Na istoku Konga ubijeno 26 ljudi, osumnjičeni islamistički militanti

Tanjug
Na istoku Konga ubijeno 26 ljudi, osumnjičeni islamistički militanti

BENI- Najmanje 26 ljudi ubijeno je u napadu u gradu Oiča, na istoku Demokratske Republike Kongo, a sumnja se da su to učinili islamistički militanti, rekao je danas gradonačelnik tog mjesta Nikolas Kikuku.

Masakr se dogodio u ponedjeljak uveče, a gradonačelnik Oiče, u provinciji Sjeverni Kivu, naveo je i da su četiri osobe ranjene i prebačene u bolnicu, prenio je Rojters.

On je taj napad pripisao Savezničkim demokratskim snagama (ADF), naoružanoj grupi iz Ugande sa sjedištem u istočnom Kongu, koja se zaklela na vjernost Islamskoj državi i često izvodi napade, Lokalno civilno društvo potvrdilo je napad i takođe okrivilo ADF, a saopštilo je da ovog puta nije bilo nikakvog upozorenja. Agencija navodi da su lokalni mladići bili ljuti danas nakon što im je policija nije dopustila pritup tijelima, nakon čega su mladi demonstranti zapalili nekoliko vozila na mjestu za distribuciju pomoći, a Svjetski program za hranu UN naveo je da su zapaljena tri kamiona i da istražuje incident.

Uganda i Kongo su pije dvije godine pokrenuli zajedničku vojnu operaciju, kako bi pokušali da unište pobunjenike. Vojska Ugande saopštila je prošlog mjeseca da je uspela da ubije više od 560 boraca ADF-a i uništi neke od njegovih kampova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana