Nafta najjeftinija od 12. decembra

GS
Nafta najjeftinija od 12. decembra

MOSKVA - Cijena brent nafte za isporuke u martu opala je danas na 78 dolara za barel prvi put od 12. decembra 2022, pokazuju podaci sa berze u Londonu.

Barel je tokom dana pojeftinio za 5,08 odsto i trenutno košta 78,29 dolara, prenio je TASS.

Istovremeno, barel sirove nafte u SAD pojeftinio je za 4,55 odsto i sada košta 73,43 dolara.

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara, jer su trgovce zabrinule sumorne prognoze za svjetsku ekonomiju u ovoj godini i nagoveštaji da bi kineska potražnja mogla biti slabija.

Tržišta su u ponedjeljak bila zatvorena zbog novogodišnjih praznika.

Pred kraj prošle godine, trgovci su s pažnjom pratili najave ublažavanja strogih mjera suzbijanja korona virusa u Kini, koje su kočile potražnju. 

Peking je konačno popustio pod pritiskom građana i ublažio ograničenja koja su bila na snazi još od 2020. godine, ali zaraza se nakon toga proširila, prenosi agencija Mina.

U takvim uslovima pažnju trgovaca privukla je odluka kineske vlade o povećanju izvoznih kvota za derivate na početku ciklusa u ovoj godini, što je pripisano procjeni o slaboj domaćoj potražnji u uslovima širenja virusa Kovid-19.

Trgovce je zabrinuo i podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u decembru zbog poremećaja u radu fabrika.

„Izgledi za svjetsku ekonomiju igraće u ovoj godini mnogo važniju ulogu u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika", napisali su u izvještaju analitičari nemačkog Commerzbank-a.

Naznake oporavka aktivnosti u ključnim ekonomskim područjima najverovatnije će od drugog tromesečja nadalje ponovo će podići cene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, procenjuju u njemačkoj banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana