Najodlikovaniji britanski marinac već mjesecima u Dubaiju pod optužbom za špijunažu

Tanjug
Najodlikovaniji britanski marinac već mjesecima u Dubaiju pod optužbom za špijunažu

LONDON - Najodlikovaniji marinac Velike Britanije, Met Kraučer, koji je služio u britanskoj vojsci u Iraku i Avganistanu, već sedam mjeseci je u Dubaiju zbog optužbi za špijunažu, otkriva danas Tajms.

Kraučeru, koji je dobio orden “Džordžov krst” za hrabrost u Avganistanu, oduzet je pasoš i zabranjeno mu je da napušta Ujedinjene Arapske Emirate.

Bivši marinac je uhapšen u novembru prošle godine i optužen je za “namjerni i nezakonit pristup telekomunikacionoj mreži”.

Tajms navodi da nisu navedeni nikakvi detalji njegove optužbe. 

U saopštenju do kojeg je Tajms došao navedeno je kako je Kraučerova porodica navela da je pod velikim stresom i da su optužbe “izmišljene i smiješne”. 

“Šokirani smo spletom okolnosti koje su se odigrale u poslednjih sedam mjeseci. Met je trebalo da bude odsutan samo nekoliko nedelja”, navela je porodica u saopštenju.

Kraučer je uhapšen 4. novembra. Bio je primoran da spava na podu i jeo je samo dva puta dnevno, ispričao je Kraučerov blizak prijatelj. Nakon šestočasovnog ispitivanja, Kraučera su optužili za špijunažu.

Poslije nekoliko dana pušten je iz zatvora, jer javni tužilac nije imao dovoljno dokaza da ga zadrži, ali je i dalje pod istragom. Vlasti su mu zaplijenile telefon, pasoš i pristup bankovnom računu.

Kraučer je od 2014. do 2021. godine živeo u Dubaiju, gdje je radio sa vlastima oko bezbjednosnih pitanja.

Tajms ističe da bi njegov pritvor u Dubaiju mogao da izazove sramotu za kralja Čarlsa, jer je vjerovatno da će se članovi kraljevske porodice ovog mjeseca sresti sa vladarom Dubaija, šeikom Mohamedom bin Rašidom Al Maktumom na konjičkim trkama Rojal Eskot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana