Najžešće borbe vode se za Bahmut i Marjinku

GS/Agencije
Najžešće borbe vode se za Bahmut i Marjinku

MOSKVA,KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 413. dan. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju za Bahmut i Marinku.

Kuleba: Očekujemo poziv da se priključimo NATO-u na samitu u Viljnusu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je danas da Ukrajina neće biti zadovoljna nijednom drugom odlukom samita NATO-a u Viljnusu, zakazanog za 11. i 12. jul, osim pozivom da se pridruži alijansi.

-Ako saveznici odluče da po pitanju članstva u NATO-u 130. put potvrde politiku otvorenih vrata, onda je to za Ukrajinu neprihvatljiv rezultat samita u Viljnusu - rekao je Kuleba tokom prenosa uživo na Instagramu.

Dodao je da je za Ukrajinu neprihvatljiva ponuda za produbljivanje saradnje, ako se istovremeno ne učini nijedan korak ka članstvu u NATO.

-U Vilnjusu NATO treba da napravi korak ka članstvu i odluči šta će se desiti po pitanju bezbjednosnih garancija za Ukrajinu između „sada“ i trenutka kada Ukrajina postane članica NATO-  rekao je Kuleba, dodajući da Kijev „ni u kom slučaju neće donositi nikakve surogat odluke“.

Krajem septembra 2022. godine, Vladimir Zelenski je objavio da Ukrajina podnosi zahtjev za ulazak u NATO po ubrzanoj osnovi.

Generalni sekretar NATO- a Jens Stoltenberg, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromijenjen stav bloka o pravu svake zemlje da sama određuje svoj put i o politici „otvorenih vrata“, ali je naglasio da će alijansa koncentrisati napore na pomoć Kijevu da se odbrani.

Šmihal: Ukrajini obećano još pet milijardi dolara za borbu protiv Rusije

Ukrajini je na sastancima u Vašingtonu ove nedjelje obećano još pet milijardi dolara za podršku borbi protiv Rusije, rekao je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je precizirao da je Ukrajina dobila nova obećanja dodatne podrške iz Švajcarske, Danske i niza drugih zemalja, kao i da je postigla sporazum sa američkim proizvođačem aviona Boing kojim su ukrajinske kompanije oslobođene 200 miliona dolara duga.

Šmihal se u Vašingotnu sastao sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Evropske investicione banke (EIB), kao i sa najvišim zvaničnicima SAD, prenosi Rojters.

Sastanci, koje je opisao kao "plodonosne", održani su na marginama proljećnog zasjedanja MMF-a i Svetske banke.

Kijev: Najmanje pet poginulih, 17 ranjenih u ruskom raketiranju Slavjanska

Najmanje pet osoba poginulo je danas, a 17 ih je ranjeno u ruskom raketnom napadu na grad Slavjansk  na istoku Ukrajine, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinska Nacionalna policija navela je na svom Telegram kanalu da je u napadu raketama S-300 uništeno 10 stambenih zgrada i drugih objekata, prenosi Rojters.

Visoka zvaničnica u Kabinetu predsednika Ukrajine Darja Zarvina rekla je da je dijete izvučeno iz ruševina preminulo na putu do bolnice.

Ukrajinski guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko kaže da se strahuje da je sedam osoba zatrpano pod ruševinama.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je fotografiju uništene zgrade uz komentar da je "zla država ponovo pokazala svoje lice"

-Tako ubijati ljude usred bijela dana, uništavati sav život - napisao je Zelenski.

Slovjansk i Bahmut su dva strateška grada na istoku Ukrajine koja ruske snage pokušavaju da zauzmu.

 

Medvedev: Ukrajina će nestati čim zapad prestane da šalje novac

Ukrajina će prestati da postoji čim zapadne zemlje prestanu da ju finansiraju, naveo je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
-Čim se prekine zapadno finansiranje, sama Ukrajina će doći do svog kraja. Stvar je u tome što ona (Ukrajina) nikom nije potrebna - napisao je Medvedev na "Telegramu" komentarišući izjavi premijera Mađarske Viktora Orbana da je Ukrajina "finansijski i ekonomski nesolventna".

Medvedev je istakao da je Orbanova poruka bila da će se oružani sukob u Ukrajini završiti čim SAD i EU prekinu svoju ogromnu finansijsku velikodušnost u podršci Kijevu.
-Bravo! To su hrabre i istinite riječi za izgovoriti za jednog evropskog političara - dodao je Medvedev.

Misija LNR: U devet godina ubijeno 1.717 ljudi

Najmanje 1.717 ljudi, uključujući 52 djece, ubijeno je tokom devet godina ukrajinske agresije u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštila je Misija samoproglašene LNR u Združenom kontrolnom i koordinacionom centru za pitanja vezana za ratne zločine Ukrajine.

U saopštenju se podsjeća da je 14. aprila 2014. godine tadašnji vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov potpisao ukaz o sprovođenju takozvane protivterorističke operacije u Ukrajini.

-Prema podacima misije LNR u Centru, 2.357 ljudi su tokom devet godina bili žrtve ukrajinske agresije, od kojih je ubijeno 1.717, a ranjeno 640, sa povredama različitog stepena. To uključuje 52 ubijene i 42 ranjene djece - navodi se u saopštenju.

U LNR su tokom devet godina uništene ili oštećene 9.822 stambene zgrade, kao i 895 objekata civilne infrastrukture, uključujući 133 medicinske i 151 obrazovnu ustanovu, piše TASS.

EU izdvojila milijardu evra za članice koje doniraju Ukrajini municiju

Savjet Evropske unije odobrio je, u okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF), isplatu milijardu evra državama članicama kao naknadu za troškove municije koje su donirale Kijevu iz postojećih zaliha.

-Današnjom odlukom operacionaliziramo prvi deo istorijskog dogovora koji su postigli lideri EUo trenutnoj isporuci artiljerijske municije vrijedne milijardu evra za ukrajinske oružane snage. Ne postoji bolji dokaz zajedničke odlučnosti EU-a da nastavi s podrškom ukrajinskom legitimnom pravu na samoodbranu od brutalnog ruskog agresora - izjavio je u četvrtak visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Jozep Borel.

U okviru Evropskog instrumenta mirovne pomoći do sada je Ukrajini odobrena pomoć u iznosu od 4,6 milijardi evra, zajedno sa najnovijom odlukom, saopštio je Savjet EU.

EPF je uspostavljen 2021. za podršku partnerima širom svijeta u oblasti vojske i odbrane, s krajnjim ciljem sprečavanja sukoba, očuvanja mira i jačanja međunarodne bezbjednosti i stabilnosti.

Generalštab UKR: Najžešće borbe se nastavljaju za Bahmut i Marinku

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju za Bahmut i Marinku.

Generalštab Ukrajine navodi da „ruske trupe, uprkos velikim gubicima, nastavljaju pokušaje da napreduju na četiri pravca fronta - kod Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke”, prenosi Unian.

Dodaje se da su ukrajinske snage na tim pravcima proteklog dana odbile 49 napada, a da se na Bahmutskom operativnom pravcu  nastavljaju teške borbe za sam grad.

Peskov: Crno more nikada neće biti NATO more

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Crno more nikada neće postati NATO more i da bi trebalo da ostane more saradnje i interakcije primorskih država.

Agencija TASS navodi da je Peskov, komentarišući ukrajinsku ideju o demilitarizaciji Crnog mora i njegovog postepenog pretvaranja u NATO more, rekao da      “Crno more nikada neće biti NATO, to je zajedničko more”.

-Za sve primorske države, Crno more mora biti more saradnje, interakcije i bezbjednosti. Štaviše, ovo mora biti nedjeljiva bezbjednost – rekao je Peskov.

Prema mišljenju Peskova, ideja Kijeva “u sebi ima kontradikciju”.

-NATO i demilitarizacija su dva nespojiva pojma - poručio je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana