Muškarac optužen za pokušaj ubistva Trampa izjasnio se da nije kriv

GS
Muškarac optužen za pokušaj ubistva Trampa izjasnio se da nije kriv

Rajan Rut optužen za pokušaj ubistva Donalda Trampa nakon što se navodno pozicionirao sa puškom ispred jednog od golf terena bivšeg predsjednika na Floridi 15. septembra izjasnio se da nije kriv po pet tačaka federalne optužnice.

Rajan Rut /58/ se izjasnio o optužbama koje uključuju pokušaj ubistva predsjedničkog kandidata tokom saslušanja pred američkim sudijom Brusom Rajnhartom. Rutu je već naređeno da ostane u zatvoru do suđenja.

Rut se danas pojavio na saslušanju sa lisicama na rukama i obučen u žuti zatvorski kombinezon. On je potvrdno odgovorio na pitanje sudije da li razumije optužbe protiv njega. Rutov branilac se tada u njegovo ime izjasnio da nije kriv.

Tužioci su rekli da je Rut namjeravao da ubije Trampa dok je igrao golf u svom

međunarodnom golf klubu u Vest Palm Biču. Rut, inače radnik, majstor za krovove, osudio je republikanskog predsjedničkog kandidata u samoobjavljenoj knjizi i napisao pismo koje je ostavio kod saradnika i u kome pominje pokušaj atentata na Trampa.

- To je bio pokušaj ubistva Trampa ali ja sam vas iznevjerio - napisao je osumnjičeni u pismu koje su pokazali tužioci.

Advokati Ruta su na sudskom saslušanju 23. septembra sugerisali da je pismo možda bilo pokušaj njihovog klijenta da dobije publicitet i istakli su, kako su nazvali, Rutove napore da promoviše demokratiju u Ukrajini i na Tajvanu

Rut se sakrio ispred ograde koja gleda na šestu rupu na terenu, gdje su vlasti pronašle pušku "AK-47", kesu sa grickalicama, digitalni fotoaparat i torbe sa metalnim pločama koje su bile namijenjene da izdrže uzvratnu vatru američke tajne službe.

Agent tajne službe koji je patrolirao stazom ispred Trampa uočio je Ruta i otvorio vatru nakon što je primjetio da puška viri kroz ogradu. Rut je pobjegao i kasnije je uhapšen duž autoputa na Floridi.

Rut je prvobitno optužen za prekršaje u vezi sa oružjem. Prošlosedmična optužnica dopunjena je optužbom za pokušaj atentata zajedno sa napadom na saveznog službenika i posdovanjem vatrenog oružja u cilju potsticanja krivičnog dejla nasilja.

Optužba za pokušaj ubistva predviđa maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana