Muškarac iz Njujorka priznao krivicu za zločin iz mržnje prema kineskom migrantu

Tanjug
Foto: Ilustracija

NjUJORK- Muškarac iz Njujorka priznao je danas krivicu za zločin iz mržnje za ubistvo iz nehata prilikom prebijanja kineskog imigranta koji je skupljao limenke da bi zaradio novac.

"Ovaj ničim izazvan napad oduzeo je život Jao Pan Mau i oduzeo osjećaj sigurnosti mnogima u AAPI zajednici u Njujorku", naveo je okružni tužilac Menhetna Alvin Breg u saopštenju, prenio je AP.

Ma je 23. aprila 2021. naglo napadnut s leđa, oboren je na zemlju, šutiran i udaran u glavu u ulici u istočnom Harlemu, saopštile su vlasti.

Njegov napadač je pobjegao i ostavio ga bez svijesti, a potom je obližnji vozač autobusa pozvao vozilo hitne pomoći.

Ma ( 61) je zadobio traumatsku povredu mozga i nikada nije došao svijesti. Od zadobijenih povreda preminuo je osam mjeseci kasnije.

Pauel je uhapšen četiri dana nakon napada. Izjašnjavajući se krivim, on je priznao da je ciljao Ma jer je žrtva bila Azijac, tvrdi Bregova kancelarija.

Maova porodica je odobrila sporazum o priznanju krivice, rekla je portparolka porodice Karlin Čen.

"Iako ovo neće vratiti gospodina Jao Pan Maa, to je značajna nagrada koju možemo da prihvatimo", rekao je Čan, napominjući da izjašnjavanje poštedi porodicu bola suđenja, prenio je Glas Amerike.

Ma i njegova supruga su emigrirali u SAD u oktobru 2018. iz Kine, gde je Ma radio kao kuvar, kaže Čan.

Rekao je da su i mama i njegova supruga izgubili posao - on kao kuhinjski radnik, a ona kućna pomoćnica - tokom zatvaranja zbog pandemije virusa korona 2020. godine, a par je potom počeo da skuplja limenke i flaše da bi zaradio na povraćaju novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana