Na izborima Britanija ulijevo, Stari kontinent udesno

Srna
Na izborima Britanija ulijevo, Stari kontinent udesno

LONDON - U Britaniji će na narednim izborima, prema rezultatima posljednjih anketa, trijumfovati stranke lijevog centra, dok sa druge strane Lamanša najveće šanse imaju partije desnog centra, piše britanski dnevnik "Telegraf".

List ocijenjuje da je Bregzit razlog zbog kojeg Britanija i EU idu u suprotnim smjerovima.

Prema pisanju "Telegrafa", Evropa je u problemu sa prilagođavanjem oko slobode granica, masovne migracije i sukoba, dok Britanci vjeruju da sebi mogu da priušte luksuz i da izaberu prvu administraciju na čelu sa Laburističkom partijom u proteklih 14 godina.

"Ukoliko se predviđanja ostvare, velika pobjeda stranaka desnog centra na izborima za Evropski parlament neće značiti posljedice samo za aktuelnog predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen jer će, da bi očuvala funkciju, morati da formira pragmatičnu alijansu sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni koja je vodeća ličnost u redovima poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista /ECR/", piše dnevnik.

Fon der Lajenova se nada da će ECR ući u njenu koaliciju ili bar da u Evropskom parlamentu ne stave veto na njen drugi mandat.

Međutim, list piše da, ukoliko se balans moći u Evropskom parlamentu više okrene ka desnom centru, ECR bi mogao da zamijeni Socijaliste u vladajućoj koaliciji što bi dovelo do imenovanja novog predsjednika Evropske komisije koji će više odgovarati nacionalističkoj politici.

Izori za Evropski parlament održavaju se od 6. do 9. juna dok su u Britaniji prijevremeni izbori zakazani za 4. jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana