Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju

GS/Agencije
Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju

TEL AVIV/GAZA - Sedamnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Izraelska vojska nastavila je granatiranje Pojasa Gaze, dok Hamas ispaljuje rakete ka Izraelu.

Izraelski institut: Hezbolah ima između 150 i 200 hiljada raketa

Izraelski institut za studije nacionalne bezbjednosti (INSS) procijenio je da militantni Hezbolah iranski korpus ima između 50.000 i 100.000 boraca, i da su Hezbolahova sredstva za napad “impresivna” - njihov arsenal uključuje između 150 i 200 hiljada raketa, minobacačkih granata i projektila, od kojih se većina smatra veoma preciznim i destruktivnim.

-Hezbolah ima i Radvan snage, jedinicu komandosa sa borbenim iskustvom iz sukoba u Siriji, koja broji oko 2.500 boraca ili čak više. Pridruživanje ovom borbenom redu je spoljna podrška šiitskih aktivista, uključujući i iz susjednih zemalja kao što su Avganistan, Pakistan, Sirija i Irak - navodi INSS na svom sajtu.

Zbog velikog broja raketa, INSS navodi da bi to Izrael moglo da natjera da preusmjeri sisteme (ka Hezbolahu), sa ciljem zaštita civilne i vojne infrastrukture.

Prema procjenama baziranim na javnim objavama, Hezbolah ima oko 40.000 raketa tipa “grad” kratkog dometa od 15 do 20 kilometara, oko 80.000 raketa “fajr” 3 i 5, i još nekih raketa srednjeg dometa, do 100 kilometara, kao i oko 30.000 dalekometnih raketa “zelzai” ili “fatah 110”, koje mogu da dobace između 200 i 300 kilometara.

Ta militantna organizacija je takođe dobila ograničeni broj dalekometnih projektila Scud C i D (domet 700 kilometara) iz Sirije. Hezbolah ima projektile zemlja-vazduh “C802” iz Kine i projektile “jahont” iz Rusije. Posjeduju i sofisticirane protivenkovske rakete “kornet” koje mogu da ispaljuju minobacačke bombe, kao i protizvvadušne rakete SA-17 i SA-22, koje mogu da gađaju brodove i helikoptere. INSS skreće pažnju na Hezbolahove bespilotne letjelice, od kojih je većina sopstvene proizvodnje za napade i obavještajne misije, sa dometom do 400 kilometara.

Bajden: Razgovori o prekidu vatre mogući ako Hamas oslobodi sve taoce

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je danas da se bilo kakvi razgovori o prekidu vatre u Pojasu Gaze mogu održati samo ako Hamas oslobodi sve taoce, koje je zarobio iz Izraela tokom napada 7. oktobra.

-Trebalo bi da oslobodimo te taoce i onda možemo da razgovaramo", rekao je Bajden na događaju u Bijeloj kući, upitan da li bi podržao sporazum o prekidu vatre, u zamjenu za oslobađanje taoca.

Tajms of Izrael ocjenjuje da ovakav komentar Bajdena ukazuje da bi SAD mogle da ne podrže  cilj Izraela da uništi Hamas, ukoliko Hamas oslobodi 220 ljudi koje je kidnapovao.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler ranije je rekao da se SAD protive prekidu vatre, jer bi to omogućilo Hamasu da povrati snagu.

Izrael traži da svi taoci budu oslobođeni, a rekao je i da se mora osigurati da Hamas više nikada ne bude u stanju da ponovi pokolj koji je izvršio 7. oktobra, kada su njegovi pripadnici upali u zajednice u blizini granice i ubili oko 1.400 Izraelaca.

Izrael potvrdio da su dva taoca oslobođena iz zarobljeništva Hamasa

Izrael je potvrdio da su oslobođena dva taoca iz zarobljeništva Hamasa, ali je naveo da nije učestvovao u tom procesu, prenijeli su izraelski mediji.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je pomogao da se olakša oslobađanje talaca i da je omogućio njihov transport iz Gaze, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako navodi Tajms of Izrael, oslobođene su Nurit Kuper (79) i Jahved Lifšic (85). Izraelski Kanal 12 je naveo da su porodice Kuper i Lifšic obaviještene o njihovom puštanju iz zarobljeništva Hamasa.

Oboje su oteti iz domova u kibucu Nir Oz, ali su njihovi supruzi ostali u Gazi. Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaidar rekao je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

Hamas: Izrael ubio našeg visokopozicioniranog člana u zatvoru

Palestinska militantna grupa Hamas optužila je izraelske snage da su ubile visokopozicioniranog člana Omara Dragmu, koji je ranije danas proglašen mrtvim u zatvoru u Izraelu.

-Oplakujemo zarobljenog vođu Omara Dragmu i smatramo da je okupator odgovoran za njegovo ubistvo, a našim zatvorenicima obećavamo skoru slobodu - navodi se u saopštenju Hamasa.

 Dodaje se da je Dragma bio “zatočen u cionističkom zatvoru Megido”, a da je danas popodne ubijen u “kukavičkom atentatu za koji okupator snosi punu odgovornost”.

Halevi: Spremni smo za kopnenu invaziju

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi rekao je danas da su izraelske kopnene snage “veoma dobro pripremljene” za ofanzivu na sjever Pojasa Gaze.

-Želimo da svedemo Hamas na tačku nestajanja. Njihove lidere, njihovo vojno krilo. Zato napadamo svom silom. Ubijamo im visoko rangirane komandante, operativce, uništavamo im infrastrukturu i sve to radimo sa velikom odlučnošću -rekao je Halevi, prenio je “Tajms of Izrael”.

On je dodao da je manevar za ofanzivu na jugu dobro pripremljen. Govoreći o očiglednom kašnjenju kopnene ofanzive, Halevi je rekao da postoje “taktička, operativna i strateška razmatranja” koja izraelskoj vojsci daje više vremena.

-Naše snage će imati više vremena da se pripreme bolje i to je ono što radimo sada - poručio je Halevi.

Lavrov: Izraelu je potreban mir, ali je potreban i Palestincima

Rusija je uvijek isticala svoju posvećenost osiguravanju bezbjednosti Izraela, zemlji je potreban mir, ali mir je potreban i Palestincima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

-Predsjednik Vladimir Putin je u svojim međunarodnim govorima o Bliskom istoku uvijek isticao našu posebnu posvećenost osiguranju bezbjednosti Izraela. Vidimo u kakvim se geopolitičkim uslovima ova zemlja razvija. Razumijemo da joj je potreban mir. Ali njenim susjedima je takođe potreban mir. To se odnosi na Siriju, Liban i Palestince - rekao je Lavrov poslije sastanka u formatu “3+3” o Južnom Kavkazu u Teheranu, preneo je “Sputnjik”. On je dodao da je Rusija spremna da pomogne u rješavanju palestinsko-izraelskog sukoba, a da je Moskva u normalnim odnosima sa svim stranama konflikta. Sa druge strane, SAD su, kako je rekao, među liderima zemalja koje se mešaju u palestinsko-izraelski sukob.

-Što se tiče prognoza (državnog sekretara SAD) Entonija Blinkena u vezi sa intervencijom trećih sila u sukobu, Amerika je već među liderima onih koji se već miješaju. To uključuje slanje dvije grupe nosača aviona u zonu sukoba, nekoliko hiljada borbenih vojnika, kako ja shvatam, sa svim potrebnim naoružanjem, uključujući i teško naoružanje. Što je više takvih proaktivnih koraka od strane neke države, to je veći rizik, veća opasnost da će sukob eskalirati - napomenuo je Lavrov.

Izraelska vojska: Eliminisali smo nekoliko komandanata Hamasa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su u jutrošnjem vazdušnom napadu ubile šefa Hamasove protivtenkovske jedinice na sjeveru Gaze, Ibrahima al-Šakera, a takođe su dodale da su eliminsale pet komandanata Hamasovih vazdušnih snaga tokom prethodnih dana.

IDF navodi da je Al-Šaker odgovoran za raketni napad u kojem je ubijen izraelski narednik Omer Tabib, tokom rata u maju 2021. godine, prenio je “Tajms of Izrael”.

Izraelska vojska je rekla da je o svemu obavijestila Tabibovu porodicu. IDF je istakao da je Al-Šaker odgovoran za “planiranje i upravljenje protivtenkovskim navođenim raketima uperenim ka izraelskoj teritoriji, a posebno ka IDF”.

Osim Al-Šakera, ubijena su i petorica komandanata koji su “značajno učestvovali” u napadu na jug Izraela 7. oktobra.

IDF je objavio 14. oktobra da je eliminisao šefa Hamasove vazdušne brigade Murada Abua Murada.

Prethodnih dana ubijena su još četvorica komandanata vazdušne brigade. Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je i da je Izrael iz vazduha gađao kopnene ciljeve u Pojasu Gaze i eliminisao “na desetine terorista”. On je rekao da su vazdušni napadi bili usmjereni na predgrađa Gaze.

-Nastavićemo sa vazdušnim udarima svim silama- poručio je Hagari.

Hamas: Puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze

Portparol militantnog krila palestinskog Hamasa Al Kasam, Abu Ubaida, saopštio je danas da su, uz posredovanje Egipta i Katara, puštena dvojica zarobljenika iz Pojasa Gaze.

-Oslobodili smo dvojicu zarobljenika, Nurita Jicaka i Johveda Lifšica iz humanitarnih i medicinskih razloga - rekao je Ubaida, prenosi palestinska TV Al Aksa.

On je naveo da je riječ o zarobljenicima koje je Hamas htio da pusti još u petak, ali prema njegovim riječima, Izrael je odbio da ih prihvati.

Dodao je da su zarobljenici oslobođeni “uprkos tome što je okupator napravio više od osam povreda procedura koje su dogovorene sa posrednicima”.

Specijalno zasjedanje Generalne skupštine UN u četvrtak

Specijalna sjednica Generalne skupštine UN o Bliskom istoku biće održana u četvrtak, 26. oktobra, rekao je predsjednik Generalne skupštine Denis Francis.

Početak sjednice je u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Sjednica je zatražena prošle sedmice nakon što su SAD uložile veto na nacrt rezolucije Savjeta bezbjednosti UN o sukobu na Bliskom istoku.

Grčki ministar: Rizik od iznenadnog priliva migranata zbog rata Izraela i Hamasa

Grčki ministar za migracije Dimitris Kairidis izjavio je danas da se Evropska unija suočava sa rizikom od iznenadnog priliva migranata koji bježe od rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

-Uvijek postoji rizik da stvari postanu zaista opasne ukoliko se nestabilnost na Bliskom istoku proširi, a posebno ako zahvatio susjedne zemlje, poput Egipta koji ima veliku populaciju - rekao je Kairidis za Rojters.

On je pozvao na veću budnost i solidarnost među državama članicama Evropske unije.

-Moramo da budemo na oprezu. Moramo da se približimo kao Evropa. Potrebno nam je bolje čuvanje granica, borba protiv krijumčarskih kriminalnih mreža i vraćanje onih koji ne dobiju azil - rekao je grčki ministar.

Kairidis je zatražio uspostavljanje zajedničkog evropskog mehanizma za povratak onih kojima je odbijen azil u zemlje porijekla.

-Samo Evropa zajedno može da natjera zemlje porekla da prihvate svoje građane, štapovima i šargarepom. Grčka sama to ne može, Belgija sama to ne može- istakao je on.

Bijela kuća: Izrael odlučuje o strategiji o Gazi, a mi samo postavljamo pitanja

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je danas da su samo izraelski politički i vojni lideri ti koji će odlučiti kako će voditi vojnu kampanju u Gazi. Portparol Bijele kuće je istakao da se nada da će dodatni konvoj humanitarne pomoći ući u Gazu iz Egipta u narednim satima, što bi bila četvrta takva pošiljka u tri dana. Ovakva reakcija je uslijedila nakon izvještaja, koje je prenio i Tajms of Izrael, da je Bajdenova administracija nezvanično pozivala Izrael da odustane od pokretanja kopnenog upada u Gazu, kako bi dao više vremena za pregovore o taocima.

Visoki diplomatski zvaničnik naveo je da će se SAD uzdržati od javnog pritiska na Izrael u vezi sa njegovom vojnom strategijom, uz nijansiran pristup iza zatvorenih vrata.

Kirbi je rekao novinarima na brifingu da će Vašington nastaviti da postavlja pitanja Izraelu, kako bi bolje razumio njegovu vojnu strategiju. On kaže da američka vojna pomoć za Izraelske odbrambene snage slijeće u Izrael skoro svakodnevno i da su SAD preduzele dodatne korake u cilju obeshrabrivanja drugih aktera da se pridruže ratu.

Bolnice u Gazi: Bebe bi mogle da umru ukoliko inkubatori ostanu bez struje

Aekari u jedinici intenzivne nege za novorođenčad u Gazi pokušavaju da pronađu gorivo za agregate i osnovne lijekove za svoje male pacijente, upozoravajući da bi mogli da umru u roku od nekoliko minuta ako njihovi inkubatori ostanu bez struje.

-Pozivamo sve da pošalju neophodan medicinski materijal za ovo kritično odjeljenje ili ćemo se suočiti sa ogromnom katastrofom - rekao je doktor Naser Bulbul u bolnici Al Šifa u Gazi, prenio je Rojters.

-Ako nestane struje, na ovim odjeljenjima, gdje ima 55 beba, izgubićemo sve one kojima je struja potrebna, u roku od pet minuta - naglasio je on.

Ašraf al-Kidra, portparol Ministarstva zdravlja Gaze, rekao je da je 130 novorođenih beba u električnim inkubatorima širom Pojasa Gaze.

Kidra je rekao da su agregati u bolnicama, a posebno u bolnici Šifa, najvećoj od 13 javnih bolnica u Gazi, ostali bez goriva i da goriva “ima na dnu cisterni”.

-Koristimo gorivo samo za najbitnije, za spasavanje života, tu spadaju i inkubatori, ali ne znamo koliko dugo će potrajati - kazao je on.

On je apelovao na cijeli svijet da pomogne u snabdijevanju gorivom.

-Mi smo čak zamolili naše javne i privatne benzinske stanice da doniraju koliko god mogu da uštede goriva kako bi pomogli u spasavanju života u bolnicama - istakao je Kidra.

Izrael je ranije saopštio da dopremanje goriva neće biti dozvoljeno u Gazu, zbog bojazni da bi moglo da dođe u ruke militantne palestinske grupe Hamas, podsjeća Rojters.

Crveni krst: U Gazu dosad ušla 54 kamiona humanitarne pomoći

Portparol Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Stiven Rajan saopštio je danas da su do sada 54 kamiona humanitarne pomoći ušla u Pojas Gaze. Rajan je, govoreći iz istočnog Jerusalima, rekao da je Crveni krst spreman da pošalje još kamiona i pozvao na kontinuirani priliv humanitarne pomoći u Gazu.

-Trenutno je potrebno da se obezbijedi da se to zaista i dogodi - rekao je Rajan za Al Džaziru. Dodao je da Crveni krst ima svoje timove u pripravnosti, kao i pakete spremne za isporuku, koja uključuje medicinsku pomoć.

-Naši timovi u Gazi posjetili su neke bolnice i vidjeli, iz prve ruke, koliko je situacija teška i izazovna - rekao je Rajan.

Hamas traži da se otvori stalni humanitarni koridor za Pojas Gaze

Militantni Hamas pozvao je danas arapske i muslimanske zemlje da intenziviraju napore za otvaranje “stalnog humanitarnog koridora za Pojas Gaze” i na taj način spriječe Izrael, kako su naveli, “da izgladnjuje stanovnike Gaze”.

U saopštenju, Hamas je naveo da pomoć koja je ušla u Gazu u prethodna dva dana ne pokriva sve veće potrebe civilne populacije, usput tražeći gorivo, hranu i medicinsku opremu, prenio je “Tajms of Izrael”.

Prvi konvoj od 20 kamiona ušao je u Gazu u subotu, a onda je u nedjelju ušlo još 14 kamiona sa humanitarnom pomoći.

Nekoliko stotina kamiona se nalazi sa egipatske strane granice prelaza Rafa i čekaju ulaz, rekli su izvori iz UN.

U subotu, zvaničnik izraelskih odbrambenih snaga (IDF) negirao je da postoji humanitarna kriza u Pojasu Gaze.

-U ovom trenutku, mogu da vam kažem da nema humanitarne krize u Gazi -rekao je zvaničnik. Tokom prethodnih dana, izraelska vojska je nastavila sa naređenjima stanovnicima Gaze da se pomere ka jugu enklave, a prema proceni IDF, oko 700.000 ljudi od 1,1 milion sa severa Gaze se evakuisalo na jug.

 

Sunak: Eksploziju u bolnici Al Ahli izazvala raketa ispaljena iz Gaze ka Izraelu

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da će Velika Britanija poslati dodatna 24 miliona dolara za pomoć civilima u Pojasu Gaze usljed sukoba između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

-Potreban je stalni priliv pomoći, voda, hrana, lijekovi i  - rekao je Sunak pred britanskim parlamentom, prenosi BBC.

Dodao je da je ovo trenutak za veliku pažnju i oprez, ali i za "moralnu jasnoću".

-Nada u čovječanstvo mora pobijediti protiv terorizma - poručio je Sunak. On je uporedio rat u Gazi sa ratom u Ukrajini, rekavši da će "Putin propasti, kao i Hamas".

Britanski premijer je naglasio da ne postoji scenario po kom će Hamasu biti dozvoljeno da kontroliše Pojas Gaze.

Tokom govora u parlamentu, Sunak je izjavio da je eksploziju u bolnici Al Ahli u Pojasu Gaze najvjerovatnije izazvala raketa ispaljena iz te oblasti. -Britanska vlada procjenjuje da je eksploziju vjerovatno izazvala raketa, ili dio rakete, koja je lansirana iz Gaze ka Izraelu - rekao je Sunak pred britanskim parlamentom. Nalazi britanskih obavještajnih službi podudaraju se sa zaključcima Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Kanade.

''Njujork tajms'': Uskoro bi moglo da bude oslobođeno 50 talaca iz zarobljeništva

Uskoro bi moglo da bude oslobođeno 50 talaca koji su u zarobljeništvu militantne grupe Hamas, prenio je "Njujork tajms", pozvajući se na visokog vojnog zvaničnika Izraela.

Radi se o osobama koje imaju dvojno državljanstvo, a u razgovorima o njihovom puštanju posredovali su SAD i Katar, dodaje se.

Senator Roud Ajlenda Džek Rid, koji je na čelu Vojnog komiteta Senata, rekao je za "Njujork tajms" iz Kaira da bi Izrael trebalo da odloži kopnenu invaziju kako bi se omogućili pregovori o puštanju talaca.

-Postoji mnogo faktora u igri, tako da žuriti u ovom trenutku nije najbolji pristup - rekao je Rid, prenio je "Tajms of Izrael".

Izraelski "Kanal 12" je prenio, citirajući izraelske izvore, da bi dogovor uskoro mogao da bude postignut.

IDF izvršile raciju u kampu Jalazun kod Ramale, dvojica Palestinaca poginula

Dvojica Palestinaca su ubijena u sukobima kada su izraelske snage jutros izvršile raciju u izbjegličkom kampu Jalazun u blizini Ramale, na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U raciji je ranjeno još šest osoba, od kojih se četiri nalazi u kritičnom stanju, stoji u saopštenju, prenio je CNN.

Prema riječima očevidaca, stotine izraelskih vojnika stiglo je u kamp oko četiri sata ujutru po lokalnom vremenu i uhapsilo skoro 20 ljudi.

-Ušli su i napali sa takvom brutalnošću, razbijajući sve što im se našlo na vidiku i razbijajući automobile. Na kraju su izbili sukobi između vojnika i stanovnika, a izraelski vojnici su pucali i ubili dva mladića, od kojih je jedan bio moj rođak - rekao je Amar Aljan za CNN.

On je kazao da njih dvojica nisu bila povezana ni sa jednom političkom grupom.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su za CNN da je u raciji uhapšeno 15 osumnjičenih sa liste traženih, od kojih su 10 operativci Hamasa. IDF je dodao da su pronašli dijelove oružja, municiju i improvizovanu eksplozivnu napravu.

Oni su naveli da su osumnjičeni bacali eksplozivne naprave i kamene blokove sa krovova na izraelske snage bezbjednosti, koje su odgovorile vatrom. Od napada 7. oktobra, izraelske snage su pojačale operacije na Zapadnoj obali, ciljajući na, kako su saopštili, operativce Hamasa. Sa današnjom pogibijom dvojice mladića, broj ubijenih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao je na najmanje 95.

 Izrael: Uspješno presretnute dvije bespilotne letjelice iz Gaze i jedna iz Libana

Izrael je saopštio danas da je uspješno presreo dve bespilotne letjelice iz Gaze i jednu iz Libana.

Prethodno je palestinska militantna grupa Hamas saopštila da je dronovima gađala južni Izrael, prenio je Bi-Bi-Si.

Izraelska vojska objavila je da su dve bespilotne letjelice “identifikovane kako prelaze iz pojasa Gaze na teritoriju Izraela” u oblastima blizu granice sa Gazom, kao i da su obje “spriječene da dejstvuju”.

Nije razjašnjeno kako su dronovi presretnuti, niti da li su oboreni.

U odvojenom obraćanju, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je njihova protivvazdušna odbrana presrela i dron koji je iz Libana došao u Izrael.

Portparol izraelskih odbrambenih snaga IDF-a Džonatan Konrikus ranije je naveo da je planirana izraelska kopnena ofanziva na Pojas Gaze neizbježna ako palestinska militantna grupa Hamas ne oslobodi sve taoce i ne položi oružje.

-Cilj je da se potpuno demontiraju Hamasovi vojni kapaciteti, pa ako to može da se uradi iz vazduha i uz pomoć određenih mjera, uz veoma ograničeno izlaganje naših trupa i manju štetu na zemlji, to bi bilo sjajno - rekao je on, a prenio portal Al Arabija njuz.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi Hamas napustio svoja skrovišta ispod civilnih objekata, ako bi oslobodio sve taoce i bezuslovno se predao, to bi bio kraj rata.

IDF: Od početka rata uhapšeno 800 Palestinaca  

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su uhapsili 800 Palestinaca širom Zapadne obale, uključujući više od 500 povezanih sa Hamasom, od kako je rat u Pojasu Gaze počeo 7. oktobra.  

Tokom noći uhapšeno je 37 pripadnika Hamasa, navodi IDF, prenosi Tajms of Izrael.  

Gradonačelnik Eilata, grada koji se nalazi u južnom okrugu Izraela, rekao je da su u toku pripreme za postavljanje „šatorskog“ grada za više desetina hiljada ljudi koji su napustili svoje domove na severu i jugu zemlje od izbijanja rata.  

„Eilat se udvostručio. Više od 60.000 evakuisanih je stiglo“, rekao je gradonačelnik Eli Lankri za Kanal 12, prenosi Tajms of Izrael.  

Sirene za vazdušnu opasnost u Aškelonu

U izraelskom priobalnom gradu Aškelonu po drugi put u nekoliko minuta su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost dok je još jedna baraža raketa ispaljena ka primorskom gradu.  

Upozorenja se takođe čuju u pograničnoj zajednici u Gazi Zikim, javlja Tajms of Izrael.  

Grčki premijer Kirijakos Micotakis sleće u Izrael da se sastane sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, objavio je Tajms of Izrael. 

 

IDF: Lansiran projektil Gvozdena kupola na „sumnjivu metu”

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su lansirale projektil Gvozdena kupola na „sumnjivu metu“ koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, prenosi Tajms of Izrael. Još uvek nije sigurno da li je riječ bila o dronu.  
Lider Hamasa razgovarao sa iranskim ministrom spoljnih poslova

Lider palestinske grupe Hamas Ismail Hanije razgovarao je sa iranskim ministrom inostranih poslova Hoseinom Amir-Abdolahijanom o sredstvima da se, kako je saopštio Hamas, zaustave izraelski zločini u Gazi, prenio je Rojters. 
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi saopštilo je da su noćašnji vazdušni napadi izraelskih snaga rezultirali velikim brojem mrtvih i povređenih, većinom žena i dece.  

Crveni krst: Nije pretjerivanje reći da je u Gazi katastrofalno stanje  

Međunarodni komitet Crvenog krsta pozdravio je isporuku prva dva konvoja pomoći Gazi, ali napominju da je to samo „kapljica“ onoga što je potrebno stanovništvu.  

Portparolka Crvenog krsta Imene Trabelsi rekla je za Bi-Bi-Si da mora da postoji stalan i održiv plan za isporuku zaliha i istakla da se velika većina ljudi u Gazi oslanjala na pomoć i prije nego što je najnoviji sukob uopšte izbio.  
Trabelsi dodaje da porodice proterane iz svojih domova spavaju na ulicama bez osnovnih stvari poput ćebadi,jer su skloništa već puna. 

Holandski premijer Mark Rute i francuski predsjednik Emanuel Makron takođe treba da slete danas u Izrael i sastanu se sa Netanjahuom.  

 

Izraelska vojska je eliminisala 20 ćelija Hezbolaha i nastaviće da deluje u sjevernom regionu, saopštio je portparol izraelske vojske.  
 
Moguće oslobađanje pedesetak talaca sa dvojnim državljanstvom  

Palestinski pokret Hamas mogao bi da oslobodi pedesetak talaca sa dvojnim državljanstvom iz Pojasa Gaze, javlja list „Njujork tajms“, pozivajući se na neimenovanog višerangiranog vojnog zvaničnika u Izraelu. 

List piše da je zvaničnik rekao da, na osnovu razgovora SAD i Katara, postoji mogućnost da Hamas oslobodi oko 50 ljudi sa dvojnim državljanstvom nevezano za bilo koji širi dogovor. 

Si-En-En je objavio ranije da su SAD izvršile pritisak na Izrael da odgodi kopnenu ofanzivu u Gazi i osigura oslobađanje talaca.  

Izraelska vojska tvrdi da Hamas kao taoce drži 222 ljudi, prenio je TASS.  

Palestinska grupa Hamas izvršila je veliki raketni napad na Izrael iz Pojasa Gaze 7. oktobra. Izrael je odgovorio vazdušnim napadima i blokadom Pojasa Gaze, te zaprijetio kopnenom operacijom.    

Portparol Odbrambenih snaga Izraela Džonatan Konrikus saopštio je ranije danas da je moguće otkazivanje kopnene operacije ukoliko se Hamas bezuslovno preda i oslobodi sve taoce.  
 
 Hagari: Izrael sprovodi racije u Gazi tražeći informacije o taocima  
 
Portparol izraelske vojske Danijel Hagari potvrdio je danas da izraelski vojnici vrše racije unutar palestinske enklave Gaze s ciljem razbijanja terorističkih ćelija koje se spremaju za naredne faze rata, ali pokušavaju i da otkriju nove informacije o nestalim taocima.  

Hagari je takođe rekao da je trebalo vremena da se ustanovoi tačan broj talaca u Gazi i potvrdio da prema dosadašnjim saznanjima palestinska militantna grupa Hamas drži 222 taoca među kojima je „priličan“ broj stranih državljana, prenosi Bi-Bi-Si.  

U nedelju je jedan izraelski vojnik poginuo, a tri su povređena od eksplozije projektila u Pojasu Gaze.  

Treći konvoj pomoći za Pojas Gaze ući će danas preko prelaza Rafa 

Treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Pojas Gaze danas će prijeći iz Egipta preko graničnog prelaza Rafa, potvrdio je jedan humanitarac pozivajući se na dva bezbjednosna izvora.  

Nakon brojnih usaglašavanja procedura za inspekciju humanitarne pomoći i zbog bombardovanja pograničnih područja u Pojasu Gaze, u subotu je iz Egipta u ugroženu palestinsku enklavu ušao prvi konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći a u nedelju drugi, prenio je Rojters.  

 

Izrael bombardovao područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze

Izraelske snage bombardovale su jutros područja u blizini tri bolnice u Pojasu Gaze, javili su palestinski mediji, ali nije jasno da li su same bolnice pretrpile štetu.   

Mediji su naveli da je Izrael izvršio udar u blizini bolnice Al Šifa u Gazi i bolnice Al Kuds, kao i indonežanske bolnice na severu enklave.  

Direktor indonežanske bolnice rekao je za Al Džaziru da je izraelsko bombardovanje izazvalo „ozbiljnu štetu i povrede“, bez navođenja detalja.  

Trenutno nema izvještaja o povređenima ili šteti u blizini druge dve bolnice, prenio je Rojters.  

Palestinski Crveni polumjesec saopštilo je 14. oktobra da je Izrael naredio da se evakuiše bolnicu Al Kuds.

Američki predsjednik Džozef Bajden je ponovio da Izrael ima pravo na odbranu

Američki predsjednik Džozef Bajden je ponovio da Izrael ima pravo na odbranu, ali i da je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahu u telefonskom razgovoru prenio očekivanja da Izrael deluje po pravilima rata, i da tokom borbi zaštiti civile „najbolje što ume“. Bajden je razgovarao i sa o papom Franjom o sukobu Izraela i Hamasa, potvrđeno je iz Vatikana.

Drugi konvoj sa humanitarnom pomoći koja ne uključuje gorivo, ušao je u Pojas Gaze

 

Galant: Predstojeća izraelska kopnena ofanziva u Pojasu Gaze mogla bi da traje tri mjeseca

Izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da bi predstojeća izraelska kopnena ofanziva u Pojasu Gaze mogla da traje tri mjeseca, ali će biti poslednja ako Izrael uspe da eliminiše terorističku grupu Hamas.

Si-En-En: Sukob Hamasove Al-Kasam brigade i izraelske vojske unutar Pojasa Gaze

Si-En-En je javio da je došlo do sukoba Hamasove Al-Kasam brigade i izraelske vojske unutar Pojasa Gaze, što Tel Aviv nije potvrdio.

Amir-Abdolahijan:Situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ukoliko Izrael ne prekine vojna dejstva

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan upozorio je Izrael i SAD da bi situacija na Bliskom istoku mogla da izmakne kontroli, ukoliko Izrael ne prekine vojna dejstva u Pojasu Gaze.

SAD neće oklevati da reaguju ako se rat u Gazi prelije na region, poručuje ministar odbrane Lojd Ostin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana