Nakon ruskih brodova podmornica mornarice SAD uplovila u Gvantanamo

Tanjug
Nakon ruskih brodova podmornica mornarice SAD uplovila u Gvantanamo

VAŠINGTON - Podmornica američke mornarice uplovila je u zaliv Gvantanamo, dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova koja bi trebalo da učestvuje u vojnim vežbama na Karibima.

Američka Južna komanda saopštila je da je podmornica na nuklearni pogon, USS Helena, u četvrtak uplovila u vode blizu američke baze na Kubi, samo dan nakon što su ruska fregata, podmornica na nuklearni pogon, naftni tanker i spasilački brod ušli u Havanski zaliv posle vježbi u Atlantskom okeanu.

Uplovljavanje američke podmornice je dio "rutinske lučke posjete" dok plovi kroz region koji pokriva Južna komanda, saopšteno je iz komande.

Drugi američki brodovi takođe prate i nadziru ruske vježbe, za koje zvaničnici Pentagona kažu da nisu prijetnja po SAD.

-To nije iznenađenje. Ranije smo vidjeli te vrste lučkih poseta. Naravno, ozbiljno ih uzimamo u obzir, ali te vježbe ne predstavljaju prijetnju po SAD -  izjavila je u srijedu portparol Pentagona Sabrina Sing.

Ruski brodovi stigli su na Kubu manje od dvije nedjelje nakon što je predsjednik SAD Džozef Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju kako bi zaštitila Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana