Preživio atentat: Ko je najvjerovatniji nasljednik Hanijea

Tanjug
Preživio atentat: Ko je najvjerovatniji nasljednik Hanijea

GAZA- Kaled Mešal, najvjerovatniji nasljednik ubijenog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, postao je svjetski poznat 1997. nakon što su izraelski agenti pokušali da ga ubiju ispred njegove kancelarije u Amanu ubrizgavši mu otrov.

Mešal (68) je postao politički lider Hamasa u egzilu godinu dana prije nego što je Izrael pokušao da ga eliminiše, a ta pozicija mu je omogućila da predstavlja palestinsku islamističku grupu na sastancima širom svijeta, prenosi Rojters.

Izvori Hamasa očekuju da će on zamijeniti Hanijea koji je ubijen danas u Teheranu, a Iran i palestinska grupa zarekli su se da će se osvetiti za njegovo ubistvo.

Mešalovi odnosi sa Iranom obilježeni su tenzijama zbog njegove podrške koju je u prošlosti pružio pobuni koju su predvodili suniti protiv sirijskog predsjednika Bašara al Asada, navodi Rojters.

Izrael je ubio ili pokušao da ubije nekoliko lidera i operativaca Hamasa od osnivanja te grupe 1987. tokom prve palestinske pobune protiv okupacije Zapadne obale i Gaze.

Mešal je centralna figura na vrhu Hamasa od kraja 90-ih godina prošlog vijeka, iako je uglavnom djelovao iz relativno bezbjednog egzila dok je Izrael pripremao atentate na druge istaknute ličnosti Hamasa u Gazi

Kao i drugi lideri Hamasa, i on se borio sa dilemom da li da usvoji pragmatičniji pristup Izraelu u potrazi za palestinskom državnošću, navodi Rojters.

Mešal je odbacio ideju trajnog mirovnog sporazuma sa Izraelom, ali je naveo da bi Hamas mogao prihvatiti palestinsku državu na Zapadnoj Obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu kao privremeno rješenje u zamjenu za dugoročno primirje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana