Na čelo važnog ministarstva u Britaniji nakon 800 godina došla je žena

GS
Foto: Agencije

Novi premijer Velike Britanije Kir Starmer imenovao je danas članove svog kabineta u kojem je mjesto šefa diplomatije pripalo Dejvidu Lamiju.

On je jedan od rijetkih zvaničnika koji ima iskustvo u vladi, koji je imao ministarske funkcije i kod Tonija Blera i kod Gordona Brauna, prenio je Miror.

Lami, čiji su roditelji došli u Veliku Britaniju iz Gvajane, odrastao je u Totenhemu, u sjevernom dijelu Londona, a zatim je postao advokat, poslije studija na Pravnom fakultetu na Harvardu.

On se sprijateljio sa Barakom Obamom i ima bliske veze sa demokratama u SAD.

Lami će morati da se pozabavi pitanjima poput rata u Ukrajini i sukoba u Gazi, od kojih je ovo drugo u velikoj mjeri uticalo na pojedine rezultate izbora u Britaniji, prenio je Politiko.

On je rekao da želi da nastavi sa „sigurnosnom“ agendom tokom vršenja funkcije, koja bi uključivala balansiranje spoljnopolitičkih ciljeva sa ekonomskom bezbjednošću.

On je, takođe, govorio o sličnim ambicijama kada je riječ o odnosima Britanije sa EU – postavljajući planove za pregovore o bezbjednosnom sporazumu sa evropskim blokom koji pokriva oblasti poput klimatske bezbjednosti i otpornosti lanca snabdijevanja.

Ministar odbrane biće Džon Hili, jedan od vodećih laburista i poslanik od 1997. godine.

Služio je u vladama Tonija Blera i Gordona Brauna, kao i u kabinetima u sjenci Eda Milibanda i Džeremija Korbina, prije nego što je prije četiri godine postao ministar za odbranu u sjenci Kira Starmera.

On je kritikovao plan vlade Torijevaca da smanje veličinu vojske na 72.500 do 2025. godine i dosljedno je glasao za zamjenu nuklearnog programa Trident novim sistemom nuklearnog oružja.

Govoreći ranije ove godine, Hili je upozorio da će možda doći do promjene vlade ove godine, ali da neće biti promjene u riješenosti Britanije da stane uz Ukrajinu, da se suprotstavi ruskoj „agresiji“ i da goni Putina zbog njegovih ratnih zločina.

Na čelo ministarstva finansija prvi put poslije 800 godina došla je jedna žena, Rejčel Rivs.

Rivs je rekla da je „istorijska odgovornost“ biti prva žena koja je imenovana za ministarku finansija i istakla da je to poruka svim djevojkama i mladim ženama da ne treba da postoje ograničenja u njihovim ambicijama.

Ona je razvila reputaciju nemilosrdne discipline u trošenju novca nakon što je posljednjih nekoliko godina provela vraćajući povjerenje u laburiste kada je riječ o ekonomiji.

Kćerka dvoje nastavnika, Rivs je odrasla u južnom dijelu Londona sa svojom sestrom poslanicom Eli Rivs i bila je strastveni šahista.

Radila je kao analitičar u Banci Engleske prije nego što je postala poslanica za Lids Vest 2010.

Nova ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper, koja je prvi put izabrana u timu Tonija Blera 1997. godine, jedna je od najiskusnijih članica novog Starmerovog kabineta.

Bila je ministar u kabinetu u sjenci Eda Milibanda.

Udata je za bivšeg kancelara u sjenci laburista Eda Bolsa.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana