MSP Rusije:Događaji u 2022. okončali napore da izgradimo saradnju sa Zapadom

Tanjug
MSP Rusije:Događaji u 2022. okončali napore da izgradimo saradnju sa Zapadom

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da su događaji iz 2022. godine podvukli crtu pod 30-to godišnji period “iskrenih pokušaja Rusije da izgradi ravnopravnu saradnju s kolektivnim Zapadom” i da će ti događaji, zajedno s pripajanjem Krima 2014, uvijek biti prekretnica ruske istorije.

-Odlazeća godina je bila prepuna velikih istorijskih događaja i postala je prekretnica za spoljnu politiku Rusije, koja je prošla pod znakom formiranja nove međunarodne realnosti - navodi se u osnovnim spoljnopolitičkim zaključcima 2022. godine, objavljenim na sajtu ruskog MSP.

Navedeno je da je, “poslije odbijanja kolektivnog Zapada da ozbiljno razmotri ruske prijedloge o bezbjednosnim garancijama, konačno postalo jasno da će političko-diplomatski napori da se osigura bezbjednost Rusije i Rusa biti arogantno odbijeni”.

-U cilju neutralizacije bezbjednosnih prijetnji koje su dostigle neprihvatljiv nivo, rukovodstvo Ruske Federacije preduzelo je teške, ali neophodne korake -, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi “Sputnjik”.

Kako je saopšteno, to uključuje i “priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike”, početak specijalne vojne operacije u skladu sa članom 51 Ustava UN, sprovođenje referenduma u DNR i LNR, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a zatim “njihov prijem u sastav Ruske Federacije”.

-Ti događaji, kao i povratak Krima u matičnu luku 2014. godine, uvijek će ostati prekretnica naše istorije. Istovremeno su i podvukli crtu pod tridesetogodišnji period iskrenih pokušaja Rusije da izgrade ravnopravne odnose sa kolektivnim Zapadom - navodi Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana