Na listi kršioca dječijih prava i Izrael

SRNA
Na listi kršioca dječijih prava i Izrael

NjUJORK - Generalni sekretar UN Antonio Guteres će naredne sedmice u Savjetu bezbjednosti UN poručiti da Izrael i palestinska militantna organizacija Hamas krše prava djece i da ih ostavljaju izložene opasnosti.

Agencija AP podsjeća da generalni sekretar UN godišnje formira globalnu listu država i milicija koje ugrožavaju djecu.

Guteres šalje listu Savjetu bezbjednosti UN koji potom donosi odluku o tome na koji način će reagovati.

Amerika je jedna od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN i ima pravo veta, a do sada je nerado pokretala postupke protiv Izraela.

Analitičari smatra da bi uključenje Izraela na spornu listu, najvjerovatnije skrenulo dodatnu pažnju na način na koji ta zemlja vodi sukob u Pojasu Gaze.

Iz Guteresove kancelarije juče je kontaktiran izraelski ambasador u UN Gilad Erdan kako bi ga obavjestili o tome da će se Izrael naći u izvještaju koji će biti naredne sedmice poslat Savjetu bezbjednosti UN. Na listi će se, takođe naći Hamas i Islamski džihad.

Izrael je burno reagovao i Erdan je na društvenoj mreži "Iks" objavio snimak njegovog razgovora sa Guteresovom kancelarijom.

"Hamas će nastaviti da koristi škole i bolnice zbog sramne odluke generalnog sekretara kojom će dobiti nadu za opstanak čime će produžiti sukob i patnje. Sram ga bilo", napisao je Erdan na "Iksu".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu smatra da su "UN same sebe stavile na crnu listu istorije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana