Nakon sedam dana spašen speleolog koji je bio zarobljen u pećini 1.000 metara pod zemljom

Agencije
Nakon sedam dana spašen speleolog koji je bio zarobljen u pećini 1.000 metara pod zemljom

ANKARA - Američki speleolog Mark Diki koji je 2. septembra ostao zarobljen na dnu pećine na jugu Turske spašen je sinoć, objavila je Turska speleološka federacija.

-Mark Diki je izašao - napisala je Turska speleološka federacija dodajući da je "operacija spašavanja uspješno završena".

Njegovo spašavanje je uključivalo navigaciju kroz tijesne kamene tunele, ali i korišćenje eksploziva na najužim mjestima.

Brojni spasioci iz nekoliko drugih zemalja, uključujući Hrvatsku i Mađarsku, doletjeli su u Tursku kako bi pomogli u spašavanju.

Speleolog, koji je bio jedan od predvodilaca tima koji je mapirao novi prolaz u pećini, ostao je zarobljen u pećini, 1.000 metara pod zemljom nakon što je pretrpio krvarenje u trbušnoj šupljini tokom istraživanja mreže pećina Morka u blizini grada Mersina na dubini od hiljadu metara, koje je sprovodila međunarodna grupa speleologa.

Stanje mu se popravilo nakon što je primio transfuziju krvi. Zatim su ga vezali za nosila i polako iznijeli.

Diki je rekao da je mislio da neće preživjeti ovo iskušenje nakon što mu se stanje pogoršalo.

- Počeo sam povraćati krv i ona je izlazila u sve većoj količini. Onda mi je sve teže bilo držati svijest i došao sam do tačke gdje sam rekao: neću preživjeti - kazao je Diki.

Njegovi roditelji Debi i Endi Diki rekli su da je "Međunarodna speleološka zajednica omogućila Marku da napusti pećinu Morka i dobije daljnji medicinski tretman u bolničkoj ustanovi". Dodali su da im je spašavanje sina bilo "neopisivo olakšanje" i ispunilo ih "nevjerovatnom radošću".

U četvrtak naveče, u video poruci iz pećine, Diki je zahvalio ljudima koji su ga pokušali spasiti.

-Znam da mi je brza reakcija turske vlade, da nabavi medicinske potrepštine koje su mi potrebne, spasila život. Bio sam vrlo blizu ruba-  rekao je Diki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana