"Na Bliskom istoku katastrofa epskih razmjera"

Srna
Foto: Tanjug/AP

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da se na Bliskom istoku dešava katastrofa biblijskih razmjera i da nikakve humanitarne pauze neće pomoći.

"Obim gubitaka agencija UN je šokantan. Najveća bolnica u Gazi je ugrožena, devet bolnica je neupotrebljivo, a broj civilnih žrtava raste jer je Gaza odsječena od ostatka svijeta", rekao je Nebenzja na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN povodom humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

On je rekao da su samo 94 kamiona sa humanitarnom pomoći ušla u Pojas Gaze, dok je, kako je naveo, Izrael blokirao te operacije.
 
"Uprkos nedvosmislenoj reakciji širom svijeta, Zapadni Jerusalim je započeo praktičnu primjenu svog plana da očisti enklavu", rekao je Nebenzja.

On je naveo da je Savjet bezbjednosti UN paralizovan zbog stava Sjedinjenih Država.

"Nikakve humanitarne pauze neće pomoći. Humanitarna pomoć se ne može pružiti u jeku neprijateljstava na terenu. Nadam se da svi ovdje to razumiju", naglasio je Nebenzja.

On je istakao da je sada prioritet zaustaviti krvoproliće i premjestiti situaciju u diplomatsku sferu kako bi se realizovalo rješenje o dvije države koje su ranije odobrile UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana