjekivale dva sata.

Više od 30 dronova ispaljeno na Kijev
Rusija je ispalila noćas više od 30 dronova na Kijev, a eksplozije su odjekivale širom ukrajinske prijestonice i okolne oblasti u periodu od oko dva časa, dok su krhotine padale u više dijelova grada, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je vojska uništila 26 od 33 bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija, a sve su bile usmjerene na Kijev i okolinu.

Očevici su čuli najmanje pet eksplozija širom Kijeva, gdje je noćno nebo bilo obasjano vatrom sistema protivvazdušne odbrane. Oblaci dima dizali su se između zgrada.

Fragmenti oborenih dronova pali su u pet dijelova grada, saopštili su gradonačelnik Vitalij Kličko i gradska vojna uprava. Kličko je rekao da je jedna osoba povrijeđena.

Državna služba za vanredne situacije kasnije je izvijestila da nije bilo ozbiljne štete.

Iz Rusije za sada nema komentara o ovim napadima. 

Rumunija pozvala na razgovor ruskog otpravnika poslova zbog drona

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ruskog otpravnika poslova nakon što su na rumunskoj teritoriji otkriveni novi dijelovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, javlja agencija Adjerpres.

Na teritoriji Rumunije pronađeni su novi dijelovi drona slični onima koje koristi ruska vojska, saopštilo je juče rumunsko Ministarstvo odbrane, a predsednik Klaus Johanis je rekao da to ukazuje na neprihvatljivo probijanje rumunskog vazdušnog prostora.

Moskva pohvalila deklaraciju G20

Rusija je pohvalila deklaraciju Grupe 20 koja nije direktno kritikovala Moskvu zbog agresije na Ukrajinu i saopštila da su lideri na samitu u Nju Delhiju djelovali u interesu rješavanja sukoba.

Učesnici samita G20 su u Nju Delhiju u subotu usvojili deklaraciju u kojoj se ne pominje osuda Rusije zbog rata, ali se pozivaju sve države da ne koriste silu u cilju zauzimanja teritorije.

U nedjeljama koje su prethodile samitu, zemlje G20 su nastojale da pronađu konsenzus o ukrajinskom sukobu sa Zapadom, koji je zahtijevao da se Moskva pozove na odgovornost zbog rata u Ukrajini i Rusije, koja je poručila da će blokirati svaku rezoluciju koja ne odražava njene stavove.

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da zajednička deklaracija G20 nije ''nešto čime bi se trebalo ponositi''.

Moskva: Oboreni dronovi kod Krima, uništeni gliseri kod Zmijskog ostrva

Ruske snage su oborile osam bespilotnih letjelica iznad Crnog mora u blizini Krima i uništile tri glisera tokom noći, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF.

Vojni gliseri američke proizvodnje koji prevoze ukrajinske vojnike  uništeni su severoistočno od Zmijskog ostrva, saopšteno je u Moskvi, bez preciziranja o broju žrtava.

Zmijsko ostrvo, simbol ukrajinskog prkosa, je ispostava Ukrajine u Crnom moru, gdje su tenzije eskalirale otkako se Rusija povukla iz ugovora koji je Ukrajini omogućavao isporuku žita iz južnih luka uprkos ratu.

Napad dronovima na Kijev tokom noći

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je Rusija tokom noći izvela napad dronovima na Kijev, kao i da su eksplozije odjekivale dva sata.

Dijelovi oborenih dronova pali su na nekoliko centralnih gradskih četvrti - Darnjickij, Solomjanski, Ševčenkovski, Svjatošinski i Podil.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je jedna osoba povrijeđena u naselju Podil, a izbio je i požar u jednom od gradskih parkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana