Najmanje 10 osoba poginulo od auto-bombi koje su detonirali militanti Al Šababa

Tanjug
Foto: AFP

MOGADIŠ- Najmanje 10 osoba je poginulo kada su dvije auto-bombe detonirali militanti grupe Al Šabab u centralnoj somalijskoj regiji Hiran, saopštila je danas milicija koja je saveznik vlade i lokalni starješina.

"Jutros su nas probudile dvije ogromne eksplozije. Vidjeli smo mnoge kuće sravnjene sa zemljom. Najmanje 10 osoba je poginulo, uključujući civile, vojnike", rekao je lokalni starješina Ahmed Nur, prenio je Rojters.

Portparol milicije Farah Abdulahi je potvrdio da je u eksplozijama poginulo najmanje 10 osoba.

Ogranak Al Kaide Al Šabab vodi pobunu protiv somalijske vlade od 2007. godine, podsjeća Rojters.

Vladine snage i savezničke klanove milicije poznate kao Makavizli, potisnule su militantu grupu iz Hirana prošle godine, ali je Al Šabab nastavio da izvodi napade.

Militantna grupa Al Šabab preuzela je odgovornost u saopštenju, navodeći da je ciljala na "otpadničke milicije i vojnike".

Pobunjenici su pod pritiskom od avgusta prošle godine, kada je predsjednik Hasan Šeik Mohamud pokrenuo vojnu ofanzivu ubrzo nakon što je stupio na dužnost.

Vladine snage i Makavizli dobili su podršku od Sjedinjenih Država i trupa Afričke unije.

Vlada kaže da je ubila stotine militanata Al Šababa i ponovo zauzela desetine naselja, iako različite strane često daju oprečne priče o sukobima, navodi britanska agencija.

Uprkos ofanzivi, Al Šabab je posljednjih mjeseci izvodio česte napade, uključujući nekoliko u glavnom gradu Mogadišu, na vladine objekte i hotele.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana