Najžešće borbe nastavljaju se u oblasti Bahmuta

GS/Agencije
Najžešće borbe nastavljaju se u oblasti Bahmuta

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je 412. dan. Nastavlja se bitka za Bahmut.

Misija LNR:  Ukrajinci granatirali bolnicu u Svatovu

Ukrajinske snage granatirale su bolnicu u Svatovu u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštila je Misija LNR u Združenom kontrolnom i koordinacionom centru za pitanja vezana za ratne zločine Ukrajine.

U saopštenju se navodi da su Ukrajinci za napad koristili višecijevni raketni bacač “HIMARS”.

Misija ističe da su ispaljene tri rakete, te da je centralna bolnica u Svatovu oštećena u napadu, koji se dogodio u 6.30 časova po lokalnom vremenu, prenio je TASS.

U pripremi su podaci o potencijalnim žrtvama i razmjerama materijalne štete.

Svjetska banka sa 200 miliona dolara pomaže popravku energetske infrastrukture Ukrajine

Svjetska banka je saopštila da će finansirati 200 miliona dolara za pomoć u popravljanju ukrajinske energetske i grijne infrastrukture, a da će partneri i drugi obezbijediti još 300 miliona dolara kako se projekat širi.

-Donacija od 200 miliona dolara biće iskorišćena za hitne popravke ukrajinskih tranzicionih transformatora, mobilnih toplotnih kotlova i druge kritične opreme za hitne slučajeve - navodi se u saopštenju Svjetske banke.

Svjetska banka je do sada izdvojila više od 23 milijarde dolara za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini, uključujući obaveze i obećanja donatora.

Od toga je više od 20 milijardi dolara isplaćeno kroz nekoliko projekata, navodi se u saopštenju.

-Ukrajinska energetska infrastruktura pretrpjela je štetu od 11 milijardi dolara tokom prošle godine i jedna je od najkritičnijih oblasti u kojima je Kijevu potrebna hitna podrška -  rekla je u srijedu potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ana Bjerde.

Tokom jesenjih i zimskih mjeseci više od polovine ukrajinske elektroenergetske mreže je oštećeno, što je dovelo do nestanka struje širom zemlje i doprinijelo nestašici hrane, grijanja i vode, saopštila je Svjetska banka.

Većina elektrana je od tada ponovo priključena na mrežu.

Međutim, značajna oštećenja na prenosnim trafostanicama i dalje ograničavaju njihovu proizvodnju, što dovodi do planskih smanjenja opterećenja i prekida u većini regiona, dodala je Svjetska banka.

Generalštab Ukrajine: Najžešće borbe nastavljaju se u oblasti Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da se najžešće borbe sa ruskim snagama nastavljaju u oblasti Bahmuta, gdje Rusi pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad gradom i granatiraju pojedina naselja.

Ruske trupe vode ofanzivne operacije na četiri pravca - na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijevke i Marinke, prenosi Unian.

Ruske snage su tokom proteklog dana izvele više od 45 napada na ta četiri pravca, navodi ukrajinski generalštab.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana