Na samitu u Rimu Melonijeva objavljuje novi investicioni plan za Afriku

Tanjug
Na samitu u Rimu Melonijeva objavljuje novi investicioni plan za Afriku

RI - Premijerka Italije Đorđa Meloni danas će u Rimu kao domaćin samita posvećenog Africi, predstaviti svoj novi investicioni plan za razvoj tog kontinenta.

Na dvodnevnom međunarodnom samitu o Africi koji se danas završava učestvuje 25 afričkih lidera, a očekuju se i prisustvo čelnih ljudi Ujedinjenih nacija, Svjetske banke i EU, prenosi portal Politiko.

Melonijeva bi danas trebalo da iznese svoju viziju strateškog razvoja afričkog kontinenta. Iako detalji plana nisu još objavljeni, njegov glavni cilj je podrška "poboljšanju uslova života stanovništva u partnerskim zemljama" kroz investicije u šest oblasti: obrazovanje, snabdijevanje hranom i vodom, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

Kako navodi Politiko, njen zakasneli pokušaj da se približi afričkim liderima nije tako neočekivan kao što se možda čini s obzirom na to da je deo borbe italijanskog državnog rukovodstva protiv ilegalne imigracije, uključujući i iseljavanje migranata u Albaniju.

"Ona bi sada trebalo da ponudi rešenja svojim biračima koji smatraju da je imigracija velika briga", izjavio je Leo Goreti, spoljnopolitički analitičar na Institutu za međunarodne poslove (IAI) u Rimu.

On podsjeća da su prioriteti Melonijeve da se pozabavi uzrocima emigracije iz Afrike kao što su nezaposlenost i siromaštvo kroz ulaganja u razvoj, infrastrukturu i energetiku.

 Prije samo nekoliko godina, Melonijeva je kao lider krajnje desničarske političke partije, pozivala na pomorsku blokadu kako bi se spriječila "invazija migranata" preko Sredozemnog mora u Evropu. Sada, kao italijanska premijerka, ona svoj kredibilitet stavlja pred izazov ambicioznog investicionog plana za Afriku i s obzirom na složenost tog pitanja ulazi u rizik, ocijenjuje briselski portal.

U međuvremenu, kritičari ukazuju da je plan Melonijeve u suprotnosti sa zelenon agendom, tvrde da "miriše na neokolonijalizam" upozoravajući da Italija nema ni resurse ni stručnost da sprovede takav plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana