Najvažniji sastanak G7 ove godine danas u Pulji, prvi put prisustvuje papa

Tanjug
Foto: Ilustracija

PULjA- Najvažniji sastanak G7 ove godine održava se danas i sutra u Pulji u Italiji i to će biti prvi put u istoriji da papa prisustvuje jednom takvom skupu.

Jedna od najvažnijih tema samita je rat u Ukrajini, ali će neke od tema biti i klimatska kriza, Afrika zbog pitanja ilegalnih migracija, kao i Bliski istok, ali i vještačka inteligencija o kojoj će govoriti i papa, navodi BBC.

Očekuje se da će lideri G7 odobriti plan da Ukrajini obezbijede zajam od 50 milijardi dolara od kamate na zamrznuta ruska sredstva na Zapadu.

G7 je odlučan da poveća pomoć Ukrajini u oružju, prenio je Blumberg, navodeći da će sa samita biti apelovano na Kinu da prestane da podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom davanjem tehnologije i delova naoružanja.

Na kraju sastanka će biti izdata izjava od oko 30 stranica koja je načelno već pripremljena i usvojena.

Samit se održava u ekskluzivnom rizortu Borgo Enjacija u kojem je bezbjednost  na najvišem nivou, a Šengenski sporazum je suspendovan je na tri dana.

Papa Franja na samit stiže sutra kada će se govoriti o vještačkoj inteligenciji i učestvovaće u diskusiji, upozoravajući da njeno korišćenje može da predstavlja opasnost po etiku i ljudska prava, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Samitu će, pored lidera G7, prisustvovati i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, kao i član kraljevske porodice Saudijske Arabije Bin Salman, indijski premijer Narendra Modi, brazilski predsjednik Lula da Silva, kao i argentinski Havijer Milej.

Biće prisutni i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, OEBS-a Matijas Korman, kao i direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva, predsjednik Svjetske banke Adžaj Banga, kao i predsednici afričkih zemalja, Ujedninjenih Arapskih Emirata i Mauritanije.

Italijanski predsjednik Serđo Matarela i premijerka Đorđa Meloni dočekaće večeras predsjednike SAD, Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Velike Britanije, kao i predstavnike EU, a zatim će prisustvovati inauguracionoj večeri u Brindiziju.

Proizvođač sladoleda Vinćenco Janakone kreirao je povodom samita G7 u Pulji sedam novih ukusa sladoleda, po jedan za svaku članicu G7.

Janakone je rekao da bi volio da delegacije probaju nove ukuse i da bio vrhunac njegovog života kada bi bili dodati na jelovnik u Borgo Enjaciju.

"Mislim da se to neće dogoditi - ali nikada ne reci nikad", rekao je Janakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana