Munja izazvala požare na Tasosu

Tanjug
Munja izazvala požare na Tasosu

ATINA- Jaka munja izazvala je juče  dva požara na grčkom ostrvu Tasos, dan nakon što su vatrogasne snage ukrotile šumske požare izazvane jakim vjetrovima na druga dva ostrva.

Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letjelice i dva helikoptera pokušavali su da ugase plamen koji proždire šumsko zemljište na dva fronta na ostrvu u sjevernom Egejskom moru 306 kilometara sjeverno od Atine, saopštila je vatrogasna brigada.

Šumski požari su posljednjih godina postali češći i razorniji u Grčkoj zbog klimatskih promjena, a grčka Služba civilne zaštite upozorila je na još nestabilnije vrijeme u srijedu i četvrtak, navodeći da se očekuju oluje sa velikom učestalošću grmljavina i gradom.

Najviše će biti pogođene centralna i sjeverna Grčka.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis upozorio je ove nedjelje na opasno ljeto sa šumskim požarima nakon dugotrajne suše i neuobičajeno jakih naleta vjetra za ovu sezonu.

Prošle godine u šumskim požarima na sjeveru zemlje poginulo je 20 ljudi, a 19.000 primorano je da napusti ostrvo Rodos.

Za rano lociranje požara, ova mediteranska zemlja sve više koristi dronove koji pomažu u nadgledanju šumskog zemljišta.

Oko 240 vatrogasaca iz zemalja uključujući Bugarsku, Maltu, Moldaviju i Rumuniju pojačaće grčke vatrogasne snage od jula do septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana