Na dnevnom redu samita lidera EU migracije, Ukrajina, Bliski istok...

Srna
Na dnevnom redu samita lidera EU migracije, Ukrajina, Bliski istok...

BRISEL - U Briselu sutra počinje dvodnevni samit lidera EU na kojem će, između ostalog, biti riječi o migracijama i sveobuhvatnom pristupu tom problemu.

Lideri EU će detaljno razmatrati sveobuhvatni pristup problemu migracija, o čemu su se dogovorili na posebnom sastanku Evropskog savjeta 9. februara prošle godine, objavljeno je na sajtu EU.

U tom kontekstu, oni će se fokusirati na spoljnu politiku, jačanje kontrole spoljnih granica EU, povećanje i ubrzanje povratka migranata, te borbu protiv instrumentalizacije migranata, trgovine ljudima i krijumčarenja.

Na samitu će biti riječi i o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti, te spoljnim poslovima.

Lideri EU će razgovarati o ratu u Ukrajini u svim njegovim dimenzijama, uključujući razvoj situacije na liniji fronta, kao i nastavku sveobuhvatne podrške Ukrajini i njenom narodu.

"EU je posvećena pravednom i trajnom miru u Ukrajini na osnovu principa Povelje UN i međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o vojnoj podršci, lideri EU će razmotriti napredak u isporuci sistema protivvazdušne odbrane, municije i projektila Kijevu, kao i mjere pomoći u okviru Evropskog mirovnog fonda i bilateralnu pomoć zemalja EU.

Biće razgovarano i o napretku u korišćenju vanrednih prihoda od zamrznutih sredstava Rusije u korist Ukrajine.

Kako bi pomogli Ukrajini da se pripremi za zimu, lideri EU će razgovarati o tome kako ojačati ukrajinski energetski sektor i njegovu kritičnu infrastrukturu.

Osim toga, lideri EU će razgovarati o najnovijoj situaciji na Bliskom istoku, a posebno o eskalaciji nasilja u regionu.

"EU osuđuje napad Irana na Izrael i apeluje na sve strane da pokažu uzdržanost i poštuju međunarodno pravo. EU je u potpunosti posvećena smanjenju tenzija i deeskalaciji kako bi se izbjegao opasan regionalni sukob", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o palestinskom pitanju, EU je, kako je navedeno, posvećena trajnom i održivom miru na osnovu rješenja o dvije države između Izraela i nezavisne, demokratske, susjedne, suverene i održive Palestine.

U svjetlu događaja, lideri EU razgovaraće o konkretnim spoljnopolitičkim pitanjima, uključujući dešavanja u Gruziji, Moldaviji, Venecueli i Sudanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana